Berlin ur ett matperspektiv

Långhelgen i Berlin var ett perfekt avbrott från vardagen; kort flygresa på 1 1/2 timme, flott (men inte svindyrt!) hotell och enormt mycket att se. Vi åt god mat, även om vi förstås inte kom i närheten av samma matrelaterade höjdpunkter  som under resorna i Italien.

Den allra bästa matshoppingen finns tveklöst på KaDeWe. På Feinschmeckeretage finns mer än 1300 olika ostsorter, choklad från Leysieffer, godsaker från franska Lenôtre Boulangerie och i princip allt du kan tänka dig. Ungefär som Mad & Vin på Magasin Du Nord i Köpenhamn, men minst dubbelt så stort och lyxigt. Jag gick omkring med ett fånigt leende på läpparna, men vågade inte irritera de bistra tyska vakterna och plocka fram kameran. Gå dit om du är i Berlin, är mitt råd! De har dock inte öppet på söndagar, vilket jag blev förvånad över.

Lutter & Wegner (Charlottenstraße 56, U-Bahn: Französische Straße – karta finns här) serverar enl. guideböcker och omdömen på nätet Berlins bästa schnitzel och vi beställde var sin som serverades med potatis- och gurksallad. En enorm potion som egentligen hade räckt till två personer och så stor att den inte ens fick plats på bild. Och det var gott! Potatis- och gurksalladen var syrlig och passade bra ihop med schnitzeln. Finfin service och en mysig uteservering bidrog till en bra Berlinkväll.

Italiensk mat då? Jodå, det finns även i Berlin (efter att ha ätit väldigt god italiensk mat i Köpenhamn har vi mer eller mindre gjort det till en grej att fr o m nu äta italienskt vart vi än reser)! Ristorante Sale e Tabacchi (Rudi-Dutschke-Straße 23, U-Bahn: Kochstraße – karta finns här) ligger i en härlig lokal och har även en uteservering på gården. Magnus och jag åt var sin sallad med mozarella, tomater ocholiver och  till varmrätt papardelle med kantareller. Bra råvaror, mat tillagad med omsorg och återigen riktigt bra service. Ristorante Sale e Tabacchi rekommenderas, även om jag inte är helt nöjd med att det saknades glass på efterrättsmenyn.

Den här killen fick mig att börja sjunga Varm Korv Boogie. Det är ingen liten låda han har på magen. 😉 Just den här korvkillen stod och sålde korv på Alexanderplatz, men hans kollegor/konkurrenter fanns lite överallt.

Jag är inte så förtjust i korv, men kunde ändå inte låta bli att prova en currywurst. Nja, jag har lite svårt för att förstå tjusningen med den där korven. Den verkar dock vara väldigt populär och åts både till höger och vänster.

Starbucks finns i varje gatuhörn och har dessutom tuff konkurrens av en enorm mängd andra kaffekedjor. Kaffedrickaren går det med andra ord ingen nöd på i Berlin. Någon Seven Eleven hittade vi dock inte, så det kanske är en god idé att flytta till Berlin och öppna en Pressbyråkiosk.

Berlin bjuder på mat från hela världen. Utbudet är stort och det är ingen konst att hitta turkiskt, italienskt, tex mex, sushi, grekiskt eller spanskt om man tröttnar på currywurst eller de tyska bakverken.

En kommentar

  1. Tre tjejer i köket » Londontips?

    […] och det ska bli härligt att ta ett skutt ur ekorrhjulet här hemma. Förra året var vi i Berlin vid den här tiden och det var ett riktigt lyckokast, så nu hoppas vi på en härlig anglofil […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.