Caprese när den är som bäst

Caprese är namnet på den kanske mest förväntade förrätten som finns på temat Italien.

Tomater, mozzarella och basilika som serveras med lite balsamvinäger och olivolja är en outtröttlig smakkombo. Som bufférätt kan den ibland vara så katastrofal så att man skäms å värdens vägnar. Ni vet när de är den billigaste mozzarellan som känns lite geggig och som varvats med smaklösa skivor med bifftomater. Huh! Då  ryser ivarje fall jag!

Men med den finaste buffelmozzarellan och ett par sockersöta tomater så är det grymt god förrätt. Det är till sådana här tillfällen som du ska spara din bästa balsamvinäger och olivolja. Toppa med lite flingsalt och nymalen svartpeppar. Det är bara på ett sätt som jag kanske skiljer med lite från orginalet – det får gärna vara lite färsk oregano istället för basilika. Prova!

11 kommentarer

 1. Minghetti

  Håller med till fullo. Att en sådan enkel rätt (om man använder bra ingredienser) kan vara så god! Oregano har jag inte provat tidigare så det får jag nog testa.

 2. Charlotte

  Jag har säkert aldrig smakat en högkvalitativ mozzarellaost (på sin höjd buffelmozzarella från Apetina eller Zeta..) så mitt omdöme är kanske inte rättvist – men måste få fråga en sak som jag inte lyckas förstå: mozzarella är ju så smaklöst!! Vari ligger vitsen? Smak såväl som konsistens är så menlös tycker jag .. Har jag missat något väsentligt? Älskar halloumi och andra ostar som smakar något – men att äta mozzarella känns som att äta en bit gummi tycker jag..
  Eftersom de flesta tycks älska denna ost är jag säker på att det är något fel med mig – någon som har tips på hur man uppskattar den?

 3. Elin

  det är ju en väldigt snäll ost, jag vill gärna ha lite nymalen svartpeppar och flingsalt på min. Men de billiga varianterna kan ju ge den ett lite dåligt rykte… Håll ut så kommer snart ett inlägg om Gruyère som kanske är mer i din smak? 😉

 4. Pytte

  Italienaren Pino serverade mig en gång en mozzarella vars like jag inte träffat på sedan dess. Han ville inte säga var han fick den ifrån men han bjöd på ett litet tips om man nödgas köpa vanlig, lite halvtrist komozzarella – lägg den oöppnade påsen i en skål med varmt vatten (från kranen, inte kokhett) i 20 minuter innan servering, då får den sig en liten snabb-mogning!

 5. Elin

  åh sådana tips älskar jag! har du testat hemma?

 6. Charlotte

  wow- låter spännande – ska pröva!!!!! Vill verkligen ge osten en chans, – tom. namnet tillalar mig…

 7. Fröken Dill

  Jag gillar en god mozzarella. Konsistensen är härlig, smaken mild och fin. Passar utmärkt till salt, peppar och olivolja. Cocktailtomater i all ära, men såna där goda, “fula” grönröda salladstomater som man får i Italien finns inte här. Jag har försökt odla från italienska frön, men det blev inte samma sak. Jag tror att den sorten kräver mer sol och värme än vad vi har här hemma.

 8. Unga Morsan

  Har aldrig smakat bra mozzarella. Bara budgetvarianter som är helt smaklös och inte god alls enligt mig. Men om jag får tag på någon bra mozarella så ska jag göra detta.

 9. Nette

  Caprese, i like it! 😀

 10. Pytte

  Jag har testat med gott resultat; super när man har lite brådis och inte hinner vänta på att mozzarellan ska bli rumstempererad. Framförallt tycker jag att det är jättemycket godare att riva mozzarellan än att t ex skiva den, konsistensen blir ju verkligen en helt annan!

 11. Sommarmat: caprese-sallad » Tre tjejer i köket

  […] som enda tillbehör till det nygrillade. Ja, den här klassiska italienaren funkar ju till såväl förrätt som akut stödmat – outtröttlig […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.