Experiment med tamarind

Antagligen så har jag ätit olika curryrätter med tamarind tidigare utan att veta om det men det var ju i Malaysia som jag blev medveten om dess smakrika existens. Väl hemma så köpte jag ett paket tamarind på China Market inne i stan. Först stod jag och klämde på en tamarindpuréburk men så fick jag rådet av personalen att köpa den torkade i paket. Det är ett ganska stort paket och det kostade bara 12:-. En billig investering för nya matexpriment i köket.

Idag har jag provat att ha den i en köttgryta. Jag fräste den med färsk ingefära och vitlök. Sedan hade jag i torkad chili och så det som jag tror kanske var ett misstag; lite limesaft. Därefter brynte jag lite grytbitar och så hällde jag i naturell yoghurt. Hopkoket fick koka en halvtimme. Jag hade inga direkta grönsaker hemma så jag kastade i lite färsk papaya och lite färsk ananas strax innan det blev klart.

Det här blev ok. Inte fantastiskt. Men jag tror att jag inte har hittat tamarindens rätta sällskap. Borde jag ha haft kokosmjölk istället för yoghurt? Eller grädde? Limen borde jag förstås ha hoppat över och lite gul lök borde kanske ha funnits med. Att ha frukt i kändes ok för att balansera upp det syrliga. Men kryddmässigt så kände jag att jag inte hittade rätt. Hur hade ni gjort?

10 kommentarer

 1. David

  Hej!

  Tack för en trevlig blogg!

  Spenderade 3månader i Indien i våras genom ett utbyttes program (www.ciu.org) bodde då i en indiska familj och eftersom jag är mat intresserad så var jag med mycket i köket o frågade om olika saker bla om tamarind och enligt min värdmamma där så har tamarind en anticeptisk egenskap och är således inte med i maten som en krydda. Trodde i början av min vistelse att min värdmor led av gulsot innan jag fick klart för mig att det var tamarind hon hade i ansiktet, just pga av de anticeptiska egenskaperna.

  brasklapp: hennes engelska var sådär, minst sagt.

  mvh

  David

 2. Carin

  Blev själv nyfiken och hittade den här sidan
  http://www.fruktogront.se/modules/produkter/produkt.php?pageId=503
  med mycket intressant bl a om just Tamarind:

  Tamarindus indica
  Tamarind kommer ursprungligen från den afrikanska savannen, men kom mycket tidigt till Indien. Den kallas också för indisk dadel. Trädet odlas nu i tropiska och subtropiska områden. Frukten eller frökapseln är en rödbrun skida med hård, luden yta. Inuti sitter 1-12 hårda frön som är omgivna av en mörkbrun, kletig massa. Det är den man skrapar ut och äter. Frukterna har haft stor betydelse som näringsmedel i stora, tropiska områden.

  Tamarindens kletiga massa kan ätas naturell eller torkad. Den kan användas t ex till sås, mos, marmelad, soppor och marinader. Det vanligaste är att man gör en slags sirap av massan. Fröskidan bryts sönder och innehållet mjukas upp i vatten, innan det pressas genom sil och kokas med socker. Sirapen används i drycker och såser. Tamarind är bl a en av huvudingredienserna i Worcestershiresås. Fröna kan också kokas och ätas. Omogna, gröna tamarindskidor äts hela som grönsak till ris-, fisk- och kötträtter. Tamarind smakar surt, men ändå fruktigt. Den kan ersätta citron, vinäger eller ättika som smaksättare.

  Tamarind bör förvaras torrt i svalen, +8-12°.

  Import hela året huvudsakligen från Thailand.

 3. Elin

  david, intressant! fast VARFÖR hade hon det i ansiktet för?! I nåt slags förebygande syfte?

  Carin, klart bättre research än vad jag gjorde innan det åkte i grytan. “Mörkbrun kletig massa” låter mer oskyldigt än vad jag spontant sa när jag såg den. Ehum.

 4. Oskar

  Elin: Hittar du inte tamarind får du helt enkelt köra med Inotyol (i ansiktet dårå…)

 5. sara

  tamarin har bäst sällskap med koriander, då hackar man koriander, fräs den i lite olja med vitlök, lägg i tamarin kan serveras till olika fisk rätter

 6. Calle

  I många asiatiska länder är naturmedicin och mat viktiga element i vardan som är lite “utbytbara”. I den ena regionen är ngt enbart medecin i en annan är det mat. Tamarind är ngt som man kan använda istället för lime, och lösa upp i sjudande vätska . Om ni tänker lite på tamarinden som en grundsmak -surt med viss sötma (25% socker) – så kan det vara lättare att hitta användningsområden.
  I Thailand är tamarind en viktig “stapel” i köket. Thailändarna är måna om balansen mellan surt-salt-sött-och bittert i sin mat.

  När jag provar nya kryddor brukar jag smaka av den så mycket jag kan i rå eller ren form om möjligt, för att programmera in smaken i bakskallen. Senare kan jag kanske ta fram minnet av kryddan när jag lagar ngt och tänka om det kan passa.
  Tamarind för mej påminner om såna därna brun-vita sura nappar.

  Jag skulle börja med att använda tamarinden försiktigt i lite kokosmjölk, smaka av det och sen bygga upp en soppa. Lite fisksås chili, shallottenlök och räkor kanske ?? Om ni köper råa räkor i skal (finns ofta frysta) går det att göra en snabb-sky genom att snabbt fräsa skalen och sen puttra i vatten i tretti minuter. Skaldjur innehåller naturligt smakämnet Umami som kan beskrivas som smaken av protein – den femte grundsmaken. Det är en smakhöjare som passar utmärkt ihop med kött. Umami är nåt som även finns i tamarind om jag inte är helt ute och cyklar.
  Tamarind är en vanligare ingrediens i väst än man kan tro – finns i både HP-sauce, worchestireshiresås och olika färdiga grilloljor. Fast man kan göra egna såser utan massa E-nr (e621-monosodiumglutamat-kemisk umami).

  Tamarind är oxå bra till mariander för tex fläsk och feta fiskar. Lös upp i vatten först.
  Går att blanda mariand med yoghurt, soja eller vatten och andra kryddor- typ spiskummin, korianderfrö, ingefära, chili , färska hackade korianderstjälkar?
  Go wild!! Men experiementera inte med hur många ingredienser som helst i början om ni inte är vana, då är det lätt att smakerna krockar. Less är ofta more.

  💡

 7. Cecilia

  Kul att läsa om era användningar av tamarind
  Varit i en av Gbg:s asiatiska butik och handlar lite diverse varor.
  Handlade med mig ett stort paket torkad tamarind för att börja utöka mina experiment av det asiatiska köket.
  För ovanlighets skull idag när jag stekt fläskkotletter så provade jag att trotsa husmanskkostens regler att i den hemlagada brunsåsen lägga en msk tamarind i slutet av koket. Ååhh suprise 😆 … det blev en härlig överraskning
  Som tidigare skribent skrev att i
  Thailand är det viktigt att uppnå en fin balans mellan sur-salt-sött & bittert.
  Såsen som bestod av 2 msk äkta smör uppfräst gullök & champinjoner samt stek sky från kotletterna enkelt kryddat med grovmalet svartpeppar& örtalt endast en lätt maizena redning, fick plötsligt alla nämnda ingredienser en märklig förstärkt smak.Detta vill jag varmt rekommendera har ska det fortsättas att exprimenteras så det står härliga till 😉

 8. Elin

  Kul att du hittade det här gamla inlägget som jag nästan glömt bort, det är länge sen vi haft tamarind hemma, men det kanske kan bli ett nytt smakprojekt i vinter 🙂

 9. Cecilia

  Ja Tamarind i en mustig höstgryta va tror du om det.
  Apropå Asiatisk mat.
  Så länge man är köttätare så borde vi nog ta till oss lite av deras vanor. Tänker på hur de omsorgsfullt ta vara på alla delarna inälvor mm.
  En av de anställda kom körandes med en vagn frysta varor svårt att identifiera i vakuumförpackat tillstånd så att säga, nyfiken som man är på frågan va påsen innehöll sa han: hönstungor åhh spännande.. -Hur smakar de? -jätte gott jaha menar du det, höll jag på att säga men det skulle ju framstå som en så dum kommentar då detta är lika självklart som blodpudding för oss :mrgreen: Något som jag personligen avstår ifrån. Så varför inte gå loss med lite inre organ i grytorna i höst…? 😆

 10. jack van houwelingen

  Hej är invandarat (inte sant kom förste gång på ett fraktskepp till sverige) helt ens med att vi slänger för mycket av vår mat , men vissa saker kan vara svårt at fa ner , har själv problem med t.ex surströming (var så smart att äta den rak upp o ner från burken . sådet finns alltid nåt gott och nåt som man inte tycker om i olika kök det är bara att pröva sig fram . ps älskar att äta tamarind naturel

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.