Risotto med taleggio svamp och timjan

Det är inte ofta jag gräsänkar med barnen men igår hade maken en sk essential trip till London (han hälsar att det var tomt på tåget). Och äter han inte middag hemma så gör jag nog nästan alltid risotto till mig och barnen eftersom han tycker det är världens mest överskattade rätt. Den här gången med en riktigt mogen taleggio och svamp. Bra drag. Har glömt hur gott det kan vara med en riktig god taleggio. Prova gärna att ha i en vegolasagne.

Vet att jag upprepar mig om det här men jag gillar verkligen risotto som en “huvudrätt”. Preppar därför sex portioner om det är tänkt till fyra personer. Gör arancinis om det blir lite över. Det blev det faktiskt den här gången så nu blir det ett gäng till lördagens pizza med småplock.

Jag tränar på att få min risotto mer flytande. Såg en kommentar på Instagram om att den ska glida från kant till kant om man vippar på tallriken vid servering. Det är ett bra tips. Så det är mitt mål numera. Föredrar förrresten ett rött vin till risotton trots att det går åt vitt i hopkoket.

Risotto med taleggio svamp och timjan

6 portioner.

 • Förbered 15 dl vegetarisk buljong. Jag använder en extra buljongtärning för att få lite schvung i den.
 • Hacka upp lite blandad lök som får fräsas mjuk med lite olivolja i en stor kastrull. Plus lite finklippt färsk timjan.
 • I med 4,5 dl arborioris som får “knastra” runt lite i kastrullen. Pytsa i 3 dl vitt vin i omgångar så att det får absorberas in. Nu är det viktigt att hitta en bra puttrande temperatur.
 • Håll buljongen varm och häll i lite då och då, så att det kokar in kontinuerligt. (Det är nu det är gynnsamt att ta ett glas av det öppnande vinet för att hålla risotton sällskap.)
 • Parallellt med att risotton kokar ihop –  skiva färsk svamp i tunna skivor. Förutom lite hackad vitlök, salt och peppar  – på med ett par droppar tryffelolja, eftersom den passar fint med taleggion. Jag är ganska restriktiv med tryffelolja när jag lagar mat, inte kul när det blir för mycket, och har den egentligen bara till svamp och äggrätter. Håll svampen varm på spisen.
 • När du har kokat in all buljong, släng ett kritiskt öga på konsistensen. Jag fortsatte här med ytterligare 3 dl till för att få en slätare risotto.
 • När risotton är klar – tärna ner 200 gram mogen tallegiooch rör ner all svamp.
 • Klipp över lite mer färsk timjan vid servering.

2 kommentarer

 1. V

  Det där med konsistensen på risotto är intressant. Jag har lärt mig att göra den ungefär som det ser ut på din bild, lite lös konsistens. Samma om jag ätit den på restaurang i Sverige, lite lös. Sen var jag till norra Italien ifjol, besökte bl.a. en risodling som odlade risottoris. Efteråt åt vi lunch på en restaurang i närheten som specialiserade sig på risotto och den var helt fast! Jättegoda sorter (vi fick två olika) och de var krämiga och smakrika med lite lite stuns kvar i riskärnan men i konsistensen väldigt fast, flöt inte ut en cm på tallriken. Åt risotto på ett par ställen till under veckan vi tillbringade där och ingen var så där lös och rinnig som jag lärt mig att den skulle serveras här hemma utan mer åt det stabbiga hållet.Kan tillägga att jag äter båda varianterna med god aptit och din variant med Taleggio och svamp låter helt ljuvlig.
  Tack för en bra blogg! Läser med förtjusning om resetips, recept och restaurangutflykter.

  1. Elin

   Intressant! Alltså jag skulle kunna tänka mig att göra grundlig research med en risotto-semester när pandemin är över. Har även lite att lära om vilket ris/märke som är det bästa. Den vi har hemma nu har fin “stuns” (vad säger man?) när den är kokt men har den där udden kärna kvar. Står Riso Ellebi på kartongen. Ha en fin fredag!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.