Köttfärslimpa med svamp- och fetafyllning

Köttfärslimpa har jag inte lagat på säkert tio år, men det är en rätt som har hängt med sedan jag var liten. Mamma lagade den ofta och jag antar att det var en bra rätt för att den gick snabbt att laga och inte kostade så värst mycket.

Med färsk timjan i färsen och en fyllning med fetaost och champinjoner frästa i balsamvinäger blev köttfärslimpan ett gott återseende. Oliver och soltorkade tomater kan jag absolut tänka mig att ha i fyllningen nästa gång, för fler gånger bli det blir alldeles säkert.

Till fyra personer behöver du:

4 hg blandfärs
1 liten lök
1 1/2 msk ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
en rejäl tufs färsk timjan
salt
svartpeppar från kvarn
cayennepeppar
1/2 paket fetaost
6 stora champinjoner
2 msk balsamvinäger
salt
svartpeppar från kvarn
margarin
Sås:
ca 2 msk Maizenaredning
1/4 buljongtärning (kött)
2 msk kinesisk soja
ca 2 dl vatten

Gör så här:

Blanda ströbröd och vatten och låt stå och svälla i ca tio minuter. Finhacka löken och blanda med färsen och ströbrödsblandnigen. Tillsätt ägget, plockad timjan (själken är inget god), salt, svartpeppar och cayennepeppar. Mängden krydda är svår att ange, mitt tips är att provsteka en liten klick färs och smaka av. Nio gånger av tio får jag krydda mer, så det är helt klart så att färsen kräver en hel del kryddor. Skär svampen i mindre bitar och fräs hastigt i lite margarin, tillsätt balsamvinägern och krydda med salt och svartpeppar. Forma färsen till en limpa, gör en ficka i mitten och lägg i svampen och och smulad fetaost. Lägg färslimpan i en ugnsform och klicka lite margarin över och baka i ugnen ca 25 minuter i 200 grader (min stektermomter visade 75 grader när limpan var färdig). Vispa ur ugnsformen med lite vatten och häll vätskan i en kastrull. Koka upp, häll i redning, buljongtärning och soja och låt puttra i ett par minuter (tills mjölsmaken försvinner, ni vet). Späd med vatten tills såsen är lagom tjock och krydda ev med salt (men se upp; både buljongtärningen och sojan innehåller salt) och svartpeppar. Servera tillsammans med kokt potatis.

Köttfärslimpa med skysås och kokt potatis

Jag misslyckades helt med att ta en aptitlig bild på köttfärslimpan, men den smakade riktigt bra. Lägg märke till att jag har Mateustallrikar i min ägo… 😉

5 kommentarer

 1. Henrik

  Mycket gott, det här! Såsen var verkligen pricken över i:et här, kombinerat med den sötsyrliga svampen. Och extra pluspoäng för användandet av ordet “tufs” i ingredientlistan!

 2. Helena

  -> Henrik: All heder åt dig som vågade dig på receptet trots att bilden är så avskräckande… 😉 Måttenheten” tufs” är kanske inte riktigt klockren, men den funkar! :mrgreen:

 3. AC

  Testade denna, men lade till soltorkade tomater i fyllning. Det blev kanongott!

 4. Köttfärslimpa de luxe » Tre tjejer i köket

  […] receptet utgick jag från Helenas recept, modifierade lite med smaksättningen och råkade glömma ägget. Nu höll den ihop tack och lov […]

 5. Matsedel, vecka 38 » Tre tjejer i köket

  […] Köttfärslimpa fylld med trattkantareller och Västerbottensost, kokt potatis, skysås och lingonsylt […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.