Tävling: Vinn en delikatesskorg från Fontana

5-årskalaset fortsätter här i bloggen! Idag har en lycklig vinnare chansen att vinna en delikatesskorg fylld med härliga medelhavsprodukter från Fontana!

Vinn en delikatesskorg från Fontana!

För att vara med och tävla om dagens pris vill vi att ni svarar på följande frågor:

 1. Vilket datum firas fetaostens dag?
 2. Om du skulle bjuda på en medelhavsinspirerad middag, vad skulle stå på menyn?

Det finstilta:
Ni måste svara på ovanstående frågor i kommentarsfältet senast idag (onsdag den 21/10) klockan 23:59. Observera tiden och datumet – svar som har postats efter denna tidpunkt kommer inte vara med i dragningen!

Bland de som har svarat dras en vinnare, var noga med att ange rätt mailadress så att vi kan kontakta dig om du vinner! Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Vi kan tyvärr bara skicka vinster inom Sverige.

Stort tack till Fontana för dagens vinst!

Bilden kommer från förra årets utlottning, innehållet kan därför skilja sig något.

 1. Anna

  1. Fetaostens dag firas den 15 oktober

  2. Om jag skulle bjuda på en medelhavsinspirerad meny skulle jag bjuda på följande:

  Förrätt: Grillad Parmalindad Halloumiost serverad med grillad paprika, oliver, ruccolasallad och balsamicoreduktion

  Huvudrätt: Limemarinerad grillad svärdfisk på spett, gratäng med potatis, aubergine, tomat och mozzarella samt en färskostkräm med smak av soltorkade tomater

  Efterrätt: Vaniljpannacotta toppad med färska jordgubbar

 2. Jessica

  15 oktober!
  jag skulle börja med nybakat bröd och tzatziki, fortsätta med fetaostfyllda köttfärsbiffar, klyftpotatis och mer tzatziki och avsluta med grekisk yoghurt toppad med valnötter och honung. Enkelt, snabblagat och gott! ger mig mer tid att umgås med mina middagsgäster!

 3. pipopp

  Fetaostens dag var ju bara häromdagen – 15 oktober.

  Om jag skulle bjuda på medelhavsmiddag i lathetens tecken skulle den starta med en enkel men god bruschetta: en rostad lantbrödskiva penslad med olivolja och ingniden med vitlök, toppad med att ett berg av tomattärningar kort marinerade i olivolja och salt. I sin enkelhet en sommarfavorit.
  Huvudrätten skule bli hel grillad fisk, med grillad citron till. Som tillbehör en fetaostcréme och en sås av grillad röd paprika, oliver en masse, klyftpotatis och sallad.

  Efteråt är alla väldigt mätta, men kanske en liten portion tjock youghurt med söt melon och nötter slinker ner.

 4. Millan

  1. 15:e oktober

  2. Jag hade skippat förrätten och gått direkt på huvudrätten som bestått av grillad halloumi som serveras med en sallad med röda linser och soltorkad tomat.

  Till dessert hade det blivit en fruktsallad med turkisk yoghurt och honung.

 5. Rebecca

  1. 15e oktober är Fetaostens dag.

  2. Eftersom jag plockmat hade det blivit ett bord uppdukat med: lammfärsbullar på spett tillsammans med fetaost, ugnsbakade fyllda minipaprikor, olika crostinis med saker som tapenade, pesto, kronärtskocksröra osv. Jag skulle ha saltkokt potatis med paprikadip, grekisk sallad på spett, bulgursallad, helgrillad fläskfilé, parmaskinkalindad melon och säkert en hel del till.

  Till efterrätt skulle det bli chokladparfaitbomb fylld med apelsinparfait och serverad med chokladsås samt apelsinklyftor marinerade i Grand Marnier.

 6. Raz

  Hej! Vilken tävlingsfrossa det är här. =)

  1. 15 okt.
  2. Jag skulle bjuda på fläskgrillspett med klyftpotatis och tzatziki. En iskall Mythos till det. Eller om det ska vara mer tapas så blir det kyckling med timjan- och vitlökstomatsås, patatas brava, chorizo pamplona extra, oliver och en massa plock!

