Någon slags matsedel, vecka 32

Nu när semestern är slut och vi slungas in i vardagssnurren fortare än vi hinner säga pendlingsavstånd, har vi tänkt göra ett försök med matsedel här hemma. Inte minst för att slippa den där dagliga “vad-ska-vi-äta-till-middag-ångesten”. Om vi inte har en plan blir det mest trista snabblösningar, vilket ju inte precis förhöjer vardagshumöret. Det blir inte en matsedel som är huggen i sten, utan snarare en skiss med fem rätter inför kommande vecka. När alla ingredienser finns hemma får dagsformen avgöra i vilken ordning vi lagar rätterna. Målsättningen är att få med en ny rätt varje vecka för att bredda repetoaren lite grand. Vad tror ni om konceptet? Någon som gör på liknande sätt eller kanske har en annan modell som fungerar klockrent? Dela med er, vettja!

Förra veckan, när jag fortfarande levde löst och ledigt semesterliv, satt jag på balkongen och bläddrade igenom Lotta Lundgrens fenomenala kokbok “Om jag var din hemmafru” (Elin har skrivit om boken här) och snappade upp flera bra idéer. Tillsammans med bokmärkta recept i bloggar och en och annan beprövad goding fick vi ihop den här veckans matsedelsskiss:

 • Moussaka med lammfärs, kanel och pesto. Lotta Lundgrens recept är oslagbart; både smak- & tidsmässigt.
 • Kycklingfajitas med guacamole och grönsaker
 • Fisksoppa med saffran. Ungefär som det här pickipicki-receptet.
 • Kycklingfärsbullar smaksatta med ingefära och chili. Serveras nog med en bönsallad.
 • Färska vårrullar (a k a Stockholmstacos enl. helgens DN). Jag tänker sno Pyttes idé rakt av.

Exakt i vilken ordning vi gör rätterna vet jag inte. Moussakan står dock i ugnen och hamnar på middagsbordet om 35 minuter. Jag kommer ha den i särklass godaste matlådan i Stockholm imorgon. Pilutta er! 😉

10 kommentarer

 1. Kim

  Den där boken. Varje gång jag ser någon skriva om den/prata om den/bläddra i den tänker jag att den ska jag ju köpa! Men sen glömmer jag bort det igen igen och igen. Nu går jag in och beställer den med en gång, därmed basta. Färska vårrullar är MUMS!

 2. anna n

  Vi kör också matplanering, mycket för att överleva när vi båda pendlar flera timmar om dagen. Jag brukar sätta mig någon gång under helgen och titta på hur veckan ser ut (om vi båda varit och tränat behöver det vara mat som nästan är färdig t.ex.) och göra en plan utifrån det. Jag har en pärm där jag sätter in recept från bloggar och tidningar som är så där vardagssnabba – med liten arbetsinsats och tar max 30 minuter att göra – som jag plockar matlistan ifrån. Jag är väldigt nöjd, och vi äter betydligt bättre än vi hade gjort om vi inte hade matplanerat. Ett tips är att testa ett enklare salladsrecept i veckan, för att bygga upp en grönsaksrepertoar – det har jag börjat göra i sommar och det har fungerat bra.
  Ibland när det är en extra stressig period på gång, plockar jag fram recept för flera veckor och så köper vi hem allt som behövs för att göra dem, med undantag för grönsaker och sådant som inte går att frysa/blir dåligt. Då finns går det alltid att rota fram något ur skåpen med rätt liten arbetsinsats.

 3. Hanna

  Ungefär så gör jag också! Handlar i slutet på varje vecka så man har en massa gott hemma inför helgen och bestämmer vad vi ska äta under veckan men det får bli när man är sugen. Ibland blir sagda ingredienser något helt annat också, men tycker det funkar bra. Jag vill planera men ändå kunna vara flexibel. 🙂 Och liksom du försöker jag blanda nya recept med gamla beprövade.

 4. Helenas semesterbilder 2011 » Tre tjejer i köket

  […] Bild 1: Katten Theodor är bra sugen på min frukost (hur många frukostbrickor har jag fotat egentligen?) Bild 2: En av de sista semesterdagarna letade jag recept till den första veckomatsedeln […]

 5. Matsedel, vecka 33 (2011) » Tre tjejer i köket

  […] Förra veckans matsedelsplanering visade sig vara en succé! Vi slapp de där ångestladdade samtalen på eftermiddagen för att diskutera vad vi skulle äta; det var bara att välja en rätt från listan. Ett stort inköp och några mindre påfyllningar resulterade i fem hemlagade rätter och lika många matlådor. […]

 6. Kycklingfärsbullar med ingefära & chili, bönsallad och myntasås » Tre tjejer i köket

  […] matsedeln vecka 32 var de här kycklingfärsbullarna en av de nya och oprovade rätterna. Inspirationen hämtade jag […]

 7. Maria

  Hur gick det med de där vårrullarna? Väntar med spänning på ett recept! 😉

  1. Helena

   Ähum… jo, det gick ganska ok. Lite pilligt var det allt och de blev inte så snygga. De smakade bra i alla fall och det är väl huvudsaken. Ska se om jag hittar en bild som lämpar sig för publicering. 😛

 8. Matsedel, vecka 33 » Tre tjejer i köket

  […] några middagsalternativ och ha ingredienser hemma, underlättar verkligen. Nu när jag kikar på den allra första veckoplaneringen ser jag att den avslutades med färska vårrullar på fredagen – precis vad vi har tänkt […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.