Sjömansbiff med köttfärs

Det här receptet gillade vår familj bäst när vi provade middagskassen från MatHem innan jul. Originalreceptet puttrade en kvart på spisen i en stor kastrull – men vi körde vår variant i ugnen i stället. Snabb husman att börja veckan med.

Sjömansbiff med köttfärs

4 portioner.

  • 400 – 500 g nötfärs
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • smör att steka med
  • 3 gula lökar
  • 8-10 potatisar
  • 2 stora morötter
  • 1 dl lättöl, gärna mörkt
  • 4 dl smakrik köttbuljong
  • 1-2 tsk torkad timjan
  • 2 lagerblad
  1. Blanda nötfärs med flingsalt och nymalen svartpeppar.
  2. Forma små platta biffar (lite större än köttbullar men mindre än pannbiffar) av köttfärsen.
  3. Hetta upp en stekpanna med smör och stek biffarna hastigt på båda sidor. Låt dem få lite färg (eftersom de ska in i ugnen ska de inte vara helt genomstekta).
  4. Förbered köttbuljong. Låt koka upp med timjan och lagerblad i en separat kastrull.
  5. Skala och skiva lök. Stek mjuk i smör.
  6. Skala och skiva potatis och morötter i ca 0,5 cm tunna skivor.
  7. Varva biffar ,lök, morötter och potatis i en stor ugnssäker form.
  8. Häll buljongen över biffarna. Tillsätt öl. Se till att all vätska täcker all mat i formen.
  9. Låt gratängen  vara i ugnen ca 20 minuter i 200 grader.
  10. Garnera med hackad persilja innan servering.

null

7 kommentarer

  1. Helena

    Verkligen en rätt i min smak. Den dyker kanske upp i vårt kök redan den här veckan. Tack för tipset!

  2. Hanna

    Ser riktigt gott ut!

  3. Fröken Dill

    Sjömansgryta/sjömansbiff med köttfärs är verkligen gott. Jag brukar göra min mammas lite mer “sönderkokta” variant:
    http://frkdill.blogspot.com/2012/01/mammas-goda-sjomansgryta.html
    Inte lika snygg som er, men väldigt god den också!

  4. Pralin

    En gång gjorde jag min sjömansgryta som blev kallad för soppa

  5. zebib

    Går det att laga den utan öl? eller vad kan man ha istället för öl?

    1. Elin

      Jag har inte provat att göra utan öl. Men prova kanske med buljong?

Lämna ett svar till Jennys matblogg Avbryt

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.