Grilltips från Jonas Borssén

Så här mitt i grillsäsongen vill jag dela med mig av några av de många tips som jag fick när jag och sambon var på Vin- och sprithistoriska museet och lyssnade på en föreläsning om “Vin, bbq och grillat” med Jonas Borssén.

Jonas Borssén föreläste om vin, grillat och BBQ

Min (eller snarare sambons) personliga erfarenhet säger att det blir bäst resultat om man använder briketter och för att tända dem har vi en finurlig eltändare som vi köpt på Clas Ohlson. Enligt Jonas Borssén är glöden klar att grilla på när glödbädden är askgrå, den ska se ut som gamla raggsockar.

Genom att hålla handen ovanför grillgallret kan man känna av om man har bra värme för det man ska grilla:

  • om man kan hålla handen 1-2 sekunder innan man måste ta undan den har man en mycket het värme som passar för det som bara ska grillas väldigt kort tid
  • vid 3-4 sekunder är det medelstark värme, passar för lite tjockare bitar t.ex kyckingbröst, grönsaker, kotletter
  • vid 5-6 sekunder har man BBQ-värme, en ganska svag värme som passar för att grilla med locket på, större bitar av kött, fågel eller fisk

Ett tips är att göra två olika glödbäddar i grillen som man tänder med lite mellanrum. På så sätt kan man ha en glödbädd med svagare värme och en lite varmare del. Andra sätt att reglera värmen är att utnyttja spjället (om man har sånt) till att öka/minska luftgenomströmningen. Man kan även höja och sänka grillgallret för att reglera värmen.

Hur vet man att det man grillar är färdigt? Med hjälp av termometer så klart, men man kan även känna på konsistensen på köttet. Använd tumgreppet! Känn med tummen och pekfingret på vecket mellan tummen och pekfingret på andra handen.

  • Avslappnat – medium/rare
  • Spänt – medium/well done (ju mer spänt, ju mer genomstekt)

Glöm inte att låta köttet vila inslaget i lite aluminiumfolie innan du skär upp det!

Jonas basmarinad
färskpressad citron
lite olivolja
vitlök
salt & peppar

Oljan ska vara en av de minsta beståndsdelarna i marinaden, 1 msk räcker till 4 portionsbitar enligt JB! Med utgångspunkt från denna basmarinad kan man sedan variera smaken genom att lägga till olika kryddor. Eftersom marinader bara tränger in en liten bit in i köttet passar det bäst att marinera portionsbitar och mindre bitar, t.ex. spett. Torka av köttet innan det läggs på grillen men spara marinaden för att pensla på under grillningen.

Jonas basrub
salt
svartpeppar
cayennepeppar
ev. lite socker

Variera genom att tillsätta andra kryddor. Blanda ihop och gnid in i köttet minst en halvtimme innan det är dags att grilla.

Utöver föreläsningen provade vi även tre olika viner till tre olika smakbitar som Jonas grillat.

Vin och smakprover
Smakbitar: grillad tomat med lök; spett med gambas och chorizo; bbq-grillad lax

Vinerna vi drack var:
vitt – Hölle Riesling Kabinett
rosé – 81746 Santa Rita Rosé
rött – 89548 Urano

Jonas tipsar om viner som passar till het mat varje vecka under Nyheter på sin hemsida!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.