Chili- och oreganomarinerad kyckling med Karl Johan-risotto

Kycklingfiléer är ofta lösningen på en olöst middagsgåta. Jag har dem alltid i frysen, en filé per person räcker och de kräver ingen orimlig insats i köket för att det ska bli gott. Det gäller dock att hitta lite poppiga tillbehör som kan hotta upp dem lite. Färska kryddor, en citrusfrukt eller en god ost.

Eftersom det gick så enkelt att använda Flavour Shakern härom dagen gjorde jag en ny marinadomgång med den igår. Det är lite som att vara popstjärna i köket när jag står där med den marackasliknande plastbarbapappan. 😉

En sak till innan receptet kommer; färsk oregano är underskattad! Det är ju galet gott och går inte alls att jämföra med den torkade varianten som pizzabagaren springer förbi med innan pizzakartongslocket far igen.

Till fyra personer behöver du:

4 kycklingfiléer
4 msk rapsolja
1/2 chilifrukt
saften av 1/2 citron
5 rejäla kvistar färsk oregano
1 1/2 tsk flingsalt
4 varv med svartpepparkvarnen 
Risotto:
3 1/2 dl aborioris
1 stor bananschalottenlök
3 dl vitt vin
ca 7 dl grönsaksbuljong
skalet från 1 citron
ca 100 g Karl Johansvamp
1 1/2 dl finriven parmesan
Sallad:
machésallad
15 cocktailtomater
1 msk rostade och saltade solroskärnor
några droppar god vinäger (hallon- eller svartvinbärsvinäger är mina favoriter)
två nypor flingsalt
några varv med svartpepparkvarnen

Gör så här:

Blanda olja, chilifrukt och kryddor till marinaden i en mortel. Gnid in kycklingfiléerna med marinaden och låt stå i minst 20 minuter. Bryn kycklingen i en grillpanna runt om så att den får fin färg och låt den sedan gå klart i ugnen (stektermometern hjälper dig och den ska visa 70 grader när kycklingen är klar). När du har satt in kycklingen i ugnen är det lagom att börja med risotton (men det förutsätter att du har hackat löken, förberett buljongen och laddat mentalt för röra-i-grytan-momentet). Fräs schalottenlöken i en liten klick smör utan att den tar färg. Tillsätt risen och låt det gå med i ett par minuteter innan du tillsätter vinet. Häll på lite buljong i taget efter att vinet har kokat in. Nu återstår en stund med att röra i grytan, tillsätta mer i buljong, röra i grytan och tillsätta ännu mer buljong tills riset känns lagom al dente. Tänk på att en för välkokt risotto blir mosig och trist. Tillsätt svampen, citronskalet och parmesanosten och låt stå en liten stund på eftervärme så att osten smälter ordentligt. Blanda salladen med halverade cocktailtomater, ringla över några droppar vinäger, krydda och toppa med solroskärnor.  

Chili- och oreganomarinerad kyckling med Karl-Johan-risotto

Helenas kommentar: Jag erkänner; jag använde Karl Johan-svamp på burk. 😳 I mataffären fanns inte en enda färsk Karl Johan och eftersom jag hade bestämt mig för just den svampen fanns det inte så mycket att välja på. Det funkade, även om den inte smakade så jättemycket…

10 kommentarer

 1. Jesper Värn

  Åh vad smaskigt! Riktigt, riktigt bra. Keep it up, tjejer!

 2. Jassu

  Hur tinar du upp kycklingen på bästa och snabbaste sätt?

 3. Anne

  Oh, det låter supergott!

 4. Pernilla

  Färsk oregano har ju även egenskapen att den tål att koka med i maten utan att förstöras – inte många färska örter klarar det.

  Dessutom är den otroligt lättodlad, fast den bör odlas i kruka eftersom den sprider sig otroligt snabbt och brett (precis som mynta).

  Fanns det inte ens torkad Karl-Johan? Den brukar ju vara toppengod.

 5. Emma

  Jag och helenas lillebror hade turen att bli bjudna på denna delikata rätt och kan bara säga att jag definitivt kommer att ge mig på att göra den själv, supergott!

 6. Linda

  Vad är smakskillnaden på torkad karl johan och karl johan på burk?

 7. Helena

  -> Pernilla: Det fanns torkad Karl Johan, men snålheten bedrog visheten och jag valde burken istället för de torkade svamparna. Halva priset, men förmodligen bara hälften så gott. Dåligt val. Så, nu har jag erkänt det också. 🙄
  -> Linda: Den torkade svampen smakar mycket mer än den burkiga…

 8. Slagthuset

  Tack för tipsen!

  Själv köper jag ofta korv med mos. Borde verkligen lära mig att laga mat hemma.

 9. Pasta med gourmetbönor och parmesan » Tre tjejer i köket

  […] I sällskap så blev det tomatröd tagliatelle men är du hungrig så kan du även lägga till chili och organomarinerad kycklingfilé eller varför inte örtmarinerad […]

 10. Premiär för rådjurssadel » Tre tjejer i köket

  […] serverade rådjurssadeln till risotto med Karl Johan-svamp, portvinssås och tomatkompott. En flaska Château de Ségure (nr 3134) smakade bra […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.