Ibland blir det galet

Samma dag som jag lagade den goda persiljerotssoppan testade jag ett recept på oliv- och ruccolasoppa ur boken Soppor, bröd & röror och det som på förhand verkade vara en höjdarsoppa blev inte alls bra. Något gick galet och jag begriper inte riktigt vad.

Jag höll mig nästan till recepet och behöll i alla fall proportionerna, men ändå blev soppan väldigt besk. Det är möjligt att det har att göra med att jag använde riktiga kalamataoliver som ju är smakrika och lite beska, men det var nog faktiskt snarare ruccolan som tog överhand. Kanske mixade jag soppan för länge så att ruccolans beska frigjordes extra mycket på något sätt? Jag hade i lite extra grädde och spädde med mer buljong utan att det hjälpte, men så kom min mamma, som var här på besök, på att citronsaft nog skulle få bort beskan och det funkade. Men sopppan blev ändå inte mer än ok. Konstigt. Dessutom såg den allt annat än aptitlig ut, så jag besparar er mina bildbevis.

Ruccola

Nåväl, mina ingredienser kommer här och kanske kan någon av er ge mig tips på hur jag skulle ha gjort för att soppan skulle smaka så bra som jag föreställde mig. 🙄 Jag menar, ingredienserna oliver och ruccola borde ju vara en superkombo.

Till fyra personer behöver du:

3 stora potatisar
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
ca 1 liter hönsbuljong
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 msk citronsaft
1 1/2 hg svarta oliver
ca 60 g ruccola
olivolja – till stekning
salt
vitpeppar

Gör så här:

Skala och dela potatis och schalottenlök och fräs i lite olja. Tillsätt pressad vitlök. Häll över buljong och låt koka till potatisen är mjuk. Mixa soppan med stavmixer, tillsätt ruccola och oliver och mixa ytterligare ett par sekunder. Häll tillbaka soppan i grytan och tillsätt grädden och citronsaften och späd ev. med lite mer buljong. Krydda med salt och vitpeppar.

13 kommentarer

 1. Pernilla

  Hur smakade ruccolan innan den for i soppan? I bland är ju den ruccola som finns att köpa väldigt besk och “träig” och andra gånger är den lättare, med den där härliga pepprigheten.

  Det skulle ju mycket väl kunna vara så att kombinationen med lite beskare oliver till lite beskare ruccola gav en mycket beskare soppa.

  Int’ vet jag, men det är en teori. 🙂

 2. Viktoria Schiöler

  Grattis, vilket STORT och jättefint reportage om er i Lagalätt! (Vårrullarna ser väldigt smaskiga ut.) Och inte visste jag att ni faktiskt lärde känna varandra via nätet – vad kul!

 3. Molly

  Jag tror som Pernilla att det beror på ruccolan. Den kan smaka hur gott som helst, men också så besk så att den knappt går att äta. Bättre lycka nästa gång (om du vågar igen…)!
  Idag fick jag Laga Lätt i brevlådan och det var ett jättefint reportage om er där. Fina bilder också. Kul!!

 4. Elin

  jag brukar ju säga att allt passar i en soppa men vissa saker kanske inte borde hamna i kastrullen, rucolan kanske hör dit, hur god den än är, jag har ju provat att ha rucola i pesto i stället för basilika och det blev också bittert och trist.

 5. Carro

  Hej hej, måste bara säga att jag har lagat precis den soppan, flera gånger, och alltid med ett helt underbart resultat.. men smaken kan ju vara olika också =)

 6. Karin

  i Italien köpte jag underbar ruccolapesto och jag antar att det borde finnas i Sverige också, även om jag inte hittar det i Växjö..har du sett om det finns eller var det därför du ville testa att göra pesto med ruccola? för att det inte finns färdig?

 7. Jenny

  Hej!
  Jag har hört att det finns två sorters ruccola – italiensk och svensk. Den italienska tror jag är den som har lite längre blad och är lite beskare. Den svenska är mjällare och mildare. (Stod så iallafall på en skylt på Sabis i Fältöversten). Jag KAN ha blandat ihop det, att det är den italienska som är den milda 😯 Så i detta fall kanske man ska leta efter svenne-ruccola

 8. Elin

  Karin, mest for att jag har den dar ovanan att jag tycker att det ar sa kul att laga mat, det verkar visst aldrig ga over 😉

 9. Karin

  Elin, det tackar vi för, det är ju det som gör bloggen så bra 😉

 10. Lisa

  Jag gick en gastronomi kurs förra terminen. Vi skulle göra ost och roccola soppa och läraren sa att vi skulle mixa soppan så lite som möjligt för annars skulle den tappa den fina gröna färgen. Om det påverkar smaken vet jag däremot inte! 🙂

 11. kristina

  Jag instämmer i det Lisa är inne på, jag tror soppan kan bli besk av att man kör den i mixern för länge.

 12. Alice

  Har slutat ha Ruccola i slladen, den är för besk…äcklig. blärk.

 13. Linda

  Jag har också gjort den flera gånger, och den har alltid blivit så god som man tror att den ska vara.:) Däremot har den alltid blivit sunkig i färgen och sett ganska oaptitlig ut…. Men ack så god!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.