Pizzabak

Hemlagad pizza har blivit vår nya söndagsmat. Magnus fixar degen framåt seneftermiddagen samtidigt som jag påbörjar tomatsåsen. Sedan jäser degen under tiden tomatsåsen puttrar på spisen. Att vara två i köket underlättar; en bakar ut pizzorna och den andra fixar toppingen.

Vi gör pizzadegen efter ett recept ur “Kärlek, oliver och timjan” och jag tror att det är honungen som är hemligheten med den goda degen. Använd ett recept som du tycker om; det går ju t ex fint att göra en deg med bakpulver så att man slipper jästiden om tiden är knapp.

Utan en god tomatsås blir det inga goda pizzor. Allra bäst blir det om man använder färska och söta cocktailtomater, men småtomater på burk går nästan lika bra. Däremot är de krossade tomaterna med örter ingen höjdare, har jag märkt. Låt tomatsåsen puttra i minst 30 minuter – det lönar sig!

Tomatsås till fyra småpizzor

1 burk cocktailtomater
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 lagerblad
1 tsk socker
1 msk rödvinsvinäger
salt
svartpeppar
cayennepeppar

Gör så här:

Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i olivolja så att den blir glansig. Tillsätt tomater, lagerblad, socker och rödvinsvinäger (eller ännu hellre lite rödvin). Låt puttra så länge du har tålamod, men minst en halvtimma. Om såsen blir för torr går det fint att tillsätta lite vatten. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.

Toppa pizzorna med dina favoritingredienser. Förutom tomatsås och ost alltså.

Muspek för bildtext.

Pizza med musslor, champinjoner, färska tomater och grekiska finoliver

Pizza med skinka, champinjoner och färska tomater

Färdigbakad pizza med salami, champinjoner, grekiska finoliver och ruccola

Fler pizzainlägg:
Mellandagspizza med skinka, fikon och honung
På tal om pizza – med recept på Elins tomatsås
Minipizza med fetaost och aubergine
Lat söndagspizza
Bebispizza

Och inte minst inlägget På pizza, men inte på tallrik – med de mest bisarra ingredienserna! 😉

7 kommentarer

  1. Birgitta

    Tips från en annan pizzakock: lägg på osten direkt efter tomatsåsen och därefter alla de andra goda grejerna. Den goda ostsmaken blir kvar utan att man behöver vräka på samma mängd.

  2. Christina

    Hemlagad pizza är så gott. Man kan vräka på allt det där goda som faller en själv i smaken. Super.

    Och smart förslag att lägga osten under allt utom såsen, Birgitta. Ska prova det.

  3. Therese

    Ang degen – antingen är det honungen som gör susen ELLER så är det mjölken… Eller en kombination? Hur som helst är degen riktigt, riktigt god!

  4. Erika

    Finns pizzadegreceptet här på er sida någonsans??

  5. Emma

    Hemma hos oss är fredagar hemmapizzadag. Vi brukar ta mild tacosås som tomatbas för att slippa koka egen.

  6. Tre tjejer i köket » Färsbullar med citron och basilika

    […] med och som jag sedan plockar bort), rikligt med färsk basilika, salt, socker och svartpeppar (här finns ett recept). Låt såsen puttra under lock i minst 45 minuter. Passa på att göra mycket […]

  7. Det blev nästan en fullkornspizza » Tre tjejer i köket

    […] har fastnat i värsta pizzasnurren här hemma och vet inte riktigt hur vi ska ta oss ur den. Förra söndagen när degen skulle […]

Lämna ett svar till Erika Avbryt

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.