Champagnebakelse med flädermousse

Till sex bakelser behöver du:

Champagnemousse
1 dl champagne eller torrt mousserande vin
1 dl äggula
50 g strösocker
10 droppar citronsaft
2 gelatinblad
2 1/2 dl grädde

Flädermousse
2 äggulor
1/2 dl koncentrerad flädersaft
25 g florsocker
1 gelatinblad
1,2 dl grädde

Hallon – till garnering

Gör så här
Champagnemousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca fem minuter. Blanda ingredienserna i en gryta (det är viktigt att blanda äggulor och champagne ordentligt innan du värmer spisplattan – risken är annars stor att äggulorna koagulerar) och låt sjuda ihop. Tillsätt de urkramade gelatinbladen och låt röran kallna till 27 grader. Vispa grädden fluffig (men inte hård) och vänd sedan ner den försiktigt i äggröran.

Flädermousse
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i ca fem minuter. Blanda ingredienserna i en gryta (det är viktigt att blanda äggulor och flädersaft ordentligt innan du värmer spisplattan – risken är annars stor att äggulorna koagulerar) och låt sjuda ihop (den här röran blir inte riktigt lika tjock som den första). Tillsätt det urkramade gelatinbladet och låt röran kallna till 27 grader. Vispa grädden fluffig (men inte hård) och vänd sedan ner den försiktigt i äggröran.

Champagnemousse och flädermousse ska svalna till 27 grader

Montering
Spritsa ett lager med champagnemousse i botten på portionsskålar, fyll på med ett lager flädermousse och avsluta sedan med ytterligare ett lager champagnemousse. Låt stå kallt över natten så att desserten stelnar. Garnera med bär (förslagsvis hallon eller björnbär) strax innan servering.

Champagnebakelse med flädermousse

Kommentar: I ursprungsreceptet ingick 15 g citronsalt i champagnemoussen, vilket inte alls smakade bra. Vi var dessutom inte tillräckligt noga med att röra ihop ägg och champagne, vilket resulterade i en grynig äggröra. Den första omgången champagnemousse fick helt enkelt gå i soporna och vi konstaterade att även solen har sina fläckar. 😉 Vid andra försökte uteslöt vi citronsaltet och tillsatte istället lite citronsaft.

Champagnebakelser med flädermousse ingick i Ragazzes nyårsmeny 2006.

Receptet kommer från Mat & Vänner, nr 3 – 2006.

En kommentar

  1. Körsbärstrifle » Tre tjejer i köket

    […] Champagnebakelse med flädermousse […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.