Lax med örtolja & lufttorkad skinka

I det här boet kan vi äta lax flera dagar i veckan bara för att det är så gott och så enkelt att tillaga. Dessutom fungerar laxen alldeles utmärkt som matlåda. Det här receptet kom till i köket efter en idé som jag tror att Jamie Oliver var upphov till från början. Det känns i alla fall väldigt mycket Nakna Kocken över örtoljan och att klappa in laxen…

Till fyra portioner behöver du:

4 laxfiléer
1 kruka citrontimjan
1/2 dl olivolja
flingsalt
4 skivor lufttorkad skinka
matlagningsyoghurt

Grönsaker i ugnspåse

1 liten fänkål
15 cocktailtomater
10 oliver
flingsalt
svartpeppar
en liten skvätt olivolja

Gör så här:

Mortla timjan och olivolja och tillsätt lite flingsalt. Klappa in oljan i fisken och linda en skriva lufttorkad skinka runt varje laxfilé. Lägg i en ugnsfast form (häll en liten skvätt olja i botten på formen om den inte har teflonbeläggning). Låt fisken gå i ugnen i 175 grader, ca 15 minuter. Mitt tips är att använda termometer; när fisken har kommit upp i 55 grader är den klar. Servera med en klick matlagningsyoghurt och färsk pasta.

Till fisken är det gott med ugnsbakade grönsaker som har fått ligga i en stekpåse tillsammans med lite olivolja, timjan, flingsalt och svartpeppar. Grönsakerna behöver ungefär 15 minuter i ugnen (175 grader) för att få lagom tuggmotstånd.

Lax med örtolja & lufttorkad skinka

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.