Bäst under 2018

Innan jag kastar mig in i 2019 med full kraft är det på sin plats att summera det gångna året, tycker jag. Så här i backspegeln kan jag se tillbaka på många goda middagar, resor, nya vardagsrecept och annat härligt matrelaterat. Häng med, så ska jag berätta!

Vardagsmaten är ett ämne jag ofta återkommer till. Hur undviker man att bara laga sex, sju rätter som får gå på repeat för att man varken orkar eller hinner tänka när hamsterhjulet snurrar fort? Min lösning är att avsätta en timme på söndagen för att leta bland alla mina tidningsurklipp, bläddra i kokböcker och göra en planering för kommande vecka. Matvarorna beställer jag på nätet för hemleverans på måndagen. My kind of storhandling. 🙂

Vardagsfavoriter 2018: falafel med tillbehör (bl a picklade grönsaker), asiatiska färsbullar, nudelsallad och mycket koriander, kycklinglasagne och min gamla favorit; lax, nudlar, mango- & tomatsalsa och rimmad gurka med ingefära.

I höstas började jag laga vegetariskt en gång i veckan och det är nog årets bästa beslut. Det har faktiskt varit en liten utmaning att börja tänka bortom “kött, sås och potatis” när jag planerar middagar, men nu går det enklare. Att redovisa veckans vego här i bloggen var dock lite väl ambitiöst, för det kräver ju att jag lagar nya rätter varenda vecka för att ha något att rapportera. Haha… det gör jag INTE! Särskilt inte sedan jag fick upp ögonen för färdig falafel från frysdisken. 😉

Att äta utefrukost på café är en lång tradition som Magnus och jag inledde runt 2006 och som under 2018 varit lika härlig som för tio år sedan. Frukostklubben har haft lite olika medlemmar genom åren, men numera består den oftast av oss två och Maria. Vi varierar mellan olika caféer här på Kungsholmen och även om vi numera inte träffas exakt varje lördag, så kan jag inte tänka mig ett bättre sätt att starta helgen på.


Våra mest besökta frukostställen 2018 (från vänster till höger, uppifrån och ner): Bageriet Bulleboden, Il Caffè (Bergsgatan), WILMER Kaffebar och Petite France. Toppenställen alla fyra!

Sommaren 2018… ja, ni vet ju. Till en början varm och härlig, lite längre fram förbaskat varm och inte lika härlig när svetten rann både dag och natt. Jag var inte särskilt hungrig alls när det var som varmast, men några godsaker petade jag i mig i alla fall. Vattenmelon i massor. Hemma på balkongen, vid havet i Karlskrona och som mellis lite var som helst. En annan favorit var Loka Crush Äpple – gärna med isbitar i. Chark, ost, oliver och kronärtskockor står alltid högt i kurs här hemma, men i värmen åt vi var sin sån här tallrik oftare än vanligt.

Min lillebror och hans familj var på besök i maj. Så mysigt! Efter en heldag på Gröna Lund (i värmen!) orkade vi inte laga mat och kunde inte heller bestämma oss för vilken sorts take away vi ville ha. Det blev en hämtmats-buffé! Pizza från Meno Male  (hämtpizzan fick en helt ny dimension när vi upptäckte det här stället 2018!) och falafel från Maxos. Mina och Magnus kvällar med en kanna te på balkongen var oslagbara. Stunder som jag, hur fånigt det än låter, har sparat i minnet och plockar fram nu när det är mörkt och tråkigt.

Ni som har läst bloggen i många år minns kanske att vi förr om åren fiskade flodkräftor i sjön vid mammas barndomshem (inlägg från 2005, 2006 och 2007). Nu var det längesedan hela familjen samlades för kräftfiske senast, men när Magnus och jag kom till Karlskrona i september förra året hade mamma fiskat kräftor tillsammans med en av mina kusiner. Jag var i kräfthimlen!

Vi har gjort några resor under året och på nästan alla platser vi har varit, har maten varit mer eller mindre i fokus. När vi var i Köpenhamn i januari var en Depeche Mode-konsert visserligen “huvudnumret”, men vi klämde även in god mat; burgare på Sliders och smørrebrød på Hallernes Smørrebrød i Torvehallerne.

I maj åt vi en av årets bästa middagar på La Perla i Palma. Halleluja!

Den grekiska salladen vi åt till lunch i princip varje dag under veckan på Rhodos i oktober var utan krusiduller, men så himla god.

Vi avslutade året med en långhelg i London och åt så mycket god mat. En lunch på Granger & Co som var grym, mexikanskt/amerikanskt på Dirty Bones och en finfin sexrättersmeny att dela på på The Palomar.

I kategorin Årets mest kärleksfulla dessert sopade Elins mellantjej banan med den här fina cheesecaken som hon bjöd på i november under den där Londonhelgen jag nyss skrev om. Magnus och jag åkte till den engelska huvudstaden för att fira vår 20-årsdag och gjorde först ett efterlängtat stopp hemma hos Elin och hennes familj. När den här desserten kom fram på bordet trodde jag att hjärtat skulle svämma över av kärlek. Så omtänksamt att det inte går att beskriva! <3 En bättre inledning på det som skulle bli årets mysigaste helg, kunde vi inte önska oss.

I min jakt på bra vardagsmat gjorde kokboken “Om jag var din hemmafru” av Lotta Lundgren comeback här hemma i slutet på 2018. Vilken guldgruva den är! På sidan med den supergoda moussakan med lammfärs smaksatt med kanel syns det tydligt att det här är den kokbok jag använt allra mest genom åren.

Apropå att jag försöker laga lite mer vegetariskt, bidrog jag med en vegorätt på julbordet; en sallad med apelsin, fänkål, mozarella, granatäpple och pistagenötter. Det är ju helt omöjligt att konkurrera med mammas inlagda sill och hennes små köttbullar, men som komplement till de traditionella rätterna fick min sallad godkänt. Idén fick jag från Sandra Mastios Instagram-konto (@matavmastio) veckan före jul, men den här salladen funkar ju hela vintern.

Tack 2018 för bra vardagsmat, fina minnen och början till nya vego-vanor!

2 kommentarer

  1. Elin

    Åååh vad fint att cheesecaken fick vara med på ett hörn! Blir alltid avis på dina Köpenhamninlägg… gott nytt!

    1. Helena

      Klart att cheesecaken kvalade in bland 2018 års bästa! ❤️

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.