Årets favoriter i trädgårdslandet

Den här sommaren så tog vi oss inte an så mycket nya trädgårdsprojekt. Dels så flyttade det ju in en bebis tidigt i våras som kräver en del uppmärksamhet och dels så har vi varit bortresta en del i sommar när trädgården egentligen krävt som mest hjälp.

Tacksamt nog så har vi många återkommande kryddor att glädjas åt – olika sorters timjan, dragon, gräslök mm sköter sig självt utan hjälp.  Här är några nya favoriter i trädgårdslandet:

Jag tror inte att man kan odla för mycket basilika i en köksträdgård. I år hade vi bland annat frön på citronbasilika. Citronbasilika blev fantastisk smaksättare i vardagsmaten och precis som med myntan så brukar barnen gå och tjuväta av dessa fina basilikablad.  Till höger ovan, libbstickan, som jag bloggat om tidigare i sommar.  Något bortglömd under sommarsemestern men nu har plantan tagit ytterliggare fart sedan bilden togs.

På Zetas trädgård hittade jag ett fint lagerbladsträd. Och som det växer! Jag tror vi blir självförsörjande på lagerblad för de närmaste 50 åren, minst! Plantan är i kruka och får flytta in i vinter. Jag är lite osäker på hur den kommer att klara den svenska vintern. Till höger ovan, den efterlängtade spagettipumpan. Den hade kanske behövt lite mer omvårdnad när vi var på semester men ett par pumpor har det blivit. Perfekt som bebismat nu när familjens minst äter mosad mat.

Så var det då potatisprojektet. Förgroddningen innan sättpotatisen åkte i de svarta plasthinkarna tog lite tid. Kul att odla med barnen även om det blev ett dyrt kilopris på resultatet!

5 kommentarer

 1. Fröken Dill

  Vilken härlig skörd!

  Min egen favorit i grönsakslandet är nog tomat i alla dess former. I år har jag dessutom nyupptäckt att det inte är mycket svårare att odla paprika.

  Kul!

  Tycker fröken Dill

  1. Elin

   Jag sköter nog inte om mina tomater ordentligt, har tre plantor som nog lämnats lte väl mkt utan uppsyn. Hur länge kan de vara ute på hösten?

 2. Helena

  Jag fick ju citronbasilikafrön av dig, Elin, så nu har jag också en planta. Gott som godis (nästan som oliver!). 🙂

 3. Trädgårdsplaner » Tre tjejer i köket

  […] är dags att försöka få ordning på trädgården igen! Förra året så hann vi med lite olika projekt men i år tror jag att det blir lite färre projekt (haha! Så säger jag varje gång i april, sen […]

 4. Balkongodling 2013, del 1 » Tre tjejer i köket

  […] Ruccola kommer jag att så direkt i en kruka på balkongen när det har blivit lite varmare. Den tar sig väldigt bra och trivs fint, trots skuggläget. Dessutom planerar jag en sväng till Zetas inom det närmaste. Jag gissar att jag kommer komma hem därifrån med en och annan kryddplanta och växt. Kanske ett lagerbladsträd som jag har varit sugen på ända sedan Elin skrev om det för två år sedan. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.