Långkok med fläskkarré med tomatsås smaksatt med citron och salvia

Det har pratats mycket om crock-pot bland matbloggarna den här våren och även här hemma har ett recensionsex flyttat in. Det bär mig egentligen emot att ha en mindre maskinpark i köket. Behöver jag ett speciellt tillredningskärl för att långkoka kött och dylikt?

Å andra sidan, jag gillar ju enkla genvägar i köket och crock-pot är smart på det viset. Du fyller upp grytan med alla ingredienser för ett långkok. Sätter sladden i väggen och drar upp grytans timer på 3-5 timmar. Därefter stängs långkoket av, men kan stå på underhållsvärme i väntan på servering.

Jag gillar idén, tänker att den kan fyllas upp på morgonen innan jobbet och så är maten klar när barnen har hämtats upp på dagis. Just därför fick den flytta in här hos oss. Jag befinner mig fortfarande i testfasen men vill du läsa mer om hur man kommer igång med crock-pot så rekommenderar jag gärna spisat.se som bloggat en hel del om detta.

Fördelen med den här typen av långkok är att man kan (och ska tycker jag)  använda billigare styckningsdelar eftersom köttet blir otroligt mört av den varsamma hanteringen med långkok på låg temperatur. Du får helt enkelt ut mycket smak av råvarorna. Ingredienslistan nedan kan tyckas vara blygsam men det blev en mycket smakrik gryta som serverades med riven ost och pasta.

För mig så sitter det dock i ryggmärgen att man ska bryna allt kött i stekpannan innan det åker in i ugnen,för smakens skull. Nu när jag praktiserar med crock-poten testar jag både och för att jämföra. Du får ut ytterliggare smak om du bryner köttet innan även här men det blir ju ett till moment (och mer disk). Tanken med den här typen av matlagning är kanske att man vill uppnå minsta möjliga moment. En reflektion som sagt under min nybörjartid med crock-poten.

Fläskkarré med tomatsås smaksatt med citron och salvia

 • 750 gram fläskkarré (utan ben) i skivor
 • 2 burkar Mutti körsbärstomater
 • 2 tsk strösocker (beroende på tomater)
 • saft från ca 2/3 citron
 • ett par lagerblad
 • en msk torkad salvia, färsk är förstås ett plus
 • strimlad och tärnad färsk vitkål, ca ett halvt huvud
 • ett par strimlade salladslökar
 • salt och peppar

Grytan fick koka i fem timmar på låg temperatur i crockpoten. Du kan använda mer kött än jag använde ovan till motsvarande mängd tomater, men det råkade vara vad vi hade hemma.

7 kommentarer

 1. MrArboc

  Gillar crock-pot men av någon anledning har jag aldrig skaffat någon, kanske för att inte heller jag vill ha en hel maskinpark i köttet. Familjen jag bodde hos när jag var utbytesstudent i USA för sisådär 20 år sedan hade en och använde den flitigt, och som jag minns det blir maten godare än i t ex en tryckkokare. Liknande resultat kan man ju få i en gjutjärnsgryta i ugnen, men det är väl inte så bra med sura ingredienser som tomat i en sådan?

  1. Elin

   jag har inte provat tryckkokare faktiskt så jag kan inte säga skillnaden, det är ju lite det där med att dra på sig en hel maskinpark… vi har för övrigt en fantastisk gjutjärnsgryta, en så kallad Sarpaneva från iitalla, den har stått flera år i ett skåp och pinsamt nog ALDRIG blivit använd. Jag är helt enkelt rätt nöjd med att laga mat med en vanlig kastrull och stekpanna 😉

 2. pipopp

  Jag har inte riktigt förstått hypen med krokodilgryta. Åt en massa sån mat hos syrran och hennes grannar i USA för en massa år sedan. Allt smakade likadant och var lite …. murrigt. Det kan i och för sig bero på att ingen av dem var någon mästerkock.

  Å andra sidan gör jag ofta långkok i gryta i ugnen. 😕

  Jag är beredd att omvärdera min åsikt om crock-poten om det kommer bra argument. 🙂

  1. Elin

   Pipopp, är man vass på långkok i ugnen så tycker jag att det räcker, då kan det vara svårt att hitta bra fördelar med crockpoten. Dagens ugnar har ju även olika slags timers där man kan styra matlagandet. På vår Electroluxspis så har vi tex en ugnstermometer så ugnen stängs av när steken är 70 grader, så den behöver ju inte heller passning.

   Vad jag glömde skriva i inlägget ovan också är att crock-poten tar en hel del plats, i vårt lilla kök så blir det ett minus. Så jag är inte “over the moon” ännu över crock-potens möjligheter. Men det är väldigt roligt att utvärdera den för att lära mer om den 🙂

 3. Anna's kitchen

  Ser fram emot att ni ska prova detta.
  Jag köpte ju en för någon månad sen och vi är inte vänner ännu.
  Jag har svårt att hoppa över steget att bryna köttet först och då känns det ju skitkrångligt att steka köttet och sen se till att få med sig alla gosiga smaker som fastnar i pannbottnen till slow cookern. Nja, än så länge är jag inte övertygad. Jag gör nog minst ett par långkok i månaden och är frälst där men slow cookern är jag fortfarande skeptiskt till.

 4. Elin

  Ja jag känner precis samma sak! Jag är lite “bryn-skadad” jag också 🙂

 5. Maria

  Långkok på fläskkarré har jag aldrig provat. Låter spännande. Nån crock pot har jag dock inte. 😯

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.