Maten i Mui ne

Först några rader om hur vi kom till Mui Ne! Vi tog tåget från Ho Chi Minh. Det går ett tåg om dagen i arla morgonstund och vår avgång var ca 06.30 så det var minst sagt ett effektivt sätt att komma på rätt köl med tidsskillnaden för hela familjen. Resan tar knappt fem timmar till Phan Tiet och vi betalade ca 25 sek/vuxen för tågbiljetten. Frågar man olika “travel agencys” så kostar det flera hundra sek för samma biljett så det är helt klart värt att gå direkt till tågstationen och köpa biljetten. Det går även bussar efter kusten men jag vet inte vad de kostar. En taxi samma sträcka är ca tusen kronor. Tåget kändes smidigast helt enkelt!


Sovstund på tåget. Drakfrukstplantage utanför fönstret.

Framme i Phan Tiet så tog vi en taxi till Mui ne. De grönvita taxibilarna har en standard på sina taxameters med 12 000 dong/km. Vi  checkade in på fina Bambo Village där vi sedan stannade i åtta nätter. Det finns många fina ställen att stanna på i Mui Ne. Det som är bra med Bambo village är att det ligger gott om restauranger direkt utanför på gatan så man slipper ta en taxi på kvällen för att gå ut och äta. Mui Ne är kanske framför allt känt för kitesurfing. Det är väldigt busy ute på havet med all surfentusiaster. Vädret var faktiskt suveränt under vår vecka. Det var 27-28 grader och inte en droppe regn. Vi trivdes väldigt bra!Nere vid Bambo villages restaurang. Checka in nyshoppad klänning från marknaden i Phan Thiet!


Färsk frukt ute på gatanMorgonpromenad till frukosten


Barnen åt pannkakor med lönnsirap varje morgon. Med färsk papaya!


Antagligen enda gången  som jag haft en hel djungelrabatt i badrummet!


Dragon fruit till frukost. Snyggingen som Helena redan bloggat om.


Vietnamesiskt kaffe serveras i små mängder med kondenserad mjölk.

Det är Saigon lager eller  Saigon export som gäller när det handlar om öl i Vietnam. Den förstämnda med den gröna etiketten är min favorit och kostar 4-12 sek beroende på restaurang. På bilden syns även en underbar kyckling med chili och citrongräs.

Restaurangerna där vi bodde var ganska likriktade på  sina menyer. Fisk och skaldjur förstås och ris. Nudlar i alla möjliga variationer. Alla restauranger som vi åt på var ju bra så att jag kan inte säga vilken som var bäst. Det var egentligen bara en som vi  inte tyckte var bra alls, Thanh Nhan som var riktigt usel på både  mat och service. Gå inte dit!

Forest är lite dyrare men är ett av de ställen som är mer restaurang än hål i väggen. Vi var där en gång. Det var bra men lika god mat kostar hälften så mycket på de andra middagsställena.

En kväll åt vi på Good Morning Vietnam som är en italiensk restaurang. Den var helt ok. För den som tycker att riktig italiensk mat endast kan ätas i Toscana så lever det här kanske inte upp till förväntningarna men barnens pizza slank ner snabbt och maken som pausade från sina dagliga vårrullar var nöjd med sin steak&chips.


Siciliansk skaldjurssallad  hos Goodmorning Vietnam…

Just det ja, det indiska stället var superbra! Shree Ganesh ligger rakt över gatan från Bambo Village och vi åt där två gånger. Så bra! Gå gärna dit!

Färska vårrullar! Rispappret fylls med allt möjligt och dipsåsen är ju förstås viktigt. Perfekt att dela på med ett par Saigonöl efter ett par timmar på stranden.


Fiskbåtar gånger tusen efter kusten


Marknaden inne i Phan Thiet.

Det stinker fisk lång väg på marknaden och man blir verkligen påmind om att man är i Landet Fisksås. Utan en flaska Nuoc Nam så blir det nämligen ingen mat på bordet.  Vi passade även på att ta ut pengar den här dagen.  Bankomaten i Mui Ne har ett maxuttag på 800.000 dong men hittar man Agribank som bland annat finns bredvid marknaden i Phan Thiet så kan man ta ut 5 miljoner dong på ett uttag så där sparar man ett par hundra kronor i transaktionsavgifter helt enkelt under resans gång.

Överhuvudtaget så blir man lite snurrig på  valutans alla nollor. 5000 dong är ca 2-2.50 sek beroende på växlingskurs. En generös middag för hela familjen  var ofta runt ca 300.000 dong vilket alltså är ca 120 sek. Kilopriset på  färsk hummer var ca 400 000 dong/kg och det är ju inte så dumt det heller!

11 kommentarer

 1. Mamma Mimmi

  Åh, vad man blir ressugen när man läser ditt fina reseinlägg…och så inspirerande att det verkar funka finfint med så pass små barn. Om ett par år får minsann vår lille följa med i österled.

 2. Elin

  ja barnen trivdes fint! Och de gillar ju mkt av den asiatiska maten 😉

 3. Bendel

  Tack för dina fina rapporter! Det ser underbart ut, både miljön och maten. Och det ser så härligt ut med barnen mitt i allt.

 4. Bo

  Var alltid lika nervös över att ta ut fel summa när jag skulle ta ut pengar, visste aldrig hur många nollor man skulle knappa in.

  Har också käkat på Good morning, det var okej, men inte mer. Då var Good morning i Hoi An mycket bättre.

 5. Elin

  Bendel, jag har typ 200 kort i kategorin “barnen i poolen” om du vill se mer 😉

  Bo, ja det kändes lätt kriminellt att ligga på hotellsängen och räkna högarna med tusenlappar. Och typ säga saker “här har du en halv miljon, gå å köp nåt åt barnen” :mrgreen:

 6. Karin

  vi ska till Agadir, Marocko om ett par dagar och undrar om någon av er har ngt restaurangtips alt. vad man ska undvika. Om ni inte har ngt tips om Agadir, kanske ngn vet ngt om matställen i Marrakech?

 7. Elin

  Tyvärr, jag har inte varit i marocko och har inga matiga tips att komma med. Kolla på tripadvisors restaurangsidor de brukar vara väldigt uppdaterade av andra resenärer!

 8. Tre tjejer i köket » Makens pannkakor

  […] blev en hel del pannkakor med lönnsirap till frukost på semestern och det är ju en alldeles för god frukosttradition för att inte uppehålla den här hemma, […]

 9. jesper

  mui ne är en verklig pärla, jag var där i januari till februari för att lära mig kitesurfa. frugan är från hanoi och vi har köpt mark i mui ne för att öppna en, bar/resturang i framtiden! även en kiteskola om jag nu kan bli så pass duktig att jag kan ta en instruktörskurs.

 10. Mat, igen… « Sol, vind & vatten…

  […] Från bloggen ”Tre tjejer i köket” kommer ett inlägg om att äta i Vietnam: Maten i Mui Ne. Kategorier Mat, Vietnam GillaBli först att gilla denna […]

 11. Mat, igen… « Sol, vind & vatten…

  […] Mat igen… Ja, jag vet – jag är hopplös. Från bloggen ”Tre tjejer i köket” kommer ett inlägg om att äta i Vietnam: Maten i Mui Ne. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.