 7. Mathias Lion

  1. Nybakt bröd med med blandade röror och oliver
  2. Grillade sardiner “portuguese style” med nypotatis och grillad paprika ackompanjerat av citron, god olivolja och havssalt.
  3. Sorbet på italienska citroner.

 8. nadia

  Vilket datum firas fetaostens dag? 15 oktober
  Om du skulle bjuda på en medelhavsinspirerad middag, vad skulle stå på menyn?

  Förrätt
  Halva lättkokta rödbetor med bladspenat och rostade pinjenötter över

  Huvudrätt
  Kycklingfile inbakad i filodeg, potatishalvor serveras med en oliv/fetaost-creme

  Efterätt
  Ljummen baklava med vaniljglass

  tadaa! 🙂

 9. Susanne

  Fetaostens dag: 15 oktober

  Tema för bjudning: Semesterminnen!

  Förrätt: Moules marinière med foccacia att suga upp det goda spadet med.

  Huvudrätt: Lammsouvlaki i pita med tzatziki, tomater, persilja och rödlök.

  Efterrätt: Creme Catalan, med lakritsdoftande jordgubbssallad.

 10. Anna

  1. 15 oktober
  2. “Plock” till förrätt – grissini & crostini, hummus, tapenade, vinbladsdolmar, olika sorters oliver och kanske några ostar.
  En god lasagne med spenat, eller kanske en moussaka kan spela stadig huvudrätt
  Efterrätt är en klassisk tiramisu.
  Efter den middagen är man mätt i flera dagar!

 11. Eva-Stina

  1. 15 oktober är fetaostens dag.
  2. Förrätt skulle nog bli en sallad med bresaola, rostade pinjenötter, ruccolasallad och en syrlig/söt aprikosdressing. Varmrätten skulle bli pasta med basilika, fetaost, ugnsgrillade körsbärstomater, oliver och parmesan. Efterrätten skulle bli en skål med krossade biscottis i botten, mascarpone med vanilj och florsocker och färska bär på toppen, gärna jordgubbar.

 12. Kari Receptomaten

  ➡ 15 Oktober
  ➡ Hemgjord Greksallad, hembakt baguette på surdeg (även om jag hittills misslyckats 😥 ) och till det en flaska rötjut :mrgreen:

  receptomaten/at/gmail/punkt/com

 13. Therese

  Den 15 oktober firade man Fetaostens dag. Så även jag. 

  Medelhavet är stort och maten god. Jag väljer dock det grekiska spåret. Jag har under nästan 10 års tid haft den stora förmånen att få tillbringa semester i en liten, fin grekisk by. Byn heter Perdika och ligger på fastlandet – mittemot Korfu. Min bästa väninnas far kommer från denna by och här har jag fått uppleva Grekland på riktigt. En ren ynnest! Inspirationen till min middag hämtar jag således härifrån.

  Vi börjar med att hylla fetaosten tycker jag. Ugnsbakad fetaost med oliver, rödlök och tomat. Olivolja on top. Och bröd. Det blir mycket bröd till grekiska middagar. Jag ställer även fram lite oliver, tzatsiki, tomat&gurksallad samt panerad och stekt zucchini & aubergine.

  Varmrätten blir en ugnsgrillad kyckling. Försöker få till smakerna som de från kycklingstället vid torget i byn. Så jag kryddar med citron, vitlök, oliver och örtkryddor. Till detta gör jag potatisskivor i ugn. De ska vara knapriga så på med en rejäl skvätt olivolja! Sallad gjord på tomat, gurka, lök, oliver och fetaost till detta. Och ännu mer bröd.

  Nu är vi rejält mätta. Men vi måste avsluta med vattenmelon. Så klart.

 14. Johanna

  – 15 oktober förstås!

