Pluras kokbok – med tävling!

Tävlingen är avslutad!

Trots att vi tillbringar allt mindre tid i köket och inte anser att vi hinner laga mat, ges det ut fler kokböcker och sänds fler matlagningsprogram på tv än någonsin förr.  Vi lägger hellre tid på att bläddra i kokböcker, se matlagningsprogram och kanske fantisera om läckra rätter istället för att faktiskt tillaga dem. Lite sorgligt, kan jag tycka. Om vi istället adderar en kvarts kökstid per dag, är jag säker på att vi skulle åstadkomma gastronomiska underverk.

Jag är så klart inget undantag från den här masspsykosen, men jag försöker att välja ut godbitarna. En av dem är definitivt “Pluras kokbok” som förtjänar en genomläsning från pärm till pärm (jag fick min i julklapp och försvann in i matvärlden direkt efter julklappsöppningen, trots julbordskoman!). Boken är indelad i tre kapitel; Provence, Kungsholmen och Koster med rätter från respektive region.


Foto: Pepe Nilsson

I Provence-delen finns en kul anekdot, otroligt fina bilder och så klart recept på t ex boef bourguignon, linguine med skaldjur och ugnsrostade kronärtskockor. Jag tror att den där Plura vet vad han pratar om och dessutom är en riktig livsnjutare.


Foto: Pepe Nilsson

Kapitlet om Koster är förstås en orgie i fisk och skaldjur och bilder som får mig att längta mig tokig efter svensk sommar och havslukt. Det svenskaste av allt.

Jag är dock väldigt lättflirtad och förutsägbar och faller handlöst för bokens Kungsholmsavdelning. Plura presenterar mina smultronställen på ett löpande band. Det är kanske ingen slump att jag brukar se honom skymta förbi i köttdisken på Daglivs eller sitta på Bergamott tillsammans med Mauro Scocco. Förutom hyllningen till Stockholms finaste stadsdel (!) bjuder Plura på husmanskost på mina favoritsidor.


Foto: Pepe Nilsson

Hungrar du efter mer Plura? Missa inte premiären av matlagningsprogrammet Mauro & Pluras Kök på torsdag, 4/3, kl 22 i TV8. I programmet bjuder de två musikerna hem vänner från musik- & filmvärlden till Pluras snygga kök. Det låter som en bra programidé och jag ser fram emot premiären när Håkan Hellström och Lena Philipsson kommer på besök. Efter att ha sett den här trailern undrar jag dock lite grand över den där bara överkroppen…

Vinn ett signerat ex av boken “Pluras kök”!

Missa inte chansen att vinna ett signerat ex av boken “Pluras kök”.  Berätta vilken känd person du vill bjuda hem till ditt kök och vad du skulle bjuda på. Svara på frågorna i kommentarsfältet senast onsdag 3/3 kl 23.59.  Bland de som har svarat utser vi en vinnare. Var noga med att ange rätt mailadress så att vi kan kontakta dig om du vinner! Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Vi kan tyvärr bara skicka vinster inom Sverige.

Tack till Norstedts som har bidragit med vinsten!

 1. Anna

  Jag skulle vilja bjuda hem Fredrik Lindström, för jag tycker om vindlingarna i den mannens hjärna. Han verkar också få bilder i huvudet när han hör saker, och han verkar vara oerhört intelligent.
  Att diskutera livet med honom över en enkel Spaghetti Vongole och ett gott vin vore en dröm faktiskt.

 2. MrArboc

  Jag skulle bjuda hem Jamie Oliver faktiskt, inte bara för att han är kock och det här är en matblogg utan för att jag tror vi skulle trivas ihop.

  Jag skulle bjuda på suovas och mandelpotatis stekt i en gammal gjutjärnspanna över öppen eld, sittande vid en solig sjö där han får hämta sitt dricksvatten i ett borrhål i isen. Jag tror inte hans fötter skulle nudda marken på en vecka efter den upplevelsen.

  Om det nödvändigtvis måste vara hemma i köket skulle det bli kalops på älgkött med kokt mandelpotatis 😉

 3. Sanna

  Mitt val får nog falla på Jamie Oliver. Honom skulle jag gärna servera en middag på örtkryddade lamm från österlen, en grönsallad från trädgården och ett kryddigt vitlökssmör. Till efterrätt får det bli en vanilj pannacotta med färska jordgubbar. Till detta dricker vi ett gott ekologiskt rödvin. Tänk att få sitta och prata med honom, diskutera matens nytta och hur vi bäst kan få våra barn att lära sig äta rätt och äkta mat!

 4. Kari Receptomaten

  Jag skulle ta med familjen och Fares Fares ut i skogen och bjuda han på världens godaste hamburgare lagad på muurikkan 😉

  Fares Fares är ju en cool & kul skådis som behöver se landet och uppleva något riktigt basic som skogsmat!

