Ost- & skinkfylld schnitzel med potatissallad

Panerad schnitzel är en riktig nostalgirätt. I början på 90-talet gjorde mamma och pappa ofta en variant fylld med rökt skinka och ost. En god rätt utan några krångliga moment. När jag hittade fina skinkschnitzlar i charkdisken nyligen gick de inte att motstå. Jag serverade dem tillsammans med en potatissallad.

Till två personer behöver du:

4 skinkschnitzlar
4 skivor rökt skinka
8 skivor Västerbottensost (eller annan smakrik ost)
1 ägg
ströbröd
salt
vitpeppar
tandpetare

ca 10 potatisar
ca 1 dl koncentrerad grönsaksbuljong
1 msk olivolja
salt
svartpeppar
2 tomater
en stor näve blandsallad
10 gröna oliver
hyvlad Västerbottensost

Gör så här:

Bred ut schnitzlarna och salta en aning på dem. Lägg en skiva ost, skinka och ytterligare en ostskiva på varje schnitzel, vik dubbelt och fäst med tandpetare. Vispa ägget och tillsätt lite salt och vitppepar. Doppa schnitzlarna i äggblandningen och panera sedan med ströbröd. Stek dem i panna; ca fem minuter på varje sida (beror på tjocklek förstås…).

Till potatissalladen använde jag potatis som jag kokt tidigare samma dag. Koka den alldeles innan servering om du vill ha en lite ljummen sallad. Dela potatisen i kvartar. Blanda buljong, olja och kryddor och ringla över potatisen. Tillsätt tomatklyftor, sallad, oliver och toppa med hyvlad Västerbottensost.

Ost- & skinfylld schnitzel med potatissallad

Helenas kommentar: Om du är en “såsperson” är mitt tips att göra en svampsås till schnitzlarna (varför inte dessutom ha lite svamp som fyllning?). Eller en tomatsalsa, fetaostkräm eller en yoghurtsås med lite färska örter i.

Som ni ser i receptet enkelpanerar jag och nu riskerar jag kanske att få paneringspolisen på mig. Men; vad är vitsen med dubbelpanering? I min okunskap känns det mest som att det blir mer att sopa upp från golvet, ännu kladdigare fingrar och ytterligare ett moment att göra. Men övertyga mig gärna om dubbelpaneringens förträfflighet! 😉

7 kommentarer

 1. Sara & Linda

  Läste om er i Aftonbladet, verkligen roligt att ni blivit så “stora”. Keep up the good work !

 2. Oskar

  -> Helena: Det här med enkel- kontra dubbelpanering har vi ju pratat om innan. Bra att du tar upp det i bloggen. Jag är en notorisk dubbelpanerare. Känner mig duktig liksom då jag gör det, men kanske gör jag det helt i onödan? Också roligt att du tar upp schnitzel. Blev plötsligt väldigt sugen på wienerschnitzel, en rätt som jag senast åt ungefär samma månad som TV-programmet Razzel slutade sändas på lördagkvällarna.

 3. Maja

  Ja svampsås med extra svamp i brukar vi alltid ha hemma till våra schnitzlar. Det är gott det!

 4. issa :P

  heeeej!
  jag tycker att det är gott men skinksås och pasta tycker du de???:lol: xD

 5. ~ Eva ~ » Blog Archive » Lyxvardag

  […] är en uppmärksammad sida och igår printade jag ut ett recept på wienerschnizel. När det var lunch i dag gick jag hem och gjorde mig en bondomelett och medan den stod på spisen […]

 6. Snabb sommarmat: potatissallad » Tre tjejer i köket

  […] recept på potatissallad; potatissallad med oliver och västerbotttenost potatissallad med saganaki potatissallad med lufttorkad skinka och kronärtskockor potatissallad […]

 7. Tomat- och fetaostfylld schnitzel med ugnsbakade rotfrukter » Tre tjejer i köket

  […] men jag gillar dem bäst med en god fyllning. I somras gjorde jag en enkel och god fyllning med ost och skinka som med säkerhet kommer att göra come back i mitt kök. Den här gången blev det lite av en […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.