Honungs- och citronmarinerad fläskfilé med oreganopotatis och balsamicosås

Ibland hittar jag riktiga guldkorn på TV4:s middagstips. Idén till den här fläskfilén kommer just därifrån och fastän att jag har ändrat lite i receptet kan jag alltså inte ta åt mig äran den här gången. Ursprungsreceptet har Nils Emil Ahlin komponerat och det finns här.

Jag lagar sällan fläskfilé, vilket ju är dumt eftersom det är gott och inte så värst dyrt (i alla fall inte i jämförelse med oxfilé och annat oxkött). Har man dessutom tur och får tag i en fin filé, försvinner inte mycket i och med “putsandet”.

Sallad

Till tre personer behöver du:

1 fläskfilé, ca 600 g
salt
svartpeppar
olivolja + smör att steka i
Marinad
4 msk flytande honung
cest av 1 citron
saft av 1/2 citron
1/2 röd chili
2 nypor flingsalt
svartpeppar

ca 10 kokta potatisar
olivolja
flingsalt
svartpeppar
1/3 kruka oregano

Gör så här:

Putsa fläskfilén och bryn den sedan runt om i några droppar olivolja och en klick smör. Salta och peppra. Blanda honung, citroncest och saft, finhackad chili, salt och peppar till marinaden. Lägg den brynda fläskfilén i en ungsform och häll över marinaden. Låt fläskfilén gå klart i ugnen på ca 175 grader i knappt 20 minuter. Jag tog ut filén när innertemperaturen var 75 grader och då var den lite rosa i mitten. Innan vi satte oss vid bordet hade den dock blivit orosa, men var fortfarande riktigt saftig. Skiva den kokta potatisen i fjärdedelar och stek den i lite olja. Krydda med salt och svartpeppar och tillsätt färsk oregano när potatisen är varm och har fått lite stekyta. Servera tillsammans med balsamicosås och en sallad.

Honungs- och citronmarinerad fläskfilé, oreganopotatis, balsamicosås och sallad

4 kommentarer

 1. Nicole

  Jag lagade precis samma rätt, den var jättegod, men såg tyvärr inte riktigt lika aptitilig ut som den din 😳

 2. Mi

  Fantastiskt god, gjorde succé på kvällens middag!

 3. Lite trög, men mycket glad » Tre tjejer i köket

  […] när kommentarer i stil med den här eller den här ramlar in slås jag av samma tanke; att ni ju faktiskt testar recepten som jag […]

 4. Fläskfilé med balsamicokantareller » Tre tjejer i köket

  […] kräver ingen lång tillagningstid och är alltså den perfekta bjudmaten. Jag plankade lite från mitt förra fläskfilérecept, men gjorde en enklare marinad med bara honung och citronsaft. Honungen är inte alls tydlig, men […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.