Tomatsoppa med torsk, bönor och bacon

Idén till den här soppan kommer från Trattoria som ofta är en bra inspirationskälla på temat italiensk mat men istället för pasta så har jag använt mig av bönor i soppan. Jag gillar kombinationen av fisk och bacon så jag la även till bacon som topping ovanpå.

Samtliga ingredienser är lämpliga hyllvärmare hemma – fisk, bacon och persilja kan du ha hemma i frysen och resten av ingredienserna gömmer sig i skafferiet. Bra nödraket alltså när fantasin tryter i köket.

Tomatsoppa med torsk, bönor och bacon

 • 2 liter vatten
 • ca 400 gram torsk
 • lite olja att steka med
 • 1-2 gula lökar
 • 1-2 vitlöksklyftor
 • en burk krossade tomater
 • en knippe bladpersilja
 • en burk stora vita bönor
 • ett par skivor bacon eller rökt bogfläsk
 • salt och peppar
 • en nypa socker
 1. Koka upp två liter vatten på spisen.
 2. Tärna torsken i fina fyrkanter.
 3. Vrid ner värmen på plattan. Låt fiskbitarna sjuda 5-10 minuter tillsammans med lite persilja. Lägg fiskbitarna åt sidan och spar buljongen.
 4. Finhacka lök och vitlök och bryn med lite olja i en stekpanna.
 5. Häll på tomater och låt det koka ihop cirka 10 minuter.
 6. Använd fiskbuljongen till att späda tomatröran till en soppa. Personligen så gillar jag soppor som nästan är lika matiga som en gryta, så jag späder inte så jättemycket. Prova dig fram!
 7. Rör ner bönorna. Salta och peppra, smaka av eventuellt med lite socker.
 8. Vänd ner fisken. Låt allt bli varmt.
 9. Garnera med persiljan på toppen.

PS! Som variation – strimla bacon eller bogfläsk och bryn i en stekpanna. Garnera på toppen av soppan!

9 kommentarer

 1. Max

  Ojojoj, vilken glädje! 😀

 2. Sara

  Jag ser inga tomater i receptet ??

 3. Elin

  Sara, jag tror jag börjar bli lite förvirrad, men naturligtvis så borde det ju finns med en burk krossade tomater i ingredienslistan. 😎

 4. KvinnaFruMamma

  Hej!
  Halkade in hos er och hit kommer jag fler gånger för att läsa om bla era recept.:smile:
  Trevlig Kväll!

 5. garbo

  Vad är det för ett smarrigt bröd jag skymtar på bilden? 😛

 6. Elin

  Garbo, det är ett hembakat focacciabröd, det var ett litet expriment med reducerad olivolja på toppen, därför ser det kanske inte ut som det vanliga focacciabrödet, jag sprayade bara med olivolja på toppen och resultatet blev ett bröd med väldigt krispig yta, nästan som grissinis när jag skar det i långa längder.

 7. Helena

  För den som inte vill äta den hos WWF rödlistade torsken 👿 rekommenderas sei istället. :mrgreen:

 8. En helt vanlig tomatsoppa » Tre tjejer i köket

  […] Soppa lagar jag oftast på fri hand och här skrev jag inte ner det exakta receptet men jag tror jag kan guida dig rätt ändå.  Vill du ha ett mer exakt recept på soppan så rekommenderar jag Momas inlägg här. Vill du ha en matigare tomatsoppa? Prova Helenas tomatsoppa med chorizo svamp och zucchini.  Eller tomatssoppan med torsk bönor och bacon! […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.