Chokladcheesecake med frukt och nötter

Sambons pappa fyllde år i tisdags och som uppskattad födelsedagspresent slängde vi ihop en födelsedagsmiddag med bland annat svensk laxpudding. Till efterrätt blev det Delias cheesecake med 85% mörk choklad och mascarone. Vilken dröm! Jag har inte riktigt orken att översätta receptet men du hittar det här: Chocolate Mascarpone Cheesecake with Fruit and Nuts served with Crème Fraîche

Delias förslag om “to prevent cracking, it’s best cooled slowly in a switched-off oven”, dvs att låta kakan stå kvar i ugnen på eftervärme fungerade bra. Däremot kan man ju diskutera hur man får till hennes chocolate curls så att de ser ut på bilden. På vår kaka så såg det mer ut som skäggstubb.

11 kommentarer

 1. Maria

  Ååh, den såg fantastiskt god ut! *dreglar* Var den svår att tillverka?

 2. Elin

  Bortsett från de där chokladskruvarna så var det inte krångligare än någon annan chokladkaka, (tips: hederlig osthyvel finns ju i SVENSKA kök och det skulle ha underlättat en hel del jämfört med en kniv)Dessutom så var den inte så “sockertung” utan mer “krämig och god”. S fick för sig att den blev för torr men jag vägrar hålla med om det 🙂

 3. Erika

  Hej svejs! Gjorde en underbar Cheesecake med choklad, whiskey och kaffe. Den är i två lager, ser lika underbar ut som den var god. MEN…. när den svalanade så sprack det översta lagret. Visserligen så syntes chokladen då och den blev inte förstörd…. men visst är det roligare om den håller ihop. Vad gjorde jag för fel? Ställde jag den för kallt för fort? Tips emottages tacksamt då jag gananterat kommer att göra den igen!

 4. Elin

  Det är nu vi borde ha direktnumret till Daniel Top Roos 😉
  Jag har ingen aning. Hänger det ihop med val av choklad kanske? Eller om det är som Delia säger ovan att det ska svalna långsamt?

 5. Erika

  Han kanske kommer in här och “räddar kakan”…:smile: Jag ställde den i tvättstugan som är ganska sval, alltså inte in i kylen på en gång. Chokladen var Marabous mörka som brukar funka fint i bakverk. Jag använde vanlig creme fraich, iställer för lätt, som det stog i receptet. Kan det påverka resultatet?

 6. Erika

  Testade cheesecaken i helgen igen. Nu lät jag den svalna i ugnen, men icke. Den sprack likväl. Suck! Fick höra av en granne att det är för lite fett i den….. Hmmm… Fyllning av bl.a. 450 philadelphiaost och 1 3/4 dl creme fraiche, 4 ägg och 200 g chokladborde inte det räcka i fettväg???

 7. Daniel

  När man bakar cheescake och överbakar den lite så kan den spricka när man tar ut den från ugnen också om man bakat i för varm temperatur. Vilka grader bakades den i ?

 8. Daniel

  jag tycker det lätt blir gryningt när man bakar cheescake jag ha ren också som jag gör på samma sätt men inte bakar av den blir mycket mer krämig och härlig

 9. Erika

  Den bakades i 175 grader, det kan även tänkas att jag överbakade den 😳 eftersom den såg så lös ut…. men grynig blev den inte utan väldigt krämig och fin. Som gräddig mjuk glass, fast inte kall. Åhh… vad snurrigt det blev.

  Daniel: Inte bakar av och inte fryser…. blir den inte väldigt rinnig då? Eller är fyllningen som mousse? Får jag skicka dej receptet för översyn?

 10. Elin

  jag gjorde en cheesecake i helgen som inte var i ugnen eller i frysen, fyllningen innehöll gelatin och satte sig jättebra genom att bara stå i kylskåpet. Slänger upp en bild senare idag om jag hinner 🙂

 11. Daniