Tävling: Vinn boken “Vår kokbok”

5-årskalaset fortsätter här i bloggen! Idag har en lycklig vinnare chansen att vinna ett ex av kokboken/uppslagsverket “Vår kokbok“!

För att vara med och tävla om dagens pris vill vi att ni svarar på följande frågor:

 1. “Vår kokbok” är skriven av Coops provkök. Vad heter den bloggande och twittrande tjejen som är ansvarig för Coops provkök?
 2. Om du skulle få publicera ett recept i “Vår kokbok”, vilket skulle det vara och varför? Berätta!
  Edit: Tänk inte på vilka recept som ev. redan finns i kokboken – berätta om det som du tycker absolut borde vara med. Din favorit, helt enkelt!

Det finstilta:
Ni måste svara på ovanstående frågor i kommentarsfältet senast idag (torsdag den 22/10) klockan 23:59. Observera tiden och datumet – svar som har postats efter denna tidpunkt kommer inte vara med i dragningen!

Bland dem som har svarat dras en vinnare, var noga med att ange rätt mailadress så att vi kan kontakta dig om du vinner! Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Vi kan tyvärr bara skicka vinster inom Sverige.

Stort tack till Norstedts för dagens vinst!

 1. tina

  Sara Begner

  Mormors rieska med äggsmör;
  http://www.pickipicki.se/2008/08/mormors-rieska/
  http://www.pickipicki.se/2007/10/karelsk-pirog-karjalan-pirakka/

  För att jag tror inte att det finns ett liknanade recept i Norstedts kokbok, samtidigt som det är bland det mest klassiska receptet under min uppväxt. Rieska med äggsmör smakar barndomsminnen och gott, såklart!

 2. pipopp

  Glada Sara Begner som alltid är hungrig letar ni efter.

  Men frågan om receptpublicering försår jag inte, hur ska jag kunna publicera ett recept som finns i en bok jag inte läst? Eller menar ni ett recept som *borde* finnas med? Men om man inte läst kokboken vet man ju inte vad som redan står där? *Förvirringen är total* ❓ 😐 😯 🙂

 3. Kari Receptomaten

  ➡ Sara Begner
  ➡ Receptet skulle självklart vara på det finska, tunga och dörrstoppande brödet “Ruisleipä”! Tre ingredienser & ca 36 timmar är allt som behövs :mrgreen:

  receptomaten/at/gmail/punkt/com

 4. Ulrika

  Alltid hungriga Sara Begner (en blogg som jag följer)

  Jag har ett kanonrecept på färsk pasta med lax och grönsaker som jag svängde ihop en dag när jag hade bråttom och som har blivit ett mycket populärt recept bland familj och vänner. Ta en ugnsform som du bottnar med bitar av tex. squash, röd o gul paprika, purjolök, rödlök, coctailtomater, sockerärtor. Sedan lägger du 4 laxfiléer över, blandar ihop 1 burk creme fraiche, 2,5 dl matlagningsgrädde, basilika, sambal olek, salt, peppar och häller över. In i ugnen ca 20 min. Servera med färsk pasta. Smaklig måltid 😀

 5. Helena

  -> pipopp: Jag uttryckte mig kanske lite oklart i frågan, men jag menar mycket riktigt ett recept som du tycker extra mycket om och tycker borde vara med. Tänk inte på vad som ev. redan finns – gardera dig med ditt favoritrecept! 😉 Posta en ny kommentar så är du garanterat med i tävlingen.

 6. Eva-Stina

  1. Sara Begner
  2. Jag skulle ha med vildsvinsköttbullarna jag brukar göra, med torkade aprikoser, pecorino och timjan. De är underbart goda tillsammans med spagetti och en smakrik tomatsås, med mer pecorino på toppen.

 7. Petra

  Sara Bergner

  Receptet skulle förstås vara ett superrecept på falafel, vilket saknas i min 15 år gamla Vår Kokbok (fast det kanske finns i denna utgåva?). Tur att det finns så många bra recept på nätet :mrgreen: t.ex detta: http://alltomfalafel.se/recept

 8. Anna

  Tjejen heter Sara Bergner.

  Det recept jag skulle ha med är min pappas recept på “original” italiensk lasagne. Ursprungsreceptet är lite omständligt med att förkoka plattor osv. men det kan man skippa och finessen är bechamelsåsen med mycket muskotnöt samt mycket parmesan på toppen och att det förstås är gröna lasagneplattor också, det är viktigt. Den är supergod och jag gör den ibland när jag har tid och är sugen på nån riktigt god mat.

 9. Raz

  1. Sara Begner

  2. Jag skulle vilja ha med Snickerskakor Det börjar bli en kaféklassiker! En kul kommentar när jag bjöd på dem: “Vadå, har du smält ned snickers och bakat kakor med dem?” http://raz.nu/tag/snickerskaka/

 10. pipopp

  Ok, jag kompletterar med ett önskerecept. 🙂

  Eftersom jag uppfattar det som en modern “första-kokbok” måste ett bra recept på ugnsstekt, hel fisk vara med: nyttigt, prisvärt, snabbt, vardagslyxigt, gott och busenkelt. Minns att jag saknade det när jag flyttade hemifrån, den enda fisk jag kunde laga var fiskpinnar och burktonfisk.
  Köp en hel och urtagen fisk (250 g per portion), till exempel röding. Skåra skinnet, salta och peppra i och utanpå. Fyll magen med en klick smör och gröna kryddor (dill, persilja). Ugnsbaka i 200° i 15 minuter. Ta ut och låt ligga i folie 5-10 minuter.
  Skala av skinnet, ät med potatis, citronklyfta och gröna bönor förslagsvis.

 11. Jessica

  Sara Begner

  Jag skulle helt klart vilja ha med kycklingfiléer i supergod sås och ris till detta och sallad såklart.

  Kycklingfiléer i sås, 6 port

  6 kycklingfiléer
  5 dl vispgrädde
  3 dl creme fraiche
  ½ dl soja
  2 tsk sambal oelek
  3 vitlöksklyftor
  Salt och peppar

  Lägg kycklingfiléerna i en form. Salta och peppra. Blanda allt till såsen och häll över kycklingen. In i ugnen, 175 C, ca 1 1/2 timma. Vänd gärna kycklingen ett par gånger under tiden så den blir riktigt mör!

  Säger bara MUMS!!!!!!!!!!!!!!

 12. Erika

  1. Sara Begner
  2. Jag skulle vilja ha med ett recept på tortillasbröd, för det är något som jag verkligen saknar.

 13. Malin

  1. Sara Begner

  2. Svårt val! Men eftersom det är en baskokbok som vänder sig till alla, d v s alla som har bråttom och inte är proffs på mat, så väljer jag min snabba favoritfisk. Ett fryst block hoki/sej/MSC-märkt torsk lägges i en mindre form, 2-3 dl grädde/gräddmjölk kryddas med örtsalt och flera matskedar dragon. På med såsen, in i ugnen 225, klart på 60 minuter och serveras med kokt potatis och mängder med haricot vertes.

 14. Helena Ljusberg

  1. Sara Begner
  2. Boeuf Bourguignon, en klassiker som alltid funkar! Är nog det bästa jag vet.

 15. Paulette

  1. Sara Begner

  2. eftersom jag gillar husmanskost så skulle jag vilja ha “Kafta bil foren” en libanesisk husmanskost. Otrolig god o omtyckt av alla åldrar. Prova det o jag lovar att ni kommer ha det som favvo.
  500 g köttfärs blandas med 1 finhackad gullök, ev. lite finhackad persilja, salt, svartpeppar samt kryddpeppar (efter smak). Platta köttet över hela botten på en smord ugnsform, det ska va ca. 1,5 cm tjockt. Skala o skiva (ca. 0,5 – 0,7 cm) några potatisar. Täck köttet med potatisskivorna. Skiva några tomater (0,5 – 0,7 cm) o lägg de ovanpå potatisen. Ta ca. 3 – 4 msk tomatpure o lös det i ca. 0,5 l vatten o sedan ös det över alltihopa, vattnet ska helst nästan täcka allt. In ugnen på 220 C i ca 30 min. Servera ris till.
  Om jag inte vinner boken så vill jag gärna pusha er o provlaga denna underbara rätt.

 16. petralin

  1. Sara Begner
  2. Jag tycker att Vår Kokbok ska innehålla massor av recept på husmanskost i olika varianter. Speciellt vill jag ha recept på våra landskapsrätter och som infödd östgöte älskar jag ju förstås vår egen rätt: Raggmunk med fläsk. Ett bra recept på det och gärna med lite nymodiga varianter eller tillbehör.

 17. Elin

  1. Sara Begner

  2. Jag skulle vilja ha med en riktigt bra bas på en thaigryta eftersom det är så gott och lätt att variera i det oändliga beroende på vad som finns hemma och vilka gäster det är som kommer på besök 😉 Jag tycker om att ha i kokosmjölk, chili, koriander, vitlök, ingefära, buljong, lime, soja, honung, en massa olika grönsaker och t.ex. fisk eller veggobitar. Toppa grytan med lite rostade chasewnötter och servera med basmatiris så kommer i alla fall jag över på middag om jag får 🙂

 18. Ellen

  1. Sara Begner

  2. Skånsk äggakaga: en riktig svensk klassiker, som bör upptäckas av fler! Man kan svänga ihop den nästan när som helst eftersom man oftast har ingredienserna hemma. Dessutom betydligt godare än den välkända kusinen ugnspannkaka…