Linguine med musslor

Om jag får äta den här pastarätten med skaldjur något så när regelbundet och dessutom dricka ett glas bubbel till, då är det ganska ok med höst, jobbsnurr och vardagslunk. Pilgrimsmusslorna ger rätten en extra tvist, men den är riktigt god även med “bara” blåmusslor.

Till två personer behöver du:

1 nät blåmusslor
4-5 pilgrimsmusslor
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
1/2 flaska torrt vitt vin

2 konservburkar cocktailtomater (t ex Mutti)
2 små schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
en rejäl hög med basilikablad
salt
svartpeppar
socker

Gör så här:

Tvätta blåmusslorna i kallt vatten. Släng dem som är öppna eller har trasigt skal. Finhacka 1 schalottenlök och en vitlöksklyfta. Fräs löken  i olivolja, tillsätt musslorna och häll över vinet och låt koka ett par minuter tills musslorna har öppnat sig. Kasta de musslor som fortfarande är stängda.

Hacka schalottenlöken och fräs den i olivolja. Lägg i vitlöksklyftan (jag låter den vara hel och försöker sedan komma ihåg att plocka ur den före servering – det ger mild och god smak) och tillsätt tomaterna. Finhacka basilikan (ju mer, desto godare). Krydda med salt, socker och svartpeppar och låt stå och puttra under lock på låg värme i ca en timme. Tillsätt vatten om såsen har blivit för tjock. När såsen är klar är det bara att lägga i musslorna. Pilgrimsmusslorna behöver bara någon minut i såsen för att bli genomokta och blåmusslorna är ju redan klara. Servera tillsammans med nykokt linguine och hyvlad parmesan/pecorino. Jag kan skriva under på att ett glas André Clouet smakar himmelskt till pastan!

3 kommentarer

  1. Helena Ljunggren

    Musslor är ju nåt som jag äter alldeles för sällan….vrålgott!

  2. Chezsofia

    Mmm låter som den perfekta lyxen speciellt med bubbel till 😉 . Fast jag tycker nästan det är lite synd på pilgrimsmusslorna…

  3. Niklas

    Oh va trevligt, va precis på jakt efter lite inspiration!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.