Färskpotatisens Dag

Den 6 juni, på självaste Nationaldagen, firas Färskpotatisens Dag. Branschorganisationen Svensk Potatis instiftade dagen så sent som förra året och att hylla den svenska knölen just den 6 juni känns som en självklarhet. Mer svenskt än färskpotatis kan det ju inte bli.

Potatis

Jag äter gärna färskpotatisen till ugnsbakad lax och en kall sås. Och så klart till matjesill, gräddfil och gräslök, men det bär mig emot att tjuvstarta med den kombon innan midsommar.

Andra färskpotatisfavoriter är att saltkoka den och äta tillsammans med en stark tomatsalsa, ugnsbakad med flingsalt till grillat kött eller på grillspett tillsammans med chorizokorv.

Vill du läsa mer om färskpotatis? DN-skribenten Jens Linder har skrivit en artikel som du hittar här.

I Karlskrona, där jag är uppvuxen, heter det nypotatis. Efter några år i Stockholm säger jag numera färskpotatis för hela slanten.  Vad heter det där du bor? Är det bara i allra sydligaste Sverige som man säger nypotatis?

Potatisen på bilden är nog snarare gammelpotatis än färskpotatis. 🙄

5 kommentarer

 1. Ingela

  I svenskspråkiga Finland säger vi också nypotatis.

 2. Mi

  Det heter nypotatis även i Halmstad….fast det är nog också sydligaste Sverige när jag tänker efter..;)

 3. malena

  I min familj, som bor på västkusten, ett par mil norr om gbg, har vi alltid sagt färskpotatis. Vet inte hur representativa vi är. Första gången jag hörde folk säga nypotatis var när jag flyttade till uppsala, men här finns å andra sidan folk från hela sverige… 🙂

 4. Susanne

  Jag kommer från Jämtland och där säger vi nyperan eller på svenska nypotatis!

 5. Årets första färskpotatis » Tre tjejer i köket

  […] förresten inte bort Färskpotatisens Dag den 6 […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.