  – Jag skulle bjuda på ett litet glas gott (kanske spanskt?)rött, och oliver en masse till förrätt, en stor skål med svarta feta kalamatas och gröna med kärnor som man får smacka länge på medan man håller kocken sällskap.
  Sedan grillad vit fisk med mängder av olivolja och grillade grönsaker, toppat med skaldjur om jag har tillgång till dem. En fräsch sallad med krispiga säsongsgrönsaker och fetaost. Vitt vin eller en trevlig barley water till det.
  Som avslutning: antingen grekisk yoghurt med honung, mynta och valnötter eller en klassisk panna cotta med hallon och björnbär. (Alternativ 1 om jag vet att mina gäster är kalorijägare…)

 15. Eusevia Eva Kalathaki

  Feta:s dag år den 15 oktober! Eftersom jag kommer från Kreta är det först o främst små meze som skall serveras innan det “riktiga” maten skall komma fram! Dakos kommer att stå i centrun det år kornbröd torkad som en skorpa, den åts med en färsk tomatröra med olivolja origano, o smulad feta, hemlagade små vinbladsdolmar med yoghurt, sniglar inkokta i vitlökssås, bläckfisk i tomat o lagerblads sås, fänkålspiroger stekta i olivolja,o ost kakor!

 16. Little Miss Splendid

  1. 15 oktober
  2. Tapas till förrätt, paella till varmrätt och crema catalana till efterrätt. Givetvis dricker vi sangria under kvällen 🙂

 17. Ylva

  Fetaostens dag är den 15 oktober.

  Min meny skulle ha oliver och fetaost som “tema” i alla fall på två av rätterna:-)

  Till förätt skulle det bli en variant av Bruscetta. Dvs. ett grillat lantbröd (bröden ska inte vara för stora, halveras i så fall) med lite vitlök såklart men toppat med olika utvalda svarta oliver och en god fetaost, olivolja och färsk basilika.

  Huvudrätten består av lammfärsbiffar fyllda med gröna oliver, en gerkisk fräch sallad och massor av hemgrillad paprika i olika färger. Till det en fetaostcreme (feta + creme f.).

  Efterrätten är honungsmelon i många små kulor i en skål toppat med en grekisk yoghurt blandning och rostade pinjenötter. (blanda 1 dl youghurt med 1 dl mescarpone och ½ msk flytande honung)

  Gott och enkelt.

 18. Martina

  Fetaosten firade vi den 15 oktober.

  Min meny skulle se ut så här:
  Förrätt: Grekisk sallad serverad med tzatziki och ett gott lantbröd.
  Huvudrätt: Medelhavskyckling som består av kycklingdelar i ugn med färsk oregano och rosmarin, en tomatsås över baserad på passerade tomater, pressad citron + skal, buljong + squash, aubergine och tomater över det hela.
  Efterrätt: Tiramisu

 19. Malin

  Fetaostens dag firades den femtonde oktober.

  Jag skulle börja middagen med några favorittapas: en god manchego, lite chorizo pamplona, baconinlindade dadlar och ett gott bröd att doppa i mojo. Huvudrätten blir saftiga bifteki på lammfärs, kalamataoliver och mycket fetaost – vitlök och örter såklart, en kraftig rödvinssås är gott till, och så grekisk sallad. Till efterätt vaniljglass med solmogna persikor, valnötter och lite honung.

 20. tina

  15 oktober

  Grillade köttfärsbiffar med fetaost och massor med timjan i. Ugnsrostad potatis, rejält med sallad (finoliver!) och tsatziki. Och nybakt bröd till det.

 21. Emma

  Fetaostens dag 15 Oktober.

  När jag läste igenom alla menyerna som hitills kommit in kom jag av någon anledning att tänka på en Raclette, en såndär “kokplatta” (raclette järn kanske det kallas) med små stekspadar man ställer på bordet och så får alla göra sin egna rätt. En sådan skulle jag använda till min medelhavsinspirerande meny.

  Jag skulle förbereda en massa råvaror som gästerna själva fick steka/grilla som kyckling med olja, citron och ötrtkryddor, lamm med vitlök, olja och örtkryddor. Att grilla: aubergine, squash, halloumi, lök och paprika. Det tar sin tid men det är ju bara roligt. Under tiden man steker sin egna mat och väntar på att det ska bli klart kan man äta fetaost, parmaskinka, bröd, oliver, hummous och sallad som också skulle finnas på bordet.

