Gästblogg: Syrliga hälsningar från öster

Min farmor bor i Helsingfors och hos henne äter man alltid gott. Hon lagar gärna mat med rötter i den finska mattraditionen och därför också ibland mat med ryska influenser. Hos henne kan man serveras karelska piroger, svampsallad gjord på saltade riskor, lök och gräddfil eller mujkor (rökt siklöja). Och borsjtjsoppa. Soppan kommer ursprungligen från Ukraina och det finns ett otal recept på den. Borsjtj är ryska och betyder björnloka som tydligen var en ursprunglig ingrediens i soppan. Till farmors borsjtj behövs ingen björnloka, tack och lov. Ingredienserna är enkla och den fungerar bra som en rustik vardagsrätt, med en bit mörkt bröd till. Bakar man in den i en trerättersmiddag står den sig dock också väl. Farmor hade börjat med blinier med rom, lök och en klick crème fraiche. Därefter soppan och avslutningsvis kanske en blåbärspirog. Får återkomma med recepten på dessa.

Borsjtjsoppa

Borsjtjsoppa

4 portioner.

 • 6-7 råa rödbetor (ca 500 g)
 • 2 gula lökar
 • 1-2 morötter
 • 1 klyfta vitkål (ca 250 g)
 • 1½ liter vatten
 • 3 buljongtärningar (kalv-, grönsaks- eller hönsdito)
 • 3-4 lagerblad
 • svartpeppar och ev. salt
 • vinäger (3-4 msk efter smak, jag använde rödvinsvinäger)
 • 400 g magert fläskkött (jag använde grytbitar)
 1. Skala rödbetorna. Strimla betor, lök, morötter och kål i ca 5 cm långa stycken, tjocka som halva pommes frites. Inte bra med matberedare, skär för hand! Spara en rå rödbeta.
 2. Skär köttet i strimlor eller små bitar. Koka köttet i en del av vattnet, ca 15 minuter. Skumma. Ta av från plattan.
 3. Fräs alla grönsaker i smör i en gryta några minuter. Tillsätt köttet inkl. kokspad, resten av vattnet (= totalt 1½ liter), buljongtärningar och lagerblad samt peppar. Koka under lock på svag värme, 30-40 minuter.
 4. Finriv (rivjärn) den sista råa rödbetan och tillsätt den strax innan soppan är färdig (ger vacker färg åt soppan). Smaka av med vinäger, salt och svartpeppar. Soppan skall vara syrlig.

Vid bordet klickar var och en i lite smetana (syrad grädde) i sin portion. Vet inte hur lätt detta är att hitta i alla affärer. Alternativ sägs vara att blanda crème fraiche och gräddfil hälften hälften eller att använda avrunnen Kefir. Själv har jag ibland använt vanlig créme fraiche och detta funkar bra.

/ Oskar

4 kommentarer

 1. Janne

  Får göra ett litet tillägg mujkor är just siklöjor, dock inte rökta. Är dom rökta heter det “savumujko” och äts med fördel på “rostat” rågbröd typ Fazers rågkusar. Kan tipsa om en restaurang i Helsingfors som serverar detta till förrätt http://www.ravintolazetor.fi/ruokalistat/meny.html

  //Janne

 2. Oskar

  Precis. Savu = rök. Är inte de man oftast ser säljas enbart saltade? Rökta är hursomhelst goda.

 3. Janne

  Vi brukar köpa dom färska, panera med rågmjöl och knapersteka i smör.

 4. Tania

  Ååååh , svampsallad! Det gjorde alltid min ryska mormor..och sopan så klart 😀

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.