Äppeldagar på Nordiska museet


Foto: Kerstin Bernhard, Nordiska museet

Nu på lördag och söndag, 26-27 september, arrangeras äppeldagar på Nordiska museet och 250 olika sorters äpplen och ett fyrtiotal päron kommer att visas. Under äppeldagarna finns det möjlighet att delta i en mängd olika aktiviteter; sortbestämning av äpplen, tips och råd om beskärning av fruktträd och provsmakning av olika äppelrätter. De allra yngsta museibesökarna kan roa sig med att göra äppelgubbar. Missa inte heller chansen att köpa äppelträd från Julita gård i Sörmland.

Helgens program finns här. Museet är öppet lördag och söndag kl 11-17 och entréavgiften är 70 kr (barn upp t o m 18 år går in gratis).


Foto: Peter Segemark, Nordiska museet

Äppeldagarna i helgen är ett bra tillfälle att lära sig mer om de svenska äpplena. På Nordiska museets hemsida läste jag t ex det här:

Varje äppelkärna är unik!
Varje äppelkärna ger en ny äppelsort. Därför ympas kvistar från befintliga äppelträd på gamla träd för att bevara goda sorter, en sk. vegetativ förökning. Kristina från Duvemåla fick alltså inte samma astrakansort som hemma i Sverige när hon planterade sina äppelkärnor i Amerika.

3 kommentarer

  1. Kinna

    Tack för bra tips! Ett annat tips är att det är äppelmarknad i Kivik och den fina äppeltavlan sätts upp – men det är lite längre att åka.

  2. Birgitta Höglund's Mat

    Vilka vackra bilder. Bra att våra svenska äpplen uppmärksammas, de är ju så fantastiskt goda, jämfört med de importerade.

  3. Helena Ljunggren

    Svenska äpplen är de godaste, finns inga som slår dem 🙂 vackra är de att titta på också.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.