  Desserten skulle bli sorbet. En med smak av vattenmelon, annanas eller hallon. Eller kanske alla tre!

 22. Malin

  Hej,

  15:e oktober.

  Vilken fin korg.

  Jag skulle bjuda på:
  tomat & mozarellasallad – en fin, fin buffel mozzarella. Basilika, olivolja. Så enkelt, så gott!!
  Til varmrätt skulle jag göra hemmagjorda canneloni.,
  fyllda m kyckling, ricotta, spenat, paprika, lök, kantareller – lite svenskt i det ital temat. Över en smarrig hemmagjord tomatsås. ( kan verkligen rekommenderas 🙄 ) Toppa m mozzarella. En god sallad & ett chianti vin.
  Till dessert blir det nog lite olika sorbeter. Ananas, mango, Lite mörk choklad till.

  Ha en skön kväll !

  // Malin

 23. Carolina Johnsson

  Hej hej!
  Fetaostens dag firas den 15 oktober.
  Min meny kommer att vara helt vegetarisk då jag själv är veg och ibland saknar inspiration & recept 🙂

  Förätt:
  Grillad Hallomi & grillad fetaost på en machesalladsbädd, toppas med creme di balsamico & lite kalamataoliver
  Huvudrätt:
  Tagliatelle dressad med en kryddig tomatbaserad sås, med soltorkade tomater, basilika, vitlök och rundas av med lite grädde. Lägg upp på ett fat & hyvla över en god peccorino och strö över lite svarta oliver. Servera med hembakt foccacia & ev grillade grönsaker kryddade med timjan.
  Efterrätt:
  Här tillämpar jag medelhavstänket, man ska hinna njuta osså och inte bara slava i köket när man har gäster 😉
  Så mina gäster får avnjuta delikata häagen-Dazs Dulche de leche efter maten!
  Mvh Carolina

 24. anna

  15:e oktober – som i år som av en händelse sammanföll med måltidens dag 🙂

  på bordet står det ost. halloumi, feta, riktig mozzarella, parmesan, manchego, you name it. bara ost. (i bästa fall någon trevlig liten oliv eller liten tomatskiva som grönsaksalibi.) på så vis kan både glutenallergiker och lchf-kidsen komma, till och med de laktosintoleranta! vilken fest!

  ost till förrätt, varmrätt, efterrätt! vem vill komma?

 25. Ellen

  Fetaostens dag är den 15 oktober.

  Helst av allt skulle jag nog vilja göra en Medelhavsbuffé, för att få med så många goda ingredienser som möjligt. Men det finns ju också en charm i att äta en riktig tre-(eller fyra)rättersmiddag, så man hinner sitta länge och njuta. Dessutom tycker jag om när menyn är årstidsanpassad; här kommer därför en Medelhavsmiddag gjord för mys i det svenska höstmörkret!

  Till förrätt blir det en skål värmande Soupe au Pistou: en fransk, klar soppa på olika sorters bönor (gröna, vita, kidney), pasta, grönsaker och rotfrukter (squash, morötter, potatis), lök och vitlök, som toppas med en stor klick pesto.
  Till huvudrätt, en helstekt kyckling, fylld med getost, soltorkade tomater och färska örtkryddor (timjan, basilika, mejram och rosmarin). Som tillbehör till köttet: en stor grönsallad, massor av goda oliver, och en hembakt foccacia.
  Sen är man mätt en bra stund, men en efterrätt slinker alltid ner! Efter en liten matsmältningspaus blir det svenska höstäpplen, som fått Medelhavssmak av att bakas in i små filodegsknyten med honung och pinjenötter, och vid servering toppats med en liten klick syrlig yoghurt.

 26. Vinnarna i 5-årskalasets tävlingar » Tre tjejer i köket

  […] Delikatesskorg från Fontana (091021): Tina […]