Burkmat på Brut Bar

Igår var det presslunch för att visa upp Brut Bar som gömmer sig i källaren under restaurang Prinsen. Ingången är precis till vänster om Prinsen på  Mäster Samuelsgatan 4 och du får sedan leta dig ner för en trappa i källaren.

Peter Nordin som snart öppnar Brut Bar driver sedan tidigare Restaurang Prinsen och Zink Grill. Den här gången tänker han satsa på prisvärd vardagslyx på temat champagne och skaldjur. Det är lite modigt med tanke på att var och varannan människa oroar sig för lågkonjunkturens varsel och uppsägningar, och kanske inte vågar prioritera restaurangbesök på samma sätt som tidigare. Men Peter står på sig; han erbjuder till exempel ett litet glas champagne för 55:- med ett tillhörande ostron för 28:- för den som vill ha guldkant på vardagen. Inget man blir mätt på förvisso men visst är det en humörhöjare! På dryckesmenyn finns även en massa cava och prosecco till humana priser om man inte vill bränna tusenlappar på exklusiv champagne.

Det är mycket “välj hur du vill” på matmenyn, kombinera med såser och sideorders i all oändlighet. Kanske att man börjar med 3 ostron och bubbel för 95:- , fortsätter med musslor marineé för 125:- eller en havets wallenbergare för 139:-. Värt att notera är att endast två varmrätter kostar över 200:-.  Efterätterna har en ganska traditionell karaktär såsom chokladtårta, glass, tiramisu etc och kostar 69:-. Överlag känns menyn prisvärd och vill man lyxa till det så finns det en hel del skaldjur att frossa i.

Källarlokalen är inredd på det franska bistrotemat. Avsaknaden av fönster kan antingen uppfattas som klaustrofobiskt eller kanske lite mer som ett hemligt tillhåll. Det är svårt att gissa hur atmosfären kommer att bli en lördagkväll framöver, en presslunch förmedlar ju inte den känslan riktigt. Lite knepig akustik kanske, det blev väldigt bullrigt där vi satt, å andra sidan  var vi väldigt många som trängdes i lokalen igår.

Nu till burkmaten! När källarlokalen renoverades så fann man en massa glasburkar som man bestämde sig för att återvinna – och återvinning är alltid fint. Menyn har därför anpassats till dessa små glasburkar och det var spännande att se hur det skulle bli. Först ut, en gäddfärsmousse som var riktigt god tycker jag. Behaglig, len och smakrik.  Jag hoppas att den får vara med på menyn framöver!

Det serverades kummel till varmrätt. En burk innehöll vita bönor och en annan potatispuré. Här blir det lite meckigare tycker jag och en del gäster hällde ut burkarna på tallriken istället.  Burkkonceptet ger lite tapaskänsla, glasburken håller värmen bra och det är en viss mysfaktor att äta ur dem. Det ska bli spännande att se hur konceptet utvecklar sig!

Avslutningsvis husets goda chokladtårta –  fast den kom inte i en burk 🙂

2 kommentarer

  1. Ida

    jag tycker det ser jättefint ut! vet du om det redan har öppnat?

  2. Elin

    Jag vet faktiskt inte om datumet är bestämt ännu, det står “öppnar inom kort” på hemsidan, och det framgår inget av pressreleasen heller, jag uppdaterar när jag vet mer 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.