Gräddkokt savoykål med äpple och bacon

Det är väldigt mycket fokus på olika dieter för tillfället och det är i princip omöjligt att undgå nya rön och trender. För egen del har jag alltid förkastat all form av reglerad kost. Efter diskussion med mig själv har jag kommit fram till att jag skulle bli olycklig av att helt och hållet skippa kolhydrater. Att inte få äta potatis till den husmanskost jag lagar funkar icke i min värld. Inte heller att hoppa över mackan och yoghurten med bär till frukost. Om jag skulle testa 5:2-dieten hade jag med all säkerhet stanna i sängen de där fastedagarna. Varför ens gå upp om man inte får äta? Nej, inget för mig.

Att däremot hoppa över kolhydrater på kvällarna verkar vettigt. Jag behöver ju inte ens de där kolhydraterna och har inget sug efter “stabbig” mat med t ex pasta efter att ha ätit en bra lunch. Särskilt inte om jag bara ska tillbringa kvällen i soffan. Tilläggas bör att jag inte följer det här slaviskt. Jag tänker att i längden är det allra bästa för mitt välmående (och min matchvikt) att äta sunt alla dagar och att röra på mig så mycket som möjligt.

En av mina middagsfavoriter är ugnsbakad lax med tomat- och mangosalsa och Lotta Lundgrens dressade salladskål. Den gräddkokta savoykålen har seglat upp som god tvåa. Receptet är Tommy Myllymäkis och finns här. Jag serverar den bl a till biffar och fläskkotletter.

Tipsa gärna om kolhydratssnåla tillbehör i kommentarsfältet!

20130904-224244.jpg

Gräddkokt savoykål med äpple och bacon

1/2 savoykålshuvud
2 1/2 dl grädde (valfri fetthalt)
1/2 pkt bacon
1 äpple
salt
svartpeppar

Gör så här:

Skär baconet i bitar och fräs i panna. Tillsätt den strimlade kålen och häll över grädden. Låt puttra tills kålen är mjuk. Tillsätt sedan det tärnade äpplet. Smaka av med salt och svartpeppar.

2 kommentarer

  1. Kim

    “Varför ens gå upp om man inte får äta?” Ha ha det var det bästa jag läst på länge! 🙂
    Kål i alla dess former är ju verkligen gott! Jag köpte en ny kokbok härom veckan: “Kål hos Pelle”, tänkte jobba mig igenom hela boken.

  2. Greyerzer

    Ja, jag tycker som Kim. Fast jag försöker ju med något slags halvhjärtat 5:2 (litet grann som banta mellan måltiderna). Sen har jag letat i flera dagar efter det här blogginlägget och äntligen hittat det igen. Jag har också ett bra recept på savoykål, men om det är kolhydratfritt är ju tveksamt. http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2013/12/pastarullar-med-savoykal.html

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.