| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av fredag 05/01 2007 kl. 21:24 8 kommentarer

En dubbelmarinerad älgstek till Henrik

När jag fyllde 30 så blev det en middagsbuffé med lite allt möjligt. Jag matbloggade ju inte på den tiden så när jag pratade med Henrik ikväll och han frågade efter receptet för den dubbelmarinerade älgsteken som jag bland annat serverade så insåg jag ju att jag inte hade det i matbloggen. Shame on me! Det här är nämligen ett säkert kort om man vill göra en GOD kallskuren stek.

Jag vet inte vart ursprungsreceptet kommer ifrån eftersom det är handskrivet i en anteckningsbok men jag har hittat det på flera ställen på nätet. Marinaden är beräknat till ca 500 gram älgstek. Men det går ju givetvis med oxfilé och rådjursfilé också.

DUBBELMARINERAD ÄLGSTEK

Marinad nummer ett:

  • 2 msk soja
  • 1 msk hoisinsås
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 1 tsk socker

Marinad 2:

  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl olja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk stött svartpeppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • 2 msk avrunnen kapris
  1. Blanda samman ingredienserna till marinad 1.
  2. Lägg filén i en tät plastpåse tillsammans med marinaden.
  3. Marinera ca 3 timmar.
  4. Sätt ugnen på 175 °C.
  5. Lägg filén på galler i en långpanna. Stek köttet tills termometern visar 65 °C. Vänd filén en gång under stekningen.
  6. Svep filén i folie och låt den kallna.
  7. Blanda samman alla ingredienser till marinad nummer två.
  8. När filén kallnat skivas den i tunna skivor.
  9. Lägg skivorna i en skål och slå över marinaden. Ställ köttet kallt och marinera steken i 4 timmar.
  10. Vid serveringen tas skivorna ur marinaden. Torka inte av köttet!

Liknande inlägg:

8 svar till “En dubbelmarinerad älgstek till Henrik”

  1. Oskar skriver:

    Låter super Elin! Dessutom gillar jag tanken på att älgen Helge möter den inte lika helsvenska hoisinsåsen. Jag ska prova detta!

  2. Karin skriver:

    Receptet fanns, om jag inte minns fel, i ICA-tidningen ”Buffé” förra året, fast receptet då var beräknat till oxfilé samt ett vegetariskt alternativ.( Samma marinader alltså till Quornfilé).

  3. Elin skriver:

    Karin, jag har hittat en källa från 1988! ; http://home.swipnet.se/~w-57250/kottofaa/duboxfil.html

  4. Ulrika skriver:

    Hej

    Denna gör jag då och då på fläskfilé och den är super. Receptet fanns som sagt i Buffé för ett par år sen och går oxå att hitta på nätet om man söker på Dubbelmarinerad fläskfilé tex. Guda gott!

  5. stylesucker skriver:

    i would love it if you’d do it for me! am i invited for dinner?

  6. Tina skriver:

    Receptet är vinnaren i en tävling med oxfilérecept som Allt om Mat anordnade för en himla massa år sedan. Det var länge sedan jag gjorde rätten så tack för påminnelsen, ska testa med vilt. Och tack för en jättetrevlig blogg!

  7. Ebba skriver:

    Finns det någon möjlighet att få tag på hela menyn till din kalla 30-årskalasbuffé?

  8. Elin skriver:

    Ebba, tyvärr har jag inte sparat den menyn men vi har haft andra teman flera gånger här i bloggen. Bland annat;

    Här är Helenas examensbuffé; http://www.ragazze.se/2006/06/06/examensbuffe/

    Här är recept från Maria när hon gjorde en 30-årsmiddag; http://www.ragazze.se/2005/09/12/att-overraska-en-30-aring/

    Helenas italienska kalasmeny är inte heller så dum; http://www.ragazze.se/2006/08/27/italiensk-kalasmiddag/

    Sök på ingredienser högst upp i högerhörn så hittar du förhoppningsvis ännu mer inspiration! Lycka till!

  9. […] En dubbelmarinerad älgstek […]

  10. […] av sånt du tycker om? Jag satsar oftast på några få ”matiga” rätter (tips: dubbelmarinerad älgstek, yoghurt- & citronmarinerade kycklingklubbor, färsbiffar med persilja och oliver eller […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *