Ett riktigt guldkorn:Tofvehults!

Det är alltid roligt med recensionsex av kak-och-kokböcker i postlådan! Allra helst när det är en bok som jag inte hört talas om innan men som imponerar med sitt innehåll. Det är ju långt ifrån alla böcker som känns som guldkorn väl värda att rekommendera men det här är en bok som jag blev väldigt förtjust i!

Jag har precis sträckläst  “Tofvehult – drömmen om ett kafé” .  Det författaren Lena Göransson gör så bra tycker jag är att hon inledningsvis lägger ner tid på att berätta om hur det var att starta kafét och om vem hon är som person. Jag tycker att det gör mycket för helheten av en kokbok, att man får lära känna avsändaren och Lena bjuder väldigt generöst på sig själv. Alltför många kokböcker känns som om de har rätt anonyma avsändare tycker jag.

Recepten? Ja eftersom Lena har drivit sitt kafé utanför Västervik i tio års tid så känns alla recept väl genomarbetade och som mycket säkra kort. Det är inga panikrecept som har slängts ihop snabbt för publicering för dessa kakor och bröd säljs ju varje dag i kaféet! Därför är detta ett bra boktips till den som är ovan att baka. Det är inte heller några hippa ingredienser  i kaksmeten utan det handlar mer om traditionellt kakbak med farmors vaniljhorn, kokostoppar, mazarinkakor och så förstås hennes eget signum, Tofvehultare som kan fyllas med alla möjliga fyllningar. Alla recept är dessutom skrivna med ett personligt omdöme. Det är helt enkelt en trevlig och inspirerande ton genomgående i boken.

Så är det bokens design och layout som FranzenWiberg har snickrat ihop. Bokens utseende är väldigt ögonvänlig, det är inspirerande foton och fint tematänk bland kapitlen. Därför är det extra kul att den nyligen har vunnit i kategorin Bäst Design (i Sverige) i tävlingen Gourmand World Cookbook Award . Nu är boken är en av fyra finalister  i finalen som sker framöver i Paris. Motiveringen från juryn är:

“A small book with holistic format in presentation, the team has kept everything in harmony; typography, photos, paper and size to present Lena Göranssons café Tofvehult and pastry”.

Visst är det kul?! Heja Tofvehult! Hoppas att många hittar till ert kafé på bilsemestern genom Småland!

4 kommentarer

 1. Peter Göransson

  😀 Vilken underbar recension! Den ger mersmak!

 2. Sandra drömkaka

  Åh den här boken skulle jag vilja ha redan idag, för idag ska det bakas igen! 🙂

 3. Raz

  Jag har just fått den av min tjej Malin och jag ser fram emot att få använda mig av den till fredagsfikat framöver. =)

 4. Kokbokstips: Tofvehult – följ med på vår smakresa » Tre tjejer i köket

  […] minns kanske att jag bloggade om Tofvehults fina kakbok som jag är väldigt förtjust i? I höstas så kom bok nummer två  av samma författare; […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.