Persiljerotssoppa

Jag tror på fullaste allvar att jag kan äta hur mycket soppa som helst utan att tröttna. Och eftersom mitt soppbegär mattas av rejält när det börjar bli varmt ute gäller det ju att passa på under vintern.

Min mamma har varit på besök i Stockholm ett par dagar och när hon hittade persiljerötter i Hötorgshallen härom dagen fick jag i uppdrag att göra en soppa på dem. Hon pratade om en gudomlig persiljerotssoppa som hon ätit i Kristanstad för tio år sedan och jag gjorde mitt bästa för att åstadkomma något liknande.

Till fyra förrättsportioner behöver du:

5 persiljerötter
1 bananschalottenlök
2 stora potatisar
1 kruka bladpersilja
ca 7 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
2 dl mellangrädde
vitpeppar

Gör så här:

Skala persiljerötterna och potatisarna och skär dem i bitar. Hacka schalottenlöken. Fräs löken i lite olja och tillsätt sedan persiljerötterna och potatisen. Häll på drygt hälften av vattnet och smula i buljongtärningen. Låt koka tills potatisen och persiljerötterna är mjuka. Mixa soppan med stavmixer och värm sedan på den på nytt. Tillsätt grädden, finhackad bladpersilja och späd ev. med mer vatten. Krydda med vitpeppar och ev. lite salt. Servera med bröd och t ex kronärtskocksröra.

Persiljerotssoppa

Och ja, soppan fick godkänt av mamma. Den var t om jättegod! 😉

3 kommentarer

  1. Minstingens mamma

    Ja, du lyckades verkligen med den soppan. Jättegod var den, det tyckte både jag o moster din. Kram

  2. Ibland blir det galet » Tre tjejer i köket

    […] dag som jag lagade den goda persiljerotssoppan testade jag ett recept på oliv- och ruccolasoppa ur boken Soppor, bröd & röror och det som […]

  3. Gosmamma

    Idag har gjort den här soppan för första gången, och den blev helt godkänd! 😀

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.