Filodegsrullar med lammfärs och fetaost

Med filodeg kan man göra lite av varje; drinktilltugg, paket med ruccola och parmesansallad eller t ex en paj. Det går helt enkelt att göra paket eller rullar med i princip vad som helst i. Det är en fiffig deg, den där filodegen. Enda kruxet är att man ju måste tina upp hela paketet (eftersom filoarken är så tunna att det inte går att dela upp dem när de är frusna) och att många ark går till spillo. Köp därför så små paket som möjligt (“China Market-butiker” brukar ha mindre förpackningar än t ex ICA och PrisXtra).

Lammfärsrullarna var mäktiga och en perfekt kvällsmat tillsammans med lite sallad och fetaoströra (blanda fetaost med lite lätt creme fraiche). Jag micorvärmde ett par rullar dagen efter – och vilken smarrig måndagslunch det blev! Ibland undrar jag om den största vinsten med en god söndagsmiddag är just söndagsmiddagen eller att måndagens lunch blir mindre måndagstrist. En parentes bara…

Till fyra personer behöver du:

4 hg lammfärs
1 ägg
1 dl vatten
2 msk ströbröd
1 schalottenlök
1/3 paket fetaost
2 stora ark filodeg
1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här:

Blanda vatten och ströbröd och låt svälla i ett par minuter. Blanda i lammfärsen och tillsätt ägg, finhackad lök och grovt smulad fetaost. Krydda med salt och svartpeppar. Bred ut två filodegsark (lägg dem dubbelt, på varandra, eftersom ett ark är för tunt och lätt går sönder). Forma färsen till en rulle, lägg på filodegen (på den korta längden) och rulla ihop filodegen. Fäst kanterna med uppvispat ägg. Skär rullen i mindre bitar (tre bitar per rulle) och pensla med ägg. Upprepa tills färsen tar slut. Grädda i ugn i 225 grader i ca 15 minuter.

Helenas kommentar: Att göra en lång rulle och sedan dela den på tre är ett snabbt sätt. Att göra små paket är pyssligare, men lite mer dekorativt.

4 kommentarer

 1. Liv

  Det finns faktiskt kyld filodeg att köpa i vissa butiker nu för tiden. Brukar ligga bland köttet och den färdiga pizzadegen. Den borde ju gå att ta hälften av och sedan frysa in.

 2. Helena

  -> Liv: Tack för tipset! Jag får dyka ner i närmsta kyldisk och kolla. 💡

 3. Maria

  Bra tips från Liv! Jag har också retat mig på att man sällan behöver använda allt man tinat upp.

 4. Lammfärsbiffar med morötter, fetaost och persilja » Tre tjejer i köket

  […] passar till exempel att ha i köttbullar med oregano eller tillsammans med filodeg. Här blev det matiga biffar med fetaost och morötter till […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.