New york cheesecake

Svärmor gjorde en fantastisk cheesecake i höstas när vi var i England och i tanken har den förföljt mig sen dess. Den var så där löjligt krämig och häromveckan när Maria och Helena kom över på fika blev det dags för premiärbak. Den blev grymt god!

Mitt enda misstag var kanske gräddningen. Den gräddades 60 minuter i ugnen och var visserligen alldeles perfekt  när den togs ut. Dock sprack kakan efter en stund i rumstemperatur vilket jag senare dolde med bären ovanpå.

Efteråt så har jag googlat på ämnet och sett att många väljer att ha kakan i ugnen kanske 30-40 minuter för att sedan slå av ugnen och låta den gräddas klart på eftervärmen. Kanske minskar det risken för att den ska spricka efteråt? Ladda upp med massor av bär ifall du behöver göra en snabb makeover och tänk på att den behöver göras en dag i förväg för att den ska bli riktigt bra. Åh vad jag vill göra den här snart igen!

New York Cheesecake

 • 12 ekologiska  digestivekex
 • 75 gram smält smör
 • 600 gram phildelphiaost (ej light)
 • en burk kesella 10%
 • 2, 5 dl strösocker
 • 2 msk vetemjöl
 • 1-2 tsk vaniljpulver
 • 1,5 tsk salt
 • citronrasp från en halv citron och ca 1/4 juice från samma
 • 4 ekologiska ägg
 • ca 100 gram blåbär och hallon

till dekoration: 
Fina bär! På ICA finns en förpackning Stora blåbär i frysen som passar bra att dekorera med. Dessutom hade vi fått årets första jordgubbar från Årstiderna.

 1. Förbered kakbotten. Jag bryter digestivekexen i små bitar i en skål och mixar dem sen snabbt till pulver med hjälp av stavmixern. Smält smöret och blanda det med kexsmulorna till en smulfri “deg”. Tryck ut degen i en bakform med löstagbar kant. Ställ den kallt.
 2. Rör ihop philadelphiaost,  kesella och socker i en stor skål.
 3. Blanda ner vetemjöl, vaniljsocker, salt och citronrasp.
 4. Smaka av med lite citronjuice.
 5. Blanda ner ägg i smeten. Rör om ordentligt så att fyllningen blir slät utan klumpar.
 6. Häll fyllningen i bakformen.
 7. Vänd ner hallon och blåbär försiktigt. Dippa ner dem enklast med en tesked så att de inte färgar av sig på fyllningen.
 8. Grädda i ugnen i ca 175 grader. Min stod i ugnen i 60 minuter och blev lagom. Dock sprack den efteråt när den stod i kylen. Se kommentar inledningsvis om hur man kan  förhindra sprickor.  Å andra sidan så är det lätt att dölja  ev sprickor med bär.
 9. Dekorera med valfria bär och låt gärna stå kallt över natten.

8 kommentarer

 1. Erika

  Har samma problem med en Whisky/choklad cheesecake. Fick tipset av Daniel i en tråd här, att slå av värmen, men den spricker ändå. Har lessnat lite på detta, så nu var det LÄNGE sedan jag gjorde den. Kanske ska testa igen.

 2. Rasmine

  Hej!
  Ser bra ut 🙂
  Kolla gärna in min matblogg!
  Kram.

 3. Lottzy

  sprickor eller inte den ser delikat ut 🙂

 4. Erika

  Gjorde “min” variant, nästan, förra veckan. Bytte ut whiskyn mot riven,pressad ingefära, det blev tokgott! Körde på 150 grader i 60 minuter. Den blev helt perfekt! Krämig och fin.

  1. Elin

   Lät mkt gott 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.