Marthas lista

Hos “En mammas dag” hittade jag länken till Martha Stewarts lista om vad man förväntas kunna som en riktig housewife.

Martha är ju hemmafruarnas drottning, åtminstone i USA.

Att göra en crudité
Att göra pannkakor
Att packa en resväska
Att göra en BLT
Baka en chokladkaka
Koka ris, utan att det kladdar eller bränner fast
Den perfekta omeletten
Att göra Fattiga Riddare
Att bädda sängen
Göra en grillad ostmacka (toast)
Brygga en kopp te
Göra en bordsdekoration
Stryka en skjorta
Att göra en ugnsstekt kalkon
Att skära upp en kalkon
Ta bort fläckar från kläder
Ta en bra bild
Göra ett blomsterarrangemang
Att göra Chocolate Chip Cookies
Äta hummer
Öppna en flaska champagne
Göra köttfärssås (Spagetti Bolognese)
Att packa en diskmaskin
Fixa tvätten
Måla ett rum
Mixa en Margarita
Att göra i ordning en salladstallrik
Knyta slips
Skapa ett säkerhetskit hemma

Puh. Jag vet inte om jag kvalar in i Marthas Elitteam alls. Jag är faktiskt ganska dålig på att göra pannkakor. Jag tror jag klarade ungefär 18 av frågorna, beroende på hur man tolkar dom. Förresten, hon skrev inget om att göra sin egen barnmat, jag borde få extrapoäng för det!:wink:

10 kommentarer

 1. Maria

  Kanske måste listan Sverigeanpassas lite. Kalkon till exempel, är det inte som att kunna föra den perfekta julskinkan? Och BLT inte så vanligt i Sverige, kanske borde bytas mot nåt annat. Och vad är det första på listan?

 2. Helena

  Jag undrar mest över vem som ska dricka champagnen när jag har öppnat flaskan? Mannen? Inte en chans! :mrgreen:

 3. Max

  Som en äkta Martha Stewart-wannabe måste man ju ha insider-information också, så man hinner sälja aktier innan de går i botten 😛

 4. Elin

  Maria, ja jag tänkte nog också som du. Crudité var ett nytt ord för mig och enligt tv4s matsajt så beskrivs det som

  “Det vill säga en tallrik med primörer som kan arrangeras lite trevligt. Martha föreslår till exempel sparrias, morötter, zucchini, olika gröna bönor, brysselkål eller någon annan favoritgrönsak. Blanchera de grönsaker som behöver det och servera en gpd röra till. ”

  Ja, en vanlig grönsakstallrik, skulle man ju kunna säga också!

 5. Susanna Blackman

  Hej Elin. Som en svenska boende i USA kan jag lugnt tala om att de flesta amerikanska hemma fruarna som jag känner inte är så hemma i köket som jag tycker svenskorna är. Varför? Jo, här kan det mest köpas färdiglagat så inte är det många som lagar mat eller bakar “from scratch”. Lite trist men kanske förståeligt…:???:

 6. Ingela

  Jag måste iallafall säga att amerikanska pannkakor är betydligt lättare att göra än “vanliga pannkakor”. Jag vågar nästan säga att det är omöjligt att misslyckas 😛

 7. karin

  Säga vad man villom Marthas lista, jag gillar hennes sätt att vika t-tröjor, det finns en liten filmsnutt någonstans på hennes hemsida.

 8. Elin

  Susanne, så de kanske shoppar färdig crudite, färdigstekta pannkakor och värmer köpta chocolate chip cookies i mikron, aah, nu känns det lite bättre!

  ingela, haha, jag tror jag ska anta bloggutmaningen, så snart vi är hemma från den kommande semestern så ska jag se om jag kan misslyckas även med de amerikanska pannkakorna. Visst är det lönnsirap som gäller?

  Karin, länka gärna om du hittar filmen 🙂

 9. Alexandra

  Länkade från min sida denna roliga amerikanska lista.
  I USA är det ju lite mer prestige att vara en housewife….rolig…

  Tack för en fin inspirerande blogg, har precis startat en matblogg men har för himla taskig layout…..men men det är rolig ändå.

  Ha en bra sommar.
  Kram
  Alexandra från Småland

 10. Terese

  Såg faktiskt något MS-program där en av punkterna avhandlades (resväskan). Då verkade listan som en god idé. Just nu tycker jag bara att den andas 50-tal. Vilken kvinna idag kan krävas på kunskaper om att knyta slipsar och stryka skjortor?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.