Ingefärslax med pomelosallad och en nykomling i Arlaköket

Arla har skickat över ett batteri med varuprover på kommande produkter och en av dem är Keldasåsen Chili&Lime. Efter lite funderande fick det bli ingefärslax med en pomelosallad till och för att komma underfund med smaken på såsen så serverade jag den rakt upp och ner utan extra kryddor.

Om man köper en smaksatt sås så gör man det ju för att spara tid och slippa köpa en massa andra ingredienser. Men problemet är att den här såsen känns inte “klar”. Den saknar något, och de klassiska smakkamraterna som man skulle kunna lägga till, tex ingefära, koriander etc gör ju att basen egentligen skulle vara kokosmjölk och inte mjölk/grädde. Eller alternativt, tänker jag att hettan och syrligheten (eller ja det här är ju en ganska hämmad version av chili och lime, det är inte så intensivt direkt) kanske skulle passa bättre i en creme fraicheprodukt. Nej, jag gör nog tummen ner för Chili&Lime. Den är inte riktigt värt besväret eftersom den behöver en massa hjälp för att komma till sin rätt, så jag kommer inte att köpa den i butik.

Ingefärslax

 • 600 gram laxfilé
 • 2 msk sötsur sås
 • 2 msk apelsinjuice
 • 2 msk soja
 • en rejäl bit finriven ingefära (en skalad “tumme”)
 • 2 msk olja
 1. Blanda marinaden och marinera laxfiléerna en halvtimme.
 2. Stek på medelvärme och salta och peppra.

Pomelosallad

Pomelo är en ny bekantskap från fruktdisken. Som citrusfrukt är den inte lika bitter som grape och inte alls lika söt som apelsin, så till en början så kändes det som “jaha och vad ska jag HA den till”. Men den är lätt att filea i fina skivor och fruktköttet är inte lika saftigt som de andra citrusfrukterna. Det gör den också snyggare och lättare att ha i sallader, för den behöver lite sällskap. Jag gillar den mer och mer och kommer att låta den ta mer plats i köket framöver. Och 2-åringen, ja hon plockar ut den först i salladen för att äta den. Och den ömma modern är glad över frukt som inte kladdar.

Blanda:

 • tärnad pomelo
 • tärnad tomat
 • fint hackad rödlök
 • tärnad avokado
 • tärnad mango
 • smaksatt med lite limejuice
 • lite salt och peppar

4 kommentarer

 1. Emma

  Marinaden till laxen lät supergod! Kommer definitivt att testa någon gång.

  Tråkigt att inte citron/lime såsen var så god. Smakerna låter ju så bra. Men jag undrar ändå, om man skulle kunna använda den som “dressing” istället? Kanske till en ljummen sallad. Den låter ju fräsch på något sätt med citron/lime.

 2. Elin

  Det som är bra med marinaden är ju att det bara är klassiska skåpvärmare som man har hemma.

  Nä, jag dissar nog den här såsen. Du gör en bättre själv utan merjobb, om du gör en god sallad så kan du tex blanda naturell matlagningsyoghurt med lite limesaft och honung som som är en av mina favoriter.

  Kom just på att jag skrivit om en syrlig salladsdressing med chili här: https://www.ragazze.se/2006/07/02/thaisallad/

 3. Lisa

  Håller med precis om såsen! Visserligen kan man anväda den som bas men då är det ju ingen vits med den. Vad jag egentligen saknar är en helt vanlig bechamel. Att göra en snabbt stuvad potatis med eller att hälla i lasgnen i stället för den där halvdana ostsåsen de har.

 4. Elin

  ja det dök upp en förpackning “mild ostsås” också. Och den känns inte heller lätt att använda. Det hade varit roligare med en “stark ostsås” istället som genväg i köket, nu behöver den befintliga ostsåsen pimpas upp med en finriven stark ost från kylskåpet, och då kan man lika gärna göra sin egen ostsås från början…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.