 5. Wiggo

  Jag skulle vilja bjuda hem Erik Lallerstedt på middag.. en middag serverad på Wiggo.
  Jag skulle vilja visa honom en ny sida av svensk gastronomi… en inte så tillkrånglad gastronomi som han själv varit med att skapa.
  Erik har lärt Wiggo laga mat och nu skapas en ny gren i mat-sverige…
  En fastfood gren med smarrig enkel vällagad mat.

  Till dessert får han en gammeldansk…

 6. Lars Hultman

  Jag skulle vilja bjuda hem Helene Benno på min hemmalagade thaimat. Jag gillar henne och som tack för sin underbara bok “Bangkok: bra, bättre, bäst” så vore det trevligt att ha henne på middag här. Och då naturligtvis thaimat.

 7. Filippa

  Jag bjuder hem “Pain de Martin”-Martin. Han måste lära mig att sätta en surdeg 😉

  Jag bjuder på sparrissoppa, köpt surdegsbröd med rökt lax och kronärtskockskräm. Till efterrätt blir det fyllda persikor med hemlagad vaniljglass.

 8. Helena Ljunggren

  Fina kokböcker kan man aldrig få för många av och just Pluras är kanonmysig med ljuvliga bilder!

 9. Helena Ljunggren

  Jag har boken men jag hade ändå bjudit hem Per Morberg, det hade varit kempegreijt det 🙂

 10. Yasemin

  Jag skulle bjuda hem Asli Tandogan, som är turkisk skådespelare som jag avgudar.
  Jag skulle bjuda henne på 3 rätters turkisk mat.
  Förätt – auberginesallad, Huvudrätt – Lammkebab med ris, Efterrätt – sekerpare. Och njuta av att fråga ut henne om alla skådisar i Turkiet. 🙂

 11. Ida

  Jag skulle bjuda hem Annika Lantz och bara prata… Vi skulle ha det så roligt : 😆 Vi skulle äta en god pizza med mozzarella, parmaskinka, soltorkade tomater, eftersom barnen också är hemma och också vill äta något gott.

 12. Freestylebagaren

  Jag skulle ta mod till mig och bjuda hem Jan Hedh. Samtidigt som han skrämmer livet ur mig med sin auktoritet har jag fått för mig att han är en kille som verkligen ÄLSKAR bröd & choklad och njuter lika mycket varje gång han ger sig i kast med det ena eller det andra.

  Skulle bjuda på mitt hembakade fröd toppat med massa goda pålägg och därtill lite mulligt rödvin – då tror jag att Jan skulle trivas!

 13. Lisa W

  Jag skulle vilja bjuda hem Marcus Birro. En underbart skön kille som inte räds de stora frågorna. Vi skulle snacka om tro, varför livet blir som det blir, när livet inte blir till, mat och poesi.
  Jag skulle laga lite enkel mat, en paj med älgfärs och trattkantareller och den skulle avnjutas med en god sallad och kranvatten.

 14. Åsa

  Nu när OS är slut kommer jag att sakna min absoluta favorit i rutan: André Pops. Han verkar vara en riktigt skön kille, söt och trevlig som få! Jag skulle bjuda honom på en riktigt fin älgfilé, potatisbakelse med västerbottenost och en god sås till.

 15. Anna Svnsson

  Jag skulle bjuda hem min älskade mamma på ugnsbakad laxsida med pepparrotsyoghurt och pressad potatis. Till dessert skulle jag servera en krämig chokladfondant med hemlagad vaniljglass och mangosås.

 16. annika hansson

  Jag skulle absolut bjuda hem Lena Israelsson som skriver trädgårdsböcker och som väckt odlaren i mig och prata ekologisk stadsodling. Förrätt ugnsbakad fänkål med citrusdressing och timjan, huvudrätt grillad lammstek vitlöksspäckad med rosmarin och rostade ugnsgrönsaker yougurtssås med vitlök, efterrätt hemgjord kanelglass med smörstekta äppelklyftor.

 17. Eva-Stina

  Jag skulle bjuda hem min favorit just nu, Gert Klötzke. För en gångs skull skulle jag få bestämma ingredienserna och inte han, fast jag skulle såklart laga till något han föredrar..! Hade jag haft en vacc-maskin och en roner hemma så hade det varit ett enkelt val av tillagningssätt, men en vällagad viltfilé, långkörd på låg temperatur såklart, med en mandelpotatispuré smaksatt med västerbottensost, toppat med baconkrisp, smörslungade ärter och en mustig enbärssås. Härligaste kocken någonsin, det skulle bli en kanonkväll! 🙂

 18. Tre tjejer i köket » Fina favoriter till vardagspastan

  […] Eva-Stina: Jag skulle bjuda hem min favorit… […]

 19. Catrin

  För att överraska min man skulle jag bjuda hem Lena Ph.. Han bara älskar denna underbara qvinna. Jag skulle då bjuda på en Spansk fisksoppa (strimlad sallad, hackad lök, lax o torsk kuber, strimlad röd o gul paprika, färska havskräftor o räkor, vitt vin egen fiskbuljong..) med aioli och hembakt foccia. Till detta en välkyld Chardonnay från Argentina

 20. /nina

  Jag skulle bjuda hem Jan Gradvall, en journalist som jag verkligen gillar och som hyllat Pluras och Mauros program som börjar på torsdag (kolla hans hemsida http://www.gradvall.se/, där ligger artikeln från DI weekend)

  Eftersom både han och jag är från Linkööööping skulle jag satsa på lite “Öschötska” delikatesser med lokal anknytning…. Vad sägs om lite grön ärtsoppa till förrätt, följt av älgstek med vit kindagurka, lingon och kokt potatis från östgötaslätten.. Jag skulle handla lite god ost hos Norins, http://www.norinsost.se/, och kanske avsluta med lite enkel glass med färska bär…. Vem vet, han kanske flyttar hem igen då ? 🙂

 21. Anna

  Hej,
  jag skulle bjuda hem familjens favorit Jamie Oliver. Skulle vara kul om han kunde inspirera oss till att odla mer och laga mer mat av det vi jagar själv och det vi i dagsläget odlar själv.
  Skulle bjuda honom på en smarrig rådjurssadel med kantarellstuvning och rödvinssky till. Tror han skulle uppskatta det lokala och enkla i en sån middag.

  kram Anna

 22. Thereze

  Jag skulle ordna ett litet tårtkalas på balkongen för mina närmaste vänner och så skulle jag bjuda Leila Lindholm på kalaset. Hon verkar vara en sån glad och härlig person! Vi skulle kunna prata massor om smarriga bakrecept, mumsa på allt från en kladdigt mastig chokladtårta till en somrigt god marängtårta med bär och förhoppningsvis skulle hon dela med sig av en massa bra tips också. Men framförallt skulle hon förgylla tårtkalaset för att hon sprider sån härlig energi runt sig och för att hon precis som jag älskar allt som är gott!! 🙂

 23. Sara

  Jag skulle bjuda hem Bo Sundström från Bo Kaspers Orkester och servera ett gott rött vin, en varsamt hanterad oxfilé med ugnsrostade grönsaker och passa på att prata om livet. Jag tror det skulle vara riktigt trevligt.

 24. Erika

  Jag skulle bjuda in Linda Isacsson på våffelkalas med våfflor i mängder, vaniljglass, grädde och framför allt färska hallon. Sen skulle vi prata om resor (med utgångsspunkt från hennes tid i När och fjärran) och kärlek för jag tycker alltid att hon verkar ha så många bra råd till bönderna i Bonde söker fru.

 25. Pipopp

  Heimersson vore kul att ha i köket. När han berättar anekdoter ur sitt kringflackande liv lagar jag inlagd strömming på knäcke, följt av lågtempad lax med misomajjo. Enkelt, svenskt och gott så jag hinner lyssna ordentligt.

 26. Kicki

  Jag skulle bjuda mig själv på middag, för den är dessvärre aldrig någon som bjuder mig 🙄 .

  Dagen till ära skulle det bjudas på en riktig souvasgryta, gjord i muurikkan över öppen eld i ett gnistrande vitt norrbotten. En kall pilsner till det.

  Till efterrätt min absoluta favorit – cheesecake med smak av lime (namnam) 😛 😛 .

 27. Cissi

  Jag skulle bjuda hem Emma Hamberg och Annette Rosvall. Sen skulle vi gå loss i mitt skafferi och laga de mest fantastiska maträtterna och dricka rödvin och babbla.

 28. Linus

  Känd och känd…
  Jag skulle bjuda kusin Johan och hans mer kända sambo Maria F. Givetvis skulle prestationsångesten vara rejäl med så fint och matkunnigt besök. Välkomna till Göteborg eller Karlsvik så får ni se vad som bjuds!

 29. Jessica

  Jag skulle bjuda hem Leila Lindholm och bjuda henne på hennes egna dalatunnbröd som jag bakade igår och alltid bakar till midsommar, jul etc. Sen hoppas jag givetvis att hon har med sig massa godsaker hon själv har bakat, hon har helt fantastiska recept!

 30. Matsedel, vecka 35 » Tre tjejer i köket

  […] med inspiration från ett recept i Pluras kokbok. Och så klart ett gott […]