Och så blev det höst

Efter en månads bloggsemester så är det faktiskt lite ovant att uppdatera här igen. Men bloggen har varit saknad och som uppvärmning får det bli en lägesrapport från trädgården. Sniglarna har frossat i rucola och savoykål men annars så har det växt ganska bra trots alla regnskurar.

Även i år är det massor av plommon! Hittills har jag bara hunnit göra sylt på dem men jag kommer att göra den här chutneyn igen.

Förra året så lärde vi oss att äpplena blir färdiga sent för de är nämligen ganska sura. En granne har tittat på frukten och hennes förslag var att plocka dem om en månad för att sedan låta dem ligga svalt i ett par veckor i en låda innan de blir bra. Men jag fick en kasse med fina äpplen häromdagen så jag har hunnit göra äppelkompott och en sats av äppelkaka i långpanna – ett enkelt recept som rekommenderas!

Det här kan vara den ynkligaste squashskörd som jag någonsin har sett. Men jag sådde dem ganska sent i våras och det visade sig också vara mer skugga än vad jag från början trodde över just dessa plantor. Men blir det en mild höst så kanske det inte är helt hopplöst? På grund av denna skuggmiss så blev det inte heller så mycket mangold. Eller rättare sagt ingen alls då.

De här bönorna är på gång först nu! De är lila på utsidan men bönorna inuti är gröna. Vi har för övrigt haft otroligt mycket sockerärtor i sommar så de ska absolut upprepas nästa år. Tvååringen har plockat hur mycket som helst och har varit väldigt nöjd med dem. Morötterna har inte kommit med på bild för de är redan uppätna av ovannämnda tjej men vi sådde den här blandningen som jag kan tänka mig att så om nästa sommar.

Sista veckan har aubergineplantorna växt ordentligt och ikväll så hittade jag fem auberginer på gång.. Det är lite svårt att veta när de ska plockas, hur vet man att de är färdiga?

Och sist men inte minst. Spagettipumpan som sent omsider har kommit igång. Jag hoppas verkligen att den tar fart nu för de är väldigt efterlängtade och förväntas bli barnmat i höst.


När vi flyttade hit så berättade grannen att hon hade haft ett rådjur bland tulpanerna. Men det är väl ingenting, för jag har haft en Brax i körsbärsträdet!

4 kommentarer

 1. Alice

  Men vi Braxar skulle aldrig drömma om att äta upp tulpanerna. Kommer gärna förbi med lite körsbärssylt så att du vet vad jag har haft för mig.

 2. Elin

  Men då är du tvungen att ta med dig en påse plommon när du går!

 3. fannie

  Oh, så många kula grönsaker till hösten, nog därför det är så kul med höst! 🙂

 4. Lena

  Angående auberginerna eller aboriginerna som Jonne säger 😉 så tror jag att Jamie’s nya kokbok har lite råd om när de ska plockas. Ska kolla! Han skrev ju en säsongsbetonad sådan och utgick från sitt trädgårdsland, faktabok/kokbok. Löv it!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.