På pizza, men inte på tallrik

Pizza

Senast jag skulle köpa pizza slog det mig vilka udda smakkombinationerna som erbjuds på pizzorna. Riktigt konstiga i vissa fall. Hur kommer det sig att vi lite till mans kan tänka oss att blanda en massa olika ingredienser på en pizza, men absolut inte skulle göra det på en tallrik som en rätt??? Det undrar jag.

Kombinationer som marinerad oxfilé, bacon, skinka, köttfärssås och bearnaisesås t ex. Vad ÄR det med bearnaisesås på pizza? Eller kyckling, banan, jordnötter och curry. Fast allra mest ogod verkar faktiskt räkor, lök, köttfärssås, krabba och oliver vara. Köttfärssås och krabba???

De olika pizzapåläggen är förstås väldigt individuella. Jag äter t ex gärna kebabpizza, vilket säkert är otänkbart för många andra. Allra helst vill jag dock ha kronärtskockor, färska tomater, oliver, fårost och pfefferoni.

Vilken är din favoritkombo? Vad vill du absolut inte ha på pizza? Vilka ingredienser passar inte alls ihop enligt dig?

Jag är nyfiken på pizzafenomenet.

49 kommentarer

 1. mattant

  Jag gillar enkel ost och skinka pizza. Eller med gongorzola (hur det nu stavas) Gillar inte banan på pizzan.

 2. Karin

  tycker både om de italienska varianterna med parmaskinka, ruccola och mozzarella och/eller färska tomater, pesto mm som pizza med pepperonikorv. Vi brukar göra egen pizza med pesto, färska tomater, mozzarella och parma, en riktig höjdare!

 3. Oskar

  Tror det finns någon lag mot bearnaisesås på pizza. Om inte så borde det finnas.

 4. Sofia

  Vad gör ägg på pizza, det har jag alltid undrat. :shock:Lägger man på den okokt och in i ugen eller skivad hårdkokt eller hur gör man….och går det verklligen att äta???

 5. pia

  ruccola, mozzarella och pinjenötter. Mums!

  Hos oss kostar det 160 kr om hela familjen ska äta.
  Om man gör själv blir det dels godare men framförallt billigare. En budgetvariant kanske koster 15 kr till hela familjen. För mellanskillnaden köper jag just nu pilgrimsmusslor istället! 😀

 6. Marie P

  Hej! här i Jönköping är det mycket vanligt med något jag tror är unikt. För gäster som kommer till oss blir lätt chockade när de ser våra pizzor med pommes frites ovanpå. Min sons favorit är kebabpizza med pommes frites och en hög rå lök ovanpå.

 7. Oskar

  -> Marie P: Låter lite som en calskrove (calzone med inbakat skrovmål): 😀

  http://www.norran.se/bild_arkiv/93/00000572593.jpg

 8. Linus

  Jag diggar lätt iden med pommes på pizza. För er som inte testat potatispizza måste göra det nu!
  Sprid ut tomatsås, mozarella och tunt skivad rå potatis på en pizzadeg. krydda med svartpeppar och rosmarin, skvätt lite olivolja över. Grymt gott!

  En otippad smaskig variant är tomatsås, mozarella, äppelskivor och ädelost/gorgonzola. Mums.

  Det snackas om italienska pizzor, och ibland om franska. Men vad kallas kebabpizzorna? Persisk pizza? Grekisk pizza? Turkpizza? Eller snarare svennepizza tror jag nog.

  Vet ni förresten att pizzasallad är ett svenskt fenomen…?:lol:

 9. Johanna

  I den lilla stan där jag kommer ifrån (tämligen nära Jkpg) serveras det inte bara pommes på kebabpizzorna utan även sallad…allt i ett helt enkelt. Fördelen är väl att man blir mätt på en fjärdedel, nackdelen är att jag inte längre riktigt kan med att kalla det pizza. =) En av de godaste pizzorna som finns är en som inte heller kanske riktigt kvalar in under pizzakategorin…rotfruktspizza…massor av rivna rotfrukter, lök och ost på pizzabotten. Mums i höstmörkret!
  Annars diggar jag pesto på pizza!

 10. Erika

  En rykand het calzone, med lite sting i tomatsåsen!:razz:

  Vi gör “hemmapizza” på mjuka tortillabröd. Tomatsås på och sedan vilken fyllning man gillar. Ungarna tycker det är kul att lägga på. Kalkon, mozzarella, ansjovisoliver, lite vad som finns hemma. 5 minuter i ugnen så är de klara.
  När vi senast hade kalas gjorde vi 24 såna pizzor och förvarade i kylen över natten. Det blev toppen på festen.

