Födelsedagsmeny till svärmor

När min svärmor nyligen fyllde 70 firade vi det bl a med middag hemma hos Magnus och mig. Det var kul att plocka fram den fina duken och få användning av linneservetterna, vilket ju inte tillhör vanligheterna. Den observante lägger märke till att det är Blekinges landskapsblomma (ek) i mönstret på duken som kommer från Linslöjden i Bräkne-Hoby. Aldrig är man väl så lojal mot sin hembygd som när man har flyttat därifrån. 😉

Vi startade med gräslökspannacotta på kavring (recept finns här) som garnerades med forellrom, räkor och dill (dryck: André Clouet, nr 7686).  Pannacottan hade jag förberett dagen innan, så det enda som behövdes göras strax innan servering var att garnera.  Rätter som går att göra i förväg är verkligen min melodi, det har ändå en tendens att bli stressigt när man ska bjuda på middag (eller är det bara jag som stressar i köket?).

Mellan för- och varmrätten serverades en granité med limoncello som verkligen var så där frisk och god som jag hade tänkt mig att den skulle bli. Förutom att granitén är god att äta mellan rätter är den ju väldigt läskande när det är varmt ute. Det här är en riktig fullträff nu i sommar!

Granité med limoncello

Till sex små portioner behövs:

1/2 dl limoncello
2 dl Brämhults lemonad
2 msk socker
1/2 dl citronsaft
mynta och citronskal till garnering

Gör så här:

Blanda ingredienserna i en kastrull och låt det koka ihop i några minuter. Häll blandningen i en vid form (jag använde en plastburk som till vardags funkar som matlåda) och ställ in den i frysen. Rör om i granitén en gång i timmen så att det blir iskristaller, det tar ungefär 3 timmar för den att frysa. Skopa upp granitén i glas vid servering och dekorera med citronskal och mynta.

Till varmrätt åt vi ugnsstekt röding, grönsaker, färskpotatis och en skummad sky (dryck: Dopff & Irion Riesling, nr 2173 ). I ärlighetens namn låg Magnus bror bakom många av momenten i den här rätten; vilken fröjd att laga mat tillsammans med en kock (som visserligen sadlat om, men ändå!). Allra svårast tycker jag att det är att få alla tillbehör klara samtidigt, men med den här proffsvägledningen gick det ju som en dans. Tack T för finfint samarbete!

Ugnsbakad röding, grönsaker, färskpotatis och skummad sky

Till sex personer behövs:

6 rödingfiléer
salt
svartpeppar

2 knippen sparris
3 morötter
2 stora fänkålsstånd
1 purjolök

ca 20 färskpotatisar
3 msk finhackad dill

Sky
1 morot
1/2 fänkål
6 sparrisrötter
10 cm purjolök
1 liter vatten
3 lagerblad
6 svartpepparkorn
1 1/2 msk rödvinsvinäger
2 msk citronsaft
salt
75 g smör

Gör så här:

Skala och skiva grönsakerna (lägg sparrisrötterna åt sidan!). Blanchera dem hastigt i saltat vatten, så att de fortfarande är riktigt krispiga. Kyl ned med is. Tvätta och koka färskpotatisen.

Skär grönsakerna till skyn och koka dem i vatten smaksatt med vinäger, svartpeppar, lagerblad och citron. Mixa såsen när grönsakerna har mjuknat. Sila såsen. Koka upp och reducera såsen i ca 15 minuter. Smaksätt ev. ytterligare med citron, salt och svartpeppar. Klicka ner rumsvarmt smör. Mixa skyn till skum och servera genast.

Skär rödingfiléerna i fyrkantiga bitar. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg fisken på en ugnsplåt med skinnsidan upp och baka i ugn i 160 grader. Vänd på fisken efter ca 3 minuter och baka på andra sidan i ytterligare 2 minuter.

Värm grönsakerna i ugnen samtidigt som fisken bakas. Blanda grönsaker och nykokt färskpotatis och servera tillsammans med röding och skummad sky.

Vi avslutade med en makalöst god hallonmarängtårta som Magnus bror hade bakat. Jag, som inte är särskilt förtjust i tårtor, föll pladask för den här varianten och det är minsann inget dåligt betyg. Dagen efter var den om möjligt ännu godare.

HallonmarängtårtaTill ca 10 bitar behövs:

125 g smör
1 dl socker
2 äggulor
1,25 dl mjölk
1, 5 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Maräng
2 äggvitor
en skvätt ättika
1 3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker

150 g hackade hasselnötter

3 dl vispgrädde
200-300 g hallon
lite socker

bär (t ex hallon och björnbär) och mynta till garnering

Gör så här:

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt en äggula i sänder under vispning. Blanda i de torra ingredienserna omväxlande med mjölk.

Vispa äggvitorna tillsammans med två, tre droppar ättika. Äggen ska bli alldeles vita och de ska gå att vända bunken upp och ned utan att smeten smiter (!). Blanda i socker och vaniljssocker försiktigt. Bred ut den första smeten i en långpanna (lägg bakplåtspapper i botten) och  häll därefter i marängsmeten. Toppa med hackade hasselnötter. Grädda långt ner i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter.

Vispa grädden och blanda med hallon och socker. Dela tårtbotten på mitten, bred grädden på första lagret, lägg på “locket” och bred grädde både ovanpå och runtom. Garnera med bär (t ex hallon och björnbär) och färsk mynta.

6 kommentarer

 1. Elenor

  Än en gång, TACK för denna fantastiska middag…Sambo B instämmer!

 2. Hanna

  Oj, en sån lyxmeny!!

  1. Helena

   Inte så jätteavancerat och det mesta gick ju att förbereda innan. En lyckad middag!

 3. sara

  Mmm… god mat, vackert bord!
  Sâ inspirerande, och tanken pâ att äta lyxmiddag hemma är väldigt lockande!

  1. Helena

   Det ÄR verkligen en bra idé med en festmiddag hemma. Det passade oss alldeles perfekt den här gången och vi lär upprepa det! 🙂

   Roligt om jag lyckades inspirera dig, Sara!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.