På grillen: fiskspett, färskpotatis och grönsaker

Sedan vi kom till Karlskrona för en dryg vecka sedan har vi i princip grillat varje dag (vi tjuvstartade dessutom hemma hos svärmor i Jönköping ett par dagar tidigare). Grillmaten hör semestern till och vi tycker verkligen att det är gott. Det är sann semesterfeeling när grilldimman ligger tät över mamma och pappas trädgård.

Holst fiskaffär i Karlskrona, Norra Smedjegatan 8, är den lilla stadens guldgruva. Här finns färsk fisk, fina skaldjur, en och annan butikslagad skagenröra och inte minst en personal med känsla för god service. Med mina storstadsmått mätt är priserna riktigt bra. Kom igen nu, karlskroniter, gå till Holst fiskaffär och gynna den lokala handlaren!

I fiskaffären köpte vi färdiga fiskspett  med lax, hälleflundra och smörfisk och ett par scampispett som blev väldigt goda efter att ha marinerats i bl a olivolja, limesaft och färska örter. Till fisken åt vi grillad färskpotatis och grönsaker och den goda lime- och yoghurtdressingen. Med en vecka kvar av semestern vågar jag utse den här rätten till 2009 års semesterfavorit!

Marinad till fem fiskspett:

1 dl olivolja
saften av 1 liten lime
1 1/2 msk finklippt dill
1 msk finklippt gräslök
ca 4 cm röd chili (mängden beror helt och hållet på chilins hetta – prova dig fram!)
salt
svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser och marinera sedan fiskspetten i minst 30 minuter.

Grillad färskpotatis och grönsaker är ett väldigt gott tillbehör till fisk. Blanda lättkokt potatis, fänkål, zucchini och småtomater. Krydda med mycket färsk oregano, flingsalt, svartpeppar (från kvarn!), lime- eller citronsaft, ett par hela vitklöksklyftor och ringla sedan över en rejäl slatt olivolja. Att grilla majskolvar är också en höjdare, så senast blandade jag dem med övriga grönsaker. Lägg ingredienserna i en folieform och grilla tills grönsakerna blir varma och får färg. Toppa med nästan löjligt mycket riven parmesan vid servering och lyckan är fullkomlig.

4 kommentarer

 1. Maria

  Låter supergott! Ditt fina limesmör är annars en höjdare till just majskolvar. Åt det senast häromkvällen! 😀

 2. Anne-Helen

  Holst Fiskaffär är kanonbra. Vi bor i Karlshamn men har sommarstuga på Jordö och handlar därför ofta i Karlskrona på sommarhalvåret. Grillad smörfisk är en av mina favoriter. Något vi också ofta köper som lunchmat är rökt torskrom. Mycket gott att skiva på en grov macka eller knäckebröd. Som mjuk, salt kaviar ungefär.
  I morgon ska vi testa deras hemkokta kräftor.

 3. Anna

  det enda jag har emot holst är LUKTEN! visst fattar jag att det luktar fisk i en fiskaffär men då måste man ha väldigt bra ventilation och luftkonditionering. Man har lukten både i näsan och kläderna flera dagar efter. jag har också fått rekomenderat fiskaffären på saltö, har inte provat själv men hört andra som tycker den är bättre än holst.

 4. Helena

  Klart att det luktar fisk i fiskaffären, men jag har inte råkat ut för att det sitter i kläderna efter ett besök hos Holst. Nu senast luktade det mest kokta kräftor och det kan jag absolut stå ut med. 😛 Ska testa fiskaffären på Saltö vid tillfälle – tack för tipset!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.