The Blue Lion

Jag hamnar ofta i matdiskussioner där jag får försvara maten i England. Ofta så handlar det om att “alltså, maten i England är ju jätteäcklig, den är tråkig, smakar ingenting och smakar den någonting så är den ju indisk”. Visst all mat är kanske inte kul men det är den ju inte i Sverige heller. Dock så känns det lite tjatigt ibland att påminna om att all mat är inte friterad och att all mat inte smakar curry och att all korv inte ser grå ut. För mig så är det lätt att spendera en timme eller två på Sainsburys eller någon annan större mataffär. Utbudet är nämligen stort när det gäller fina ekologiska råvaror och goda lokalproducerade varor. Dessutom så är det lättare att hitta udda ingredienser i mataffären jämfört med här hemma.

En av höjdpunkterna när jag är i England är ju dessutom att gå ut och äta. Vi är ju ofta i norra Yorkshire med jämna mellanrum och jag snubblar nästan på fötterna när vi är på väg ut på puben för att äta middag. Pubmat i England är nämligen inte riktigt samma sak där som här. Det är riktig mat. God mat. Prisvärd mat. Mycket lokala råvaror, ja bara en sådan sak att Wensleydale ligger runt hörnet, gör ju inte saken sämre. Förra veckan så åt vi middag på The Blue Lion. Byn som puben ligger i är inte så stor och vägen dit går igenom de gröna dalarna som är typiskt för Yorkshire.

Jag beställde in en sallad med rödbetor och krabba smaksatt med en citroncurrydressing till förrätt. Det lät så märkligt att jag kunde ju inte låta bli. Resultatet blev detta!

Krabbköttet ligger alltså som ett stort torn på mitten av tallriken medan citron och rödbetor samsas runt kanten. Det var faktiskt otroligt gott. Det är kul med sådana här oväntade ideér som fungerar. Det blev nästan två-förrätter-i-ett som råkade passa väldigt bra tillsammans.

Sambon åt duva till förrätt och var nöjd, det kan delvis bero på att den serverades med gåslever.

Sedan så var det dags att välja varmrätt. Vilket inte var det lättaste!

(ja fortsätt ni att tjata om engelsk mat är tråkig, jag älskar den!)

Det blev anka serverat med risotto med rökt bacon, kastanjenötter och svamp. På toppen syns palsternackschips. Gott!

Sambon njöt av den fina fisken. Rökt kolja serverad med nypotatis, pcoherat ägg, purjolök, svampsås, allt gratinerat med Gruyere,

Efterätten är årets bästa hittills. Det här är så smart, så hälften vore nog. Det är någon slags lakritsterrin med karamelliserade fikon och karamellsås. Nästan värt nobelpriset om ni frågar mig!

 

13 kommentarer

 1. Anna

  Fast man skulle väl inte ljuga om man sa att det ser ganska oaptitligt ut? Precis så som man föreställer sig engelsk mat… I alla fall jag. 🙂

 2. englishman

  Apparantly it rains in england all the time aswell. my friends visited stockholm in february and now think that it is dark and snow covered all year round in sweden. Funny how lack of experience makes people think in different ways.

  i suggest before you makes comments about english food you get a bit of experience under your belt. i accept that some food is pretty ordinary in the u.k but to brand the whole of english food under the same umbrella is pretty narrow minded. i am sure gordon ramsey with his 3 michellin stars and heston blomenthal with his 3 would be hurt to hear their food is ordinary. it might be an idea to have a taste competition but unfortunately i dont believe anyone in sweden has been awarded three stars yet.

  as you may of guessed i am a bit upset but i say it with a smile. 😉

 3. Dan S

  Oh kom inte och säg att Toad in the hole är dålig mat heller. Då blir jag sur.

 4. Paul

  För att inte tala om alla dessa “gastropubs”!
  Det är inte lätt för utlänningar att hitta rätt matställen, oavsett vilket land de besöker. Turister hamnar i “turistfällor”, där dekoren definitivt är glassigare än maten. För de svenskar som inte träffat utländska turister på besök här så kan jag upplysa om att de ofta åker härifrån med besvikelse om märkliga uppfattningar om svensk mat.

 5. Elin

  Anna, det verkar som om jag misslyckades i mitt försök att förklara hur god mat man kan hitta som turist i England! Min tanke var framför allt att försöka beskriva hur bra råvaror man bjuds på när man går på en lokal pub ute på “vischan” och att det är långt ifrån sjaskiga pommes frites och sönderstekt smaklös mat. Visserligen så saknas de klassiska röda tomatskivorna och de gröna bladen från isbergssallad på tallrikarna ovan, som oftast är mer för färgupplevelse än smakupplevelse, men jag kan inte säga att jag saknade dem heller 😉

  Dan, jag har inte provat Toad In The Hole, men eftersom yorkshire puddings ingår i receptet så utgår jag från att det är något som jag skulle kunna tycka om. Jag fick fina yorkshirepuddingformar i present för ett tag sedan som jag fortfarande inte har hunnit inviga. Å andra sidan så vet jag inte om jag kan få dessa puddings lika perfekta som svärmors…

  Paul, helt rätt, det är lite det jag ville komma till, att det finns så mycket guldkorn i den engelska matvärlden, men som turist så kanske man har råkat ut för de klassiska turistfällorna och det är ju inte så kul. Fish&Chips är ju kanske den rätt man förknippar mest med England (inlägg om just detta kommer om någon dag eller två…) men det finns så mycket mer. Å andra sidan så tror ju utländska turister att vi älskar rutten fisk och har isbjörnar hemma i trädgården 😀

 6. Kinna

  Tänk bara på att fantastiskt afternoon tea kommer från England. Det är verkligen en njutning, scones, clotted cream osv. Okej, kanske inte mat, men ändå…det är gott!:lol:

 7. Tre tjejer i köket » Arkiv » Fish&Chips

  […] Jag kanske inte är helt konsekvent alla gånger; ena stunden så skriver jag ett försvarstal om att all mat i England minsann inte är friterad, och nu kommer ett inlägg om – Fish&Chips. Men Fish&Chips är ju lika mycket England som heltäckningsmattor i badrummet, Monthy Pyton, tedrickande och Svennis så det här får väl ses som ett inlägg om Englands motsvarighet till den perfekta pizzan/kebaben/sibyllaburgaren… (och jag lovar att uppdatera om nyttigare saker senare i veckan!) […]

 8. Charlotta

  Äntligen någon mer som försvarar brittisk mat mot svenskarnas påhopp! :))) Såklart att inte allt är gott men hur gott är surströmming och svartsoppa då??? Det där du skrev om Sainsbury kunde jag inte skrivit bättre själv. Yorkshiremannen därhemma våndas varje gång han måste till ICA och “hoppas” att han kan hitta det som finns på hans inköpslista! Kul att läsa om god pubmat i Yorkshire – är ni i York någongång så testa Royal Oak på Goodramgate. Inga stjärnor men de har matlagningskvällar osv. och ölen hålls fin 🙂

 9. Elin

  😛

  York väntar till våren igen, det tar en halvtimme ungefär från svärföräldrarna. och ett inlägg om fascinerande World Food Market kommer när jag hinner!

 10. Star at Harome » Tre tjejer i köket

  […] inklusive vin och shandys och hur mycket den där michelinstjärnan än glimmar så gillade vi nog the Blue Lion bättre i våras. Men då är vi lite orättvisa och jämför en lunch med en middag […]

 11. Den engelska måste-listan » Tre tjejer i köket

  […] Här i matbloggen har det bland annat bloggats om besök på Star of Harome, The Angel Inn och the Blue lion.  Vart vi hamnar i sommar återkommer jag om i […]

 12. Tillbaka till Blue Lion » Tre tjejer i köket

  […] East Witton. Vi har vart här ett par gånger förut. Jag var minst sagt over the moon när vi var här på middag 2006. Ser i det här gamla inlägget att jag tyckte att the Blue Lion var bättre än Star Inn Harome. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.