Veckan som gick

 

 Måndag:  lite av en söndagsmiddag pga röd dag och annandag påsk.  Lammstek.  Potatisgratäng. Haricot verts med bacon.  Skysås.

Tisdag: jag åt smörrebröd på jobbet. Hemma var det salciccias, bönröra, sötpotatis och tomater i ugnen.

Onsdag: Blandat utfall här. Två på vift. En kom hem sent och åt soppan från i söndags. Jag och minsta delade på glömda dumplings (från AM Store) med två såser från Beijing8. Plus ett par vårrullar. Ris.

Torsdag: salcicciapasta med fänkål och parmesan.

Fredag: först AW på Feskekyrka. Sen halva menyn på Familjen, i Göteborg.

Lördag: mötte upp vänner för ett glas i lobbyn på Hotell Eggers. Hade en toppenmiddag på Faccia Grassa. Och sen vidare till Ivans Pilsnerbar.

Söndag: hemma igen. En tonåring lagade en tikka masala. Ris. Nybakade glutenfria naanbröd.

Påskmenyn 2025

Gillar påskmat. Det skriver jag nog om varje år. För att den inte är så uppstyrd utan mer utifrån stundens ingivelse. Här finns alla påskrecept. Har slutat (?) lägga in sill och köper istället en burk från Lisa Elmqvist. Eftersom det egentligen är bara jag som äter. Lax, räkor och ägg gillas av dock av alla. Hade förberett slarvsylta med (glutenfri) tuttul som ”varmrätt”, men vi blev mätta av första rundan med småplock och gick istället direkt på efterrätten. Men slarvsyltsprojektet blev fin lunch dagen därpå. Kanske nybakad tuttul blir ny påsktradition?

  • vitlökssill, rimmad lax och rökt lax + hovmästarsås (från Lisa Elmqvist)
  • smör och knäckebröd
  • stekt grön sparris med örtricotta
  • pyntade ägghalvor med räkor och senapskräm
  • krustader med skagenröra
  • passionsfruktsmousse till efterrätt

Veckan som gick

Måndag: Merguez och kycklingvingar. Stekt grön sparris. Kålslaw med fänkål. Ugnsrostad potatis. Skafferiets alla chilisåser.

Tisdag: Hittade hemkokt ärtsoppa i frysen. Serverat med senap. Plus en nybakad citronkaka med mascarpone och vallmofrön.

Onsdag: Bolognese. Med spagetti och riven parmesan. 

Torsdag: Sötsur kyckling med pak choy. Toppade med krispig chiliolja. Plus ris.

Fredag: Reuben sandwich på bistron. Hemma en nybakad Lemon drizzle cake. 

Lördag: Sill och lax från Lisa Elmqvist. Skagenröra i krustader. Stekt sparris med örtiricotta. Pyntade ägg med räkor och senapskräm. Orkade inte med slarvsylta och tuttul (blev söndagslunch). Passionsfruktsmousse till efterrätt.

Söndag: Fisksoppa med fänkål och räkor. Aioli och bröd. Tömde skafferiet på allt påskgodis.

Söndag: Fisksoppa med vitöksbröd. Plus allt påskgodis som var kvar i skafferiet.

 

Kronärtskockedipp

Har kokat årets första kronärtskockor. Lite vårigt ändå. Mycket citron och salt i kastrullen behövs för att jag ska uppskatta dem.

Förutom att doppa de varma bladen i smör, så rörde vi ihop en dipp på ”bottnarna”.  I vanliga fall gör vi det med med skockor på burk. Men perfekt nu att göra med färska skockor.

Kronärtskockedipp  #1

Det här är den vi gör oftast. Oftast när middagstemat är med antipasti. Typ till cristinis. Förvaras i kylskåp innan servering.

  • Mixa avrunna kronärtskockor på burk med hackad vitlök och lite citronsaft.
  • Plus lite flingsalt och svartpeppar.

Kronärtskockedipp #2

Samma som ovan men rör även ner:

  • ett mar matskedar lätt creme fraiche.
  • plus lite fint riven parmesan.

Marry me chicken

#Sistpåbollen igen. Men bra recept om man behöver göra god pasta snabbt med autopiloten. Ser lite tråkig ut?  Eller jättetråkig faktiskt nu när jag tänker efter. Klipp över något! Köpte grön sparris som jag glömde steka upp till.

Marry me chicken

3-4 portioner beroende på hur hungriga, men typ ganska lätt att göra mer av. 

  • ca 750 gram kycklingfilé
  • salt, peppar och (glutenfritt) mjöl till panering
  • ett par vitlöksklyftor
  • en burk soltorkade tomater (Garants blir bra = avrunnen vikt 170 gram)
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • en kycklingbuljongtärning
  • lite finhackad röd chili (eller chili flakes)
  • ett par nypor timjan
  • lite zest från en ekologisk citron, ev lite saft
  • 50 gram riven parmesan till såsen + lite mer till servering

Till servering: pasta och dressad ruccolasallad.

  1. Förbered kycklingen. Skivas i ca 2 cm tjocka skivor. Vänd skivorna i (glutenfritt) vetemjöl. Salta och peppra.
  2. Hacka vitlök. Strimla tomaterna.
  3. Bryn kyckling med lite neutral olja i en stekpanna med höga kanter. Lägg kycklingen åt sidan.
  4. Redan här kan du börja koka pastan  – eftersom såsen går snabbt!
  5. Fräs hackad vitlök med tomater och chili. Häll över grädde och mjölk. Smula över buljongtärning. Låt koka upp under omrörning.
  6. Salta och peppra.  I med ett par nypor timjan. Riv över lite citronzest och smaka av med lite citron. Riv ner lite parmesan.
  7. Lägg i kycklingen och låt allt bli varmt.