Balkongodling 2013, del 1

Sedan några veckor tillbaka är årets balkongodlarprojekt igång. Även den här gången satsar jag på gamla beprövade kryddor, men går också lite wild och har provat att så plocksallat. Frågan är om det kommer bli någon vidare salladsskörd på vår skuggiga balkong, men insatsen är ju inte så hög (ca 40 kr), så det är definitivt värt att testa.

20130515-210608.jpg

Den här gången har jag sått alla fröer i torvbriketter. Efter att ha experimenterat med både briketter och vanlig jord förra året, upptäckte jag att plantorna som växte i briketter blev mest frodiga. Dessutom är det väldigt smidigt att bara lyfta över hela “brikettpaketet” i en kruka när plantorna ska planteras om. Helt klart det enklaste alternativet, på flera sätt. Det enda jag behövde tänka på var att låta briketterna ligga en god stund i vatten så att de verkligen svällde ordentligt innan jag sådde mina fröer.

20130519-181305.jpg

De små minidrivhusen (med lock) står nu i det soliga sovrumsfönstret och verkar trivas bra. Alla kryddor utom persiljan har visat livstecken. Ett tag funderade jag på om jag hade glömt att peta ner några persiljefrön i jorden, men så kom jag på att det var samma scenario förra året. Persiljan var trög i starten även 2012. Om odlarguden är med mig kommer jag att kunna plocka basilika, citronbasilika, persilja, mynta (också ny för i år!) och plocksallat på balkongen i sommar.

Ruccola kommer jag att så direkt i en kruka på balkongen när det har blivit lite varmare. Den tar sig väldigt bra och trivs fint, trots skuggläget. Dessutom planerar jag en sväng till Zetas inom det närmaste. Jag gissar att jag kommer komma hem därifrån med en och annan kryddplanta och växt. Kanske ett lagerbladsträd som jag har varit sugen på ända sedan Elin skrev om det för två år sedan.

Hur långt har ni kommit med era odlarprojekt? Vad sår/planterar ni? Berätta!

Läs samtliga inlägg om balkongodling från tidigare år här.

En kommentar

  1. Fröken Dill

    Spännande! Plocksallat brukar inte tillhöra de mer solkrävande, så det går nog bra. Själv har jag haft lite svårt att få sallat att gro på sista tiden. Misstänker att det varit lite för varmt (!). Sallat gror helst när det är lite svalare och den första omgången, sådd i april kom snällt upp på en gång, men senare sådd låter vänta på sig.
    Hälsar fröken Dill

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.