Höstlov i Italien

Hej hej, här är jag igen.  Min frånvaro den här gången beror på ett litet  kort äventyr med familjen i södra Italien!

Det här med att planera höstlovsveckan är helt nytt för oss – men nu har vi en andraklassare i familjen med skolplikt. Så vinterns solskensboost fick bli 10 dagar i Italien.

Jag kan inte säga att jag har så bra koll på Italien. Jag bilade dit som 17-åring. Minns ett kort stopp i Pisa och Florens på en tågluff 1993 (!) där jag antagligen levde på spagetti med tomatsås. Några år senare gick jag upp 4 kg på 4 dagar under en betydligt mer matspäckad långhelg i Milano. Vill minnas att vi gjorde en avstickare över italienska gränsen över dagen en gång från Nice, kanske var det 2007. Men summa summarium så tycker jag att jag inte har så bra koll på Italien.

Så hur är det då sista veckan i oktober? Ja ganska soligt tycker jag. Bra dagar vid kusten bjöd på 22 grader och klarblå himmel. Som sämst kämpade vi med 17 grader i Matera. Vi var ju inte ute efter solbränna och bad, ja då finns ju andra resemål att åka till, utan vi var nöjda med solljus och miljöombyte. Och så klart att få göra en djupdykning i den italienska husmanskosten. Så den här veckan uppfyllde våra förväntningar. Sen gillade jag verkligen  stämningen som infinner sig när lågsäsongen gör entré. Man känner verkligen hur allt och alla växlar ner. Och den känslan var skön att få ta del av.

För att inte slänga alla ägg i samma korg så bestämde vi oss för att boka olika boenden varje dag. Stressigt säkert för andra men vi vaknar ju ändå runt sju-åtta på lediga dagar så det var inte speciellt ansträngande att tuta vidare  efter frukost. Det finns så många fantastiska boenden i Italien så det var roligt att prova så många som möjligt. Ja ni förstår att jag har mycket att berätta framöver!

italy

Strax utanför Gallipolli sprang vi på en egen strand som jag gärna åker tillbaka till!

7 kommentarer

 1. Carin

  Ser fram mot flera Italien-inlägg. 😎

 2. Annelie Fridman

  Hej! Va roligt att se att ni hittat till Italien. Härligt land!
  Vi är några familjer som åkt till Italien, marche, i flera år och håller som bäst på att planerar 2015….ser fram emot inlägg så man kan få tips. Vill du ha tips från Marche regionen så mejla mig. Läser och följer er blogg men är lite dålog med att kommentera. Nu till jul åker vi två familjer till Vietnam, Saigon och Mui Ne igen ( varit där flera ggr eftersom vår lilltjej kommer därifrån 🙂 och när jag läser dina inlägg från Mui Ne verkar det verkligen som att orten har växt. Vi var där första ggr 2008 och då fanns det inte mycket, vare sig restauranger eller annat, bara en dammig gata med några restauranger….indiska Ganesh fanns då…favvo såklart! Sista ggn vi var där var 2011 och inte hittade vi några mysiga fik då….men nu såg jag att Katies finns, ser fram emot att få lite svensk fikakultur även i V ;). Har du tips på någon rolig shopping i Mui Ne. Sist shoppade på fransk-vietnamesiska affärer med lite eurpeisk influens så hade väldigt fina saker och kläder.

  Tack för en fin blogg och hoppas ni haft en fin semester i Italy.
  Hälsar
  Annelie

  1. Elin

   Hej Annelie, vad glad jag blir att du tar dig tid att kommentera! Vi har haft en underbar vecka Italien och är redan hemma igen!

   Vad kul att ni ska återse Mui ne. Blir lite auvundsjuk Jag kan tänka mig att det har hänt lite sen ni var där sist. Jag vet att “Katies” har bytt ägare så jag vet faktiskt inte om det ens är öppet längre. Katia har flyttat tillbaka till Moskva så jag vet inte vem som driver cafét och på vilket sätt. Vart ska ni bo? Och hur länge stannar ni? Hoppas det finns andra tips här i bloggen som ni kan ha glädje av!

   Jag tycker att shoppingen i Mui ne är lite sådär. Allt är generellt bättre i Saigon, både kvalite och priser. Om ni ska till Phan thiet någon dag så kan jag tipsa om några barnklädesaffärer. Det finns ju mkt vinterkläder att fynda förstås, märkeskläder, minns inte alla märken men ni kan komma hem med dunjackar osv för en mindre peng.Sen hade jag köpt på mig kaffe för jag har inte sprungit på vietnamesiskt kafe här hemma, om du inte har något tips vart man kan handla?

 3. Annelie

  Hej igen!
  Vi kommer att bo på Bamboo hotell i Mui ne och i Saigon blir vi bara i 2 dagar…vi reser med en familj som har yngre barn med sig och vi tror inte att den lilla fixar storstan för länge. Å vi kommer ta oss till Phan tiet så jag tar gärna tips på barnklädesaffärer (vi har barn från 4-11 år med oss på resan). Någon restaurang eller annat vi absolut inte får missa tycker du?

  En fråga till…tittade igenom alla dina inlägg från restauranger i Saigon och fastnade för Nha hang Ngon (gul kolonial byggnad skriver du, tror du att den fortfarande är ett bra ställe att äta på?). Vi kommer sedan att träffa ytterligare en svensk familj i Saigon en kväll och då vill vi förstås att vi ska hitta en bra restaurang för oss alla för en fantastisk middag…förslag?

  Tack för alla fantastiska tips… 🙂
  Annelie

  1. Elin

   Bamboo Village är bra och ligger “mitt på” Ham Tien, så enkelt att gå ut och äta. Minns att de hade populära yogaklasser där förra vintern. Överhuvudtaget är yoga populärt i mui ne. Är du intresserad av yoga så tror jag du hittar mkt info i forumgruppen för Phan thiet på tripadvisor. Det är lite word-of-mouth.

   Om du vill köpa smycken i Mui ne så är det värt att gå till Long Beach Pearl. Det är ett stort tvåvåningshus med silver och diamanter. Här ser du adressen;
   http://www.citypassguide.com/en/destination/phan-thiet/shopping/jewellery/long-beach-pearl

   Jag skulle inte lägga någon större tid på Phan thiet om jag har en kort tid i Mui ne. Men vill du shoppa snabbt och effektivt så kan man ta en taxi till Lotte-mart (fråga hotellet vad som är rimligt att betala för taxi, be om en liten taxi för att halvera priset…) Här finns barnkläder framför allt på andra våningen, och lite leksaker osv. På tredje våningen finns själva mataffären och de har stort urval av typ allt….
   Lotte-mart har bla den vietnamesiska hamburgerkedjan Lotteria + ett helt ok bageri på bottenvåningen. Det finns även en food-court högst upp, där det även finns en superfin lekplats, tror den kostar 100 000 dong per barn, men imponerande fräsch, och var typ alltid tom, eftersom ingen hittar dit. Vi brukade oftast fika på Sweet Delights 500 bort från Lotte-mart som drivs av ett belgiskt par, fantastiskt bra.

   Nha hang Ngon är smidigt med barn, superlång meny (inget vin dock, bara öl, men det är ju ganska vanligt även nere i HCMC), funkar även lunchtid. Kom inte för sent bara, vi seglade in vid nio en gång och då var ganska mkt slut. Så jag hade gått dit vid sex.

 4. Carin

  Hej och tack för intressanta inlägg om sö Italien denna tid. Till vilken stad, flygplats flög ni och tog ni samma hem.

  Carin

  1. Elin

   Vi flög med Finnair Bromma-Rom T/R!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.