Premiär för grönsaker från Årstiderna

I torsdags kom vår första grönsakslåda från Årstiderna. De hade varit snälla och ställt lådan under trappen så att de inte skulle frysa för mycket i snöyran. Gissa om det kändes som julafton när jag började plocka upp grönsakerna i köket!

Det finns en hel del lådalternativ att välja på och vi hade beställt Lantlådan som beskrivs så här;

LantLådan är den låda vi helst vill sälja, eftersom råvarorna är odlade här i närheten, där de också ska ätas. Lådans innehåll kräver dock mod, eftersom innehållet varierar från kålrabbi till rättika, jordärtskockor, pumpor och då och då sköna äpplen, päron och bär.

Så visst var vi nyfikna på vad det skulle innebära i praktiken. Och skulle det vara fräscht och gott? Dessutom, hur mycket ekologiska grönsaker får man egentligen för 195:-?

Allt som kom i torsdags var både fräscht och bra (hur man nu kan misslyckas med rotfrukter egentligen?). Kanske att det var lite väl små mängder av respektive grönsak, det var tex tre mindre morötter och det kanske man inte kan laga så mycket mat med. De hade kanske kunnat vara lite mer lök eftersom det går åt ganska mycket på en vecka och potatisen räckte precis till en middag för två (hungriga) vuxna och en ettåring.

Bra saker är bland annat att jordärtskockorna var riktigt fina; några har åkt mer i rotmos och några fick sällskap av blomkål i en soppa. Kvar att testa är bland annat rödbetor och palsternackor.

Den roligaste överraskningen var faktiskt en spagettisquash som jag varken har ätit eller lagat förut. Är det samma sak som spagettipumpa? Tips på hur man bäst bakar den i ugnen mottages gärna!

4 kommentarer

 1. Molly

  Vad roliga lådor! Så synd att jag inte bor i deras utkörningsområde:sad: Jag blev sugen på flera olika lådor!

 2. lotta

  Sitter med samma låda sen i fredags (eller det som är kvar av den) bl.a. spaghettisquashen. Har eftera tt ha hört mig för fått rådet att försiktigt dela den (skära sönder skalet och vrida isär), ev plocka ur kärnor (det varierar), pensla med olivolja och strö över flingsalt och baka i ca 30 minuter i ugn på runt 200°C. Detta gör jag nog med halva, andra halvan får bli en testlunch åt mig och barnen, också ugnsbakad men med snittytan nedåt i vattenbad och serverad med sås…

 3. Helena

  Så spännande! Nu ska jag signa mig för en Ekolåda, så får vi försöka jämföra sedan… 😛

 4. lotta

  Reviderar delningsuppgifterna. Spaghettisquashen har HÅRT skal, det slutade med att jag fick använda största kökskniven och hammare för att lyckas klyva den till barnens stora nöje; “banka mera mamma”.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.