Ingen höst utan ratatouille

Det går nästan inte att misslyckas med ratatouille! Det krångligaste må vara att stava till det. Som grönsaksröra passar den till allt och går att variera i det oändliga. Släng i lite oliver eller vita bönor om du vill uppgradera den. Den passar fint till kyckling och kött men är också en god bas till pizza om det skulle bli något över.

Allt du behöver är fina grönsaker och just nu är de så prisvärda att det vore sorgligt att inte hinna med ett storkok. Smaka av med lite kryddgrönt och finhackad chili. Eller så nöjer du dig med ett par lagerblad när det kokar ihop.

Ratatouille

En receptskiss.

 • 1 röd lök
 • ett par vitlöksklyftor
 • 2 paprikor (gärna olika färg)
 • 1 squash
 • 1 burk Mutti hela tomater
 • salt och peppar
 • ett par lagerblad
 • olivolja att fräsa lök med
 1. Hacka och fräs all lök i en större kastrull med lite olivolja.
 2. Tärna paprika och squash i jämnstora bitar. Låt fräsa med en stund.
 3. Häll på burktomater. Låt röran koka ihop i tio minuter med ett par lagerblad.
 4. Smaka av med salt och peppar.

6 kommentarer

 1. lina

  Älskar Ratatouille! Brukar ha aubergine och lite chili i min också.
  Ett tips är att göra en härlig soppa på röran, ta ca 1 liter vatten och 2 kycklingbuljongtärningar till 10 dl ratatouille, servera givetvis med ett gott bröd!
  Brukar göra ett riktigt storkok och frysa in i lagom stora förpackningar så man kan plocka fram när man vill, bara att tina i buljongen, snabbmat!:wink:

 2. Elin

  ja auberginen måste ju i! Helt klart! jag har faktiskt inte provat att frysa in den med det låter ju som en ypperlig idé !

 3. Viktoria Schiöler

  Verkligen dags göra ratatouille, bra att du påminde!

 4. Charlotte

  Skulle vilja delge min utökade och improviserade version av ratatouille: Jag tar alla möjliga goda grönsaker (ofta lök, vitlök, morötter, squash, champinjoner, aubergine, ev. paprika och ibland blomkål!) och frässer detta. Tillsätter goda krossade tomater (om man inte hittar snobbiga varianter som Mutti kan man ta Icas variant med vitlök/örter – de är goda och mustiga!) och kokar lääääänge tillsammans med lite rödvin, örter och salt och peppar. En tesked soja ger det hela lite god sälta. Kokar på svag värme tills det blir sådär ihopkokat och tomatsåsen god och nästan lite söt… Smakar mums både varm och kall!!!! Passar till allt – kött eller vego – men gott bröd hör till tycker jag..

 5. Charlotte

  PS. Glömde nämna pricken över i: en nypa socker i tomatsåsen…. men det vet förstås de flesta redan 😉

 6. Sommarmat: pizza med ratatouille » Tre tjejer i köket

  […] ratatouille. Sällan efter något specifikt recept utan mest utifrån vad som finns i skafferiet. Här finns en skiss, men som sagt, vi har sällan någon exakt plan med vårt hopkok, ofta innehåller den dock squash, […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.