Man kan ALLTID köpa en kokbok

Jag har städat i kokbokshyllan. Jag har 57 st kokböcker och vill helst ha fler. Men det svämmar över, så efter många om och men så har jag sorterat bort 6 stycken som får åka till Myrorna.

Den som är mest nött och trasig på kokbokshyllan är Arlas Kokbok som har enkla och snabba recept. Arla har även en mycket bra bok som heter Steka Woka Fräsa som jag har använt mycket.
Den coolaste kokboken i samlingen är Kallskänkans Kokbok – Karin Chädströms samlade recept, som inte bara bjuder på klassiska recept utan även massor av svensk gastronomisk historia. Den här kan man verkligen sträckläsa från pärm till pärm!

Andra favoriter i samlingen är:
Vårt dagliga bröd – som innehåller många bra och roliga brödrecept
Fredrik Erikssons Middagstips – lagom avancerade middagstips
Hurry Curry – ja, den här har jag skrivit om förut, ett måste om man gillar indisk mat
Fisk är inga konstigheter – jag är inte så bra på att laga fisk, det här är en bra bok om man är feg på just fisk (köpt från Svensk Fisk.)

Sedan har jag ju en önskelista:
Mer än bara äppelkaka – för jag har alltid dålig fantasi när det gäller att komma på bra desserter
Streetfood – för att Marcus Samuelsson brukar hitta på bra recept
Med smak av Indien – för att, ja för att jag vill ha den 😉

Hur många kokböcker har du och vilken är din favorit?

11 kommentarer

 1. Johanna

  “Kärlek, oliver och timjan” av Anna Bergenström. Den är SÅ BRA, den är BÄST. Modern, månginfluerad mat, snabbt eller långsamt, allt finns. Och precis allt vi gjort ur den är supergott.
  “Streetfood” fick jag i julklapp, och den är snabbare och lättare än “Aquavit” men fortfarande rätt special. Man måste handla på vissa butiker, man måste kanske förbereda en dag i förväg. Det kan ju också vara en tjusning 🙂
  “Lilla lunchlådan” är ett annat tips. Den är så fiffig och matinbjudande. Inte superoriginella recept men mycket prat runtomkring. En läsvärd kokbok.

 2. Johanna

  Men allvarligt, vi måste ju gå på Svejk! Nu har både du och Maria uttryckt sin förtjusning över detta ställe, så.. en spännande irl-middag (spännande för mig vill säga) kanske?

 3. Maria

  Oh ja gärna! 🙂

 4. Helena

  Nu blev jag nyfiken! Jag har missat Svejk… Finns de på nätet?

 5. Johanna

  Åh vad kul! När kan ni gå? Jag finns på mejl joalik(snabel-a)hotmail.com
  Svejk finns här : http://www.alltomstockholm.se/profile?fid=2&id=896621

 6. Jesper

  (Efter att ha läst att ni läst min matblogg…) 🙂

  Har inte så många kokböcker faktiskt, men några som jag verkligen använder. Bl.a. Bonniers kokbok. Har en från en tidig upplaga – 1961, tror jag, med bl.a. Thore Wretman i redaktionen. Den använder jag för att kolla gamla hederliga svenska och franska husmansklassiker.

  Annars har jag en kokbok “hopkok – 6 kulturer möter det svenska köket” från typ 2000 som jag tycker är rätt kul.

  Allra bäst är emellertid “Franska kökets störa kokbok” av Raymond Oliver – utgiven på Allhem förlag. Också en gammal klassiker, som innehåller MÄNGDER med tekniktips. En riktigt bra bok för matnördar!

 7. Tre tjejer i köket » Arkiv » Översvämning på kokbokshyllan

  […] Det måste bli bättre ordning på kokbokshyllan! Den har växt till drygt en och halv meter men jag kan inte bestämma mig för hur alla böcker ska stå. Ska de stå temavis? Eller storleksvis? Ska jag blanda svenska och engelska titlar? Kanske är det bättre att låta de som har störst bokrygg att ligga ner på en hylla under de andra, eller är det opraktiskt? De som används mest borde kanske vara mest tillgängliga? Borde jag rensa bort några igen? Ska jag ha kvar kokbokshyllan som numera har hamnat över soffan istället för matbordet? Helst hade jag velat ha alla kokböcker i köket men där får de inte riktigt plats. Drömscenariot vore ju att ha utrymme för en hel bokhylla med bara kokböcker, med en bekväm fotölj bredvid, Anettes samling på 150 kokböcker till exempel låter ju underbart […]

 8. Andy

  Mysig matläsning: “Mildas bästa recept” från 70-talet (jag tror att det är en inbunden sammanställning av tre eller fyra mindre häften). Här finns en massa skojigt…

  “Mat & minnen” och “Den ärbara vällusten” av Tore Wretman är riktiga bläddrarböcker snarare än kokböcker, men härliga att just bläddra i.

 9. Tre tjejer i köket » Arkiv » Marocko på ett fat

  […] Marocko på ett fat Mitt förhållande till kokböcker har avhandlats förut och kan väl likna andras passion för att köpa skor. Det är knappt att jag vågar berätta när jag har fyndat en ny som jag måste ha. Att jag dessutom gick med i Mat&Njutning har väl inte gjort det lättare att vara kokboksmissbrukare för naturligtvis så kommer jag ju inte alltid ihåg att boka av Månadens Bok, och vips så finns det en kokbok att hämta ut på ICA. […]

 10. Malin

  Leilas middagstips- av Leila Lindholm, är och har varit bibeln i mitt kök det senaste året. Den är både god och snygg!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.