Snabbaste fredagsmaten (favorit i repris)

Det är inte svårt att gissa vem som önskat fredagsmiddag när man tittar på den här bilden. Mellanbarnet, aka 6-åringen, såklart.

Hon älskar blåmusslor och jag tror hennes musselberg var större än mitt på tallriken. Vill man ställa sig in hos henne så ska man alltså viska Moule marinière i hennes öra.

Vår familj äter ca 2 nät blåmusslor tillsammans med lite bröd och pommes frites till middag. Jag gillar blåmusslorna i all enkelhet, kokta i vitt vin och lite grädde. Helena har timjan till sina blåmusslor medan vi kör på persilja. Och som ni alla vet så är det ju nästan det bästa att få avsluta tallriken med fånga upp sista såsen med en bit bröd.

Blåmusslor med vitt vin och grädde

På ett ungefär.

 • 2 nät blåmusslor
 • lite olivolja
 • ett par schallottenlökar
 • ett par vitlöksklyftor
 • ett par deciliter vitt vin
 • lite vispgrädde att späda med
 • en stor kruka slätbladig persilja
 • smaka av med salt
 1. Borsta blåmusslorna och ta bort “skägget”. Skölj dem ordentligt och låt de rinna av. Ta bort de som inte sluter sig.
 2. Använd en stor gryta. Vi har en 10-liters som sällan används men sådana här gånger är den ju perfekt. Fräs hackad schalottenlök och vitlök i lite olivolja i grytan. Låt puttra under omrörning i ca 1 minut.
 3. Häll över vitt vin och låt koka i ca 2 minuter. Lägg sedan ner musslorna. Låt koka ca 5 minuter under lock.
 4. Ta upp musslorna så fort de öppnar sig. Kom ihåg att kasta de som inte öppnar sig.
 5. Koka ihop spadet till cirka hälften. Späd med lite vispgrädde och smaka av med lite salt. Lägg tillbaka musslorna i såsen. Klipp persiljan och strö över.
 6. Blanda om allt och värm någon minut på spisen så att musslorna blir varma.
 7. Fördela musslor och spad i djupa tallrikar. Servera med  bröd och/eller pommes frites.


mussligt

Sileni på bilden var det första vinet som var “sådär” från lådan vi beställde från Wineworld. Överlag har vinerna som vi har provat vart bra och värt priset. Dock var denna karaktärslösa sauvignon blanc inte någon som vi kommer springa tillmötes igen.

7 kommentarer

 1. Hanna

  Din sexåring har bra smak! Musslor är verkligen urgott och (förutom att dra av skäggen) lätt och snabbt att förbereda!

  1. Elin

   Visst har hon! Hon har ganska många vuxensmaker på sin favoritlista, blåmögelostar, sushi osv och backar inte på chilisås 🙂

 2. Charlotta

  Dags för er att besöka Belgien i en månad med “r” i alltså. Hojta till om det blir av (fast jag har sett att Leon de Bruxelles nu har filial vid Cambridge Circus i London om hon har vägarna förbi, hihi).

  1. Elin

   Haha, maken brukar säga det ibland, att hon förtjänar en helg i Bryssel. Misstänker att någon vill utforska det belgiska ölbudet 😉

 3. Kurt

  Det är alltid intressant när råd återförmedlas utan eftertanke, men varför är det extra vanligt just inom matlagning?

  http://www.faktoider.nu/musslor.html

  1. Elin

   Det där är faktiskt jätteintressant. Strax efter mitt inlägg så såg jag i en annan matblogg precis det som du länkar till. Det sitter ju verkligen i ryggmärgen att kasta dem och barnen är ju också väl medvetna om det och sorterat på tallriken. Är det kanske vår överdrivna noja att bli magsjuka av skaldjur och att vi därför kanske vill göra “allt”?
   Bra att du delade med dig 🙂

  2. Helena

   Intressant läsning! Att kasta musslor som inte öppnat sig efter koket fick jag lära mig (felaktigt?) när jag köpte mitt första nät med musslor för många år sedan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.