  Vi har gärna en sallad med roccola, körsbärstomater, chevre och balsamcreme på. Åh så gott!!!

 11. Malin

  Godast, såklart, är äkta italienska pizzor i Italien. Då räcker det med att det är parmaskinka, champinjoner och mozarella på den.

  En otippad, men supergod, kombo på pizza är räkor, vitlök och persilja. Har tyvärr inte hittat det på pizzeriorna hemma, bara i Stockholm.

  Ska jag äta vanlig svensk pizza på pizzerian hemma i kvarteret i den medelstora stad jag bor i så gillar jag faktiskt pizza med bearnaisesås på. Särskilt på söndagen efter en utekväll 😉

  Pizza med ägg på har för mig alltid varit ett mysterium. Finns visserligen även i Italien. Men nej, har svårt att tänka mig att det skulle vara gott.

 12. Pia

  Tänk att pizza smakar så olika på olika ställen ….
  Personligen har jag inte fått någon höjdarpizza i just italien!
  Men jag har förstått att det är regionala skillnader även på pizzorna där.

  En vän till mig säger att svensk italiensk pizza bakad av bagare från Balkan är godare än tysk italiensk pizza bakade av män från Turkiet. 😎

  Amerikansk pizza platsar inte ens i diskussionen, det är ju mer som paj. 😉

 13. Helena

  Intressant! Variationerna är många, helt klart. Bearnaisesås, banan och ägg funkar inte för mig. Inte heller pommes… Och det där skrovmålet på pizzan var ju för hemskt.

  När vi var i Rom i våras (ja, det har ni nog hört talas om :wink:) åt vi två olika pizzor; en med salami och en med kronärtskockor. Båda var otroligt goda. Få ingredienser och bra råvoror.

  Hemlagad pizza är en riktig hit. Pappa gör en riktigt god variant med tomatsås, skinka, champinjoner, färska tomater, musslor och ost. Och så klart en pizzasallad. Jag förstår dig, Pia, som hellre gör egen pizza och köper pilgrimsmusslor för mellanskillnaden. Ett smart drag. Några pilisar och lyckan är fullkomlig. 😛

 14. MsTeeq

  Bästa köpepizzan på restaurang får nog bli tunn pizza, mycket mozzarella med parmaskinka och ruccola. Gärna med olivolja på.
  Under stugsemestern i regnet provade vi Mozzarellapizza från frysdisken i närmaste butik. Den var inte dum faktiskt!

 15. Maja

  Här i halmstad finns det en kebabpizza med glass på! Ja ni läste rätt GLASS 🙂 Har inte själv testat den och vet ärligt talat inte om jag skulle vilja 😆

 16. Maria Nyckelpiga

  Jag älskar pizza med banan, räkor, jordnötter och curry! Det som många av er andra förfasat er över…
  Jag vill inte ha svamp på och heller inte sås, varken vitlöksås eller bearnaise. Och helst inte ruccola.

  /Maria

 17. Svarta Sara

  Varför finns det så många pizzerioer som presterar pizzor som inte smakar annat än slat, pressad skinka? Ett fåtal ställen sätter personlig prägel på pizzan med en tomatsås med sting i och förövrigt färska råvaror. Jag är utled på burkade champisar, ananas och salt skinka.
  Förövrigt är jag mycket förtjust i pizza med parmaskinka, färska grönsaker och mozarella. Kronan på verket är färska basilikakvistar.

 18. Lina

  Favoritpizzan är kebabpizza, helst med vitlökssås.
  Annars gillar jag pizza med köttfärsröra, fårost, tomater, färska champinjoner och tzatziki. Och gärna mozzarella. Oj, så gott!
  Jag vill INTE ha frukt på pizzan, eller oliver. Och inte skaldjur. Fy!

 19. Petra

  Beställer alltid en vegeratisk pizza med skinka och feta ostö. Då får man rätt bra med goda grönsaker.

  Hemmavid i en liten håla i Västergötland brukar man beställa pizza med pommes på toppen. Urk.

 20. Macke

  bearnaisesås vill jag jämt ha på mina pizzor. det e ju världens goaste

 21. ninni

  Pizza med pommes? 😯 Jisses. Nä. Det får nog vara för min del. Bearnaisesås kan funka. Skinka eller räkor med curry, banan och jordnötter kan faktiskt vara jättegott. Tro det eller ej.

  Min favorit när jag gör pizza själv är tomatsås av något slag (jag brukar faktiskt ibland använda sån där torkad bruschetta-mix, funkar suveränt), tunt hyvlad zucchini, strimlad rödlök, färska tomater (med “gucket” borttaget annars blir det för blaskigt), kronärtskockor, oliver och mozzarella. Om man vill kan man slänga på tunt skivad salami av något slag också.

 22. Josefina

  Kyckling/banan/curry är hur gott som helst ju. Där emot låter det rätt obehagligt att blanda t ex köttfärssås och oxfilé/fläskfilé. Å andra sidan är ju kyckling och bacon otroligt gott ihop. Korv på pizza är gott och lite för sällsynt. Det finns så mycket god kryddig korv, men även en “neutral” korv är gott på pizza. Min favoritpizza är hemgjord och enkel: tomatsås, rökt skinka, svamp, oliver och ost.

 23. Linus

  den värsta pizzan jag ätit var på skara sommarlands campingplats. Pizzerian ropade ut färdiga (barn)pizzor i megafon.

 24. Caroline

  En av mina favoriter är min egen pizza [får man vara så fräck:roll:]:

  http://engslycka.blogg.se/121106144147_en_pizza_fr_alla_med_god_smak.html

  tycker också om:

  Quattro Formaggio [4 sorters ostar].

  Men något jag såg på den kända Robertos pizzeria chockade mig:shock:

  Pizza med Nutella,

  Kan det vara gott?

 25. Caroline

  Uppdatering: Robertos pizzeria återfinner man i Umeå, nära Tegsbron.

  P.S. Pizzorna vi åt därifrån [utan Nutella:wink:] var delikata*

 26. klara

  Ciao ciao har världens bästa pizza tycker jag. Väldigt tunn, med ett litet lager pesto, stora räkor, delade körsbärstomater, mycket kronärtskockshjärtan och mozzarellaost. Kan det bli bättre?

 27. Robin

  Det här var sannerligen ett ämne som engagerade.

  Hembakad pizza är det få pizzerior som slår (men de existerar). I fredags blev det tomatsås, färska champinioner, inlagda soltorkade tomater, lätt stekt rödlök, pinjenötter, mozzarella och lite lagrad ost. Efter gräddning lite färsk oregano.

  På pizzeria äter jag gärna Quattro formaggi.

 28. Malin

  Klara: Vilken Ciao ciao? Finns ju en hel drös pizzerior med det namnet i sverige 🙂

 29. Helena

  Så härligt det är med alla era kommentarer! Jag håller med Robin; ämnet engagerar. Alla har ju ätit pizza någon gång (inbillar jag mig). 😉

 30. klara

  Ja, min favvo ligger vid Odenplan, hörnet Upplandsgatan i Stockholm. Åt en snarlik på östermalm en gång och den var inte alls lika god. Men där har den alltid varit fantastisk. Måste testas!

 31. Elin

  den vid odenplan är väldigt bra, och har en mysig bar.. och allt pizzaprat har gjort att jag har lagat egen pizza ikväll :mrgreen:

 32. Helena

  Ja, och jag har blivit så pizzasugen att jag har starka funderingar på att lägga en beställning på pappas pizza eftersom jag ska åka till Karlskrona imorgon. 😛

 33. Caroline

  Måste bara göra ytterligare ett inlägg..

  Vitlökssås på pizza dyrkar jag högt:!: Ett enkelt sätt att göra sin egen sås på är att blanda: creme fraiche, tomatpuré, olivolja, vitlök, salt & peppar. Det är det enda som behövs och det blir toppengott:grin:

 34. Karin

  måste bara dela mig av det förmodligen äckligaste pizzareceptet: pizza med ärtsoppa på! Läste om det i en lokal tidning..

 35. Ida

  Ruccola och parmesanost!

 36. Ida

  Fast nu kom jag på en sak till: åt en gång en pizza med broccoli på, det var väldigt gott!

 37. Lallis

  Åt en gång en pizza som var som en plankstek..hm..
  Och pizza med pommes är väl ingen sådär favvis vad gäller kombination:S
  Kram Lallis

 38. Rebecca

  Jag håller verkligen med dig om att pizzor drabbas av alla möjliga udda pålägg. Själv föredrar jag att laga min egen, med deg som fått jäsa länge (gärna lite hackade örter i degen), tomatsås på fräst vitlök, tomatpuré och färska tomater samt parmaskinka, zucchini, skogschampinjoner, tunna rödlöksringar, soltorkade tomater, buffelmozzarella, parmesan och färsk basilika. Toppad med ruccola blir det underbart!

 39. Martina

  Åt den godaste pizzan nånsin på en restaurang i Vasa, Finland: pizza med rågdegsbotten (!) och fyllning med parmaskinka, getost och färsk ruccola… lite saftigt pris visserligen, 10 euro för en pizza… men det var det värt.

 40. Oskar

  Jösses. 39 kommentarer (nu 40). Är det all time high, Helena? Känner nog bara till en blogtråd som har flera :mrgreen:

 41. Andrea

  Lite sent ute kanske, men rödlök på pizza är ett måste.
  I Kalabrien åt jag och maken underbara rödlökspizzor!

 42. Ebbe

  ❗ Hej på Er!
  jag hålla på öppna en pizzaria på söder(08),Ni får gärna komma o prova hos mig! 😛 vill du ha adressen maila mig då, 😉

 43. Niklas

  När nu pizzasmakerna är utredda kanske det är dags att kasta sig över dom franska crêpesen (hur blir egentligen crêpe i plural och bestämd form på svenska?). Där kan man ju också hitta många spännande smakkombinationer (t ex crêpe med hamburgare, ägg, skinka och diverse grönsaker). Det var några år sen jag var i Frankrike senast, men crêpe brukar jag alltid försöka få i mig när jag är där, just för att det finns så många udda kombinationer.

 44. Kork

  Hoppas jag inte är försent ute, när vi ändå pratar om pizzor skulle jag vilja tipsa om hur man får till den där elastisiteten på pizzadegen, man ska använda mjöl med hög glutenhalt, såg på nåt program i tv, har inte prövat det själv, men nångång ska jag:)

 45. Charlotte

  Min favvopizza är bakad i stenugn och pryds av tomatsås som fått puttra lääänge (den ska nästan koka in och fastna i botten av kastrullen) , rostad paprika, rostad zucchini, svamp och rostade cocktail -tomater och mkt färska örter. Efteråt lägger man på grillad halloumi och färsk basilika! plus salt och peppar… Mmmmm! (intages med fördel med ett glas rött)

 46. Robster

  Jag hävdar ju att 90% av alla pizzor i Sverige inte borde få kallas pizzor men det mest perversa jag hört talats om är nåt hak uppe i Norrland där de bakat in ett helt Skrovmål – Jamen, Sibylla – i Pizzan och den säljer som smör.

  Pommes, bröd, sallad, dressing, hamburgare, ketchup och senap… The whole Shee-bang m a o.

  Med risk att få på truten har jag också en teori om att de “udda” pizzorna invandrat från övriga Sverige till Stockholm med inflyttningen och att den mestadels fått fotfäste i förorter och på Söder (men där funkar ju allt med Bea-sås) – aborrknän om det så vore.

 47. Kenta

  jag är visst lite sent ute :), skrev här för ett år sedan. Men Men bättre sent än aldrig, Jag gillar ofta enkelhetens pizza med tomatsås,ost och skinka. Men ibland händer det att man tar lite olika saker, jag gillar panpizza med tomatsås,mycket ost,champinjoner,oxfilé,tomat och bearniess. Sen banan och curry pizza smakar faktiskt väldigt bra men det är otroligt sött så sötman blir påfrestande för mig om jag tar en hel pizza, smakmässigt nöjer jag mig med en halv fast pressar ändå i mig allt för att bli mättare :), sen kronärtskocka har jag testat 2ggr på pizza och det tycker jag inte passar till, sen parmaskinka är ingen höjdare tycker det smakar alldeles för rökt och lite segare än vanlig skinka, Annars gillar jag det mesta som räkor,musslor,oliver,feta, kebabpizza,vitlökssås,jordnötter och allt tänkbart man kan ha på pizza, är för det mesta en allätare

 48. På tal om pizza » Tre tjejer i köket

  […] Allt prat om pizza här i bloggen de senaste dagarna resulterade i pizzabak här hemma på rester. I frysen fanns kyckling och i kylen fanns mozzarella och grön pesto. Grönsaker var det dåligt med men en halv burk cannelonibönor åkte på vilket faktiskt blev bra (hej, det kan inte vara konstigare än nutella, pommes frites och allt ni har kommenterat i förrförra inlägget). Kryddningen blev med rosmarin och tomatsåsen blev ovanligt bra. Jag skyller på Muttis lyxiga cocktailtomater på burk som Oskar introducerat för mig. En gång Mutti – alltid Mutti. […]

 49. Pizzabak » Tre tjejer i köket

  […] inte minst inlägget På pizza, men inte på tallrik – med de mest bisarra […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.