Kotletter i oreganosås

Ibland hittar kotletterna hem till vårt kök och de blir oftast vansinnigt goda utan någon större ansträngning. Jag bryner dem ett par minuter i stekpannan, häller på vatten, tillsätter några kvistar oregano och låter hela härligheten stå på spisen och puttra. Under tiden passar jag på att skala och koka potatis. Det blir en “rejäl” middag – kött, potatis och sås. Och lite grönsaker vid sidan om. Det gillar jag!

Till två personer behöver du:

4 kotletter med ben (kotletter utan ben blir lätt torra)
salt och peppar
margarin – att steka i
vatten
några kvistar färsk oregano
maizenaredning
en skvätt matlagningsgrädde

Gör så här:

Krydda kotletterna med salt och peppar och bryn dem sedan i margarin. Tillsätt vatten, åtminstone 1/2 cm i stekpannan. Lägg i oregano och låt puttra under lock i minst 45 minuter. Titta till kotletterna då och då och se till att de hela tiden har gott om vätska. När kotletterna har puttrat klart är det dags att göra sås på skyn. Tillsätt lite extra vatten, vispa runt lite och låt koka upp. Tillsätt redning (eller låt bli om du tycker det är godast med en tunn sky) och koka upp igen. Späd med en skvätt matlagningsgrädde och tillsätt en näve hackad (färsk) oregano. Salta och peppra vid behov. Servera tillsammans med kokt potatis och t ex haricot verts.

17 kommentarer

 1. Beatrice

  Åh, äntligen en människa som efterkokar sina kotletter. Jag har kännt mig rätt ensam om detta =). De blir ju så otroligt möra och fina när de fått puttra, gärna 1 timme, i vatten och i mitt fall en buljongtärning. Jag kryddar kotletterna med paprikapulver och pepparmix och reder av med mjöl och mjölk. Brukar göra rejält med sås och fryser in i 2-portionersförpackningar. Det är en riktig höjdarrätt. Tack för ytterligare ett recept att testa. Mums!

  Beatrice

 2. Anna

  Detta ska jag testa, att låta köttet efterkoka så här länge. Jag brukar kunna undvika att de blir snustorra men måste testa detta!

 3. Anna

  Detta måste testas! Brukar kunna undvika att kotletterna blir snustorra, men ska testa att låta de puttra så här länge nångång!

 4. Sara

  Gott att efterkoka köttet, det gör jag emellanåt men alldeles för sällan!

 5. Karin/Rosa maränger

  Mums, ser jättegott ut. 🙂

 6. Kinna

  Håller med att kotletterna hittar in i köket ibland. Synd för de är lätta att laga till och köttet blir verkligen gott!

 7. katarina

  Ser gott och enkelt ut! Jag undrar alltid vad jag skall göra av kotletterna. De blir lätt så torra och trista. Tack för inspiration!

 8. Anna

  Testade idag och det var verkligen lätt att få det gott:-) Hade bunkrat upp med lite smaksättningar men det behövdes inte. Sånt gillar vi! Tack för tipset

 9. Jennie

  Det här lät och såg riktigt gott ut! Oregano är nästan för gott också! Mums!

 10. Lotta

  Sådär måste jag testa att tillaga fläskkotletterna. Sambon gnäller ofta på att de blir lite torra hur vi än pysslar! O jag som tycker det är så gott, när det blir gott vill säga! Tack för tipset!

 11. Viktoria Schiöler

  Ett mycket bra recept (jag har länkat till det idag)! Min mamma gjorde ofta rosmarinkotletter förr, jag hade glömt hur gott det är.

 12. Åsa

  Ingefära är himla gott till kotletter också, kryddar med salt vitpeppar och ingefära. Steker dom i vanlig stek panna. Gör en sås i traktörpanna, bryner först en lök, och pudrar över mjöl. Slår sedan på matlagningsgrädde så att det blir en lagom tjock sås. en buljongtärning, smaka av med salt och peppar ev. lite extra ingefära. colorit soya för fin färg. Lägger kotletterna i såsen och låter det puttra ett tag. Serverar med kokt potatis. MUMS!

  Ska testa etta receptet också, det blir gott när det får efterkoka. Gör en liknande rätt med kyckling. 😉

 13. Karin

  Idag blev det detta till middag, det har testats tidigare men var väl värt att göra igen 😀

  1. Helena

   Vad bra att du påminde mig om det här receptet, Karin! Det kommer säkert på en veckomatsedel inom kort. Jag blir dessutom alltid glad när jag får sådana här kommentarer. Tack! 🙂

 14. Matsedel, vecka 47 » Tre tjejer i köket

  […] Kotletter i oreganosås, kokt potatis och skysås […]

 15. Karin

  Vi gjorde det faktiskt med timjan för jag råkade köpa fel men det blev gott det också 😉

 16. Kotletter med rosmarin och citron » Tre tjejer i köket

  […] uppdaterade jag min gamla kotlett-rätt med en ny kryddning och det blev succé här hemma. Det är ju inte annat än fantastiskt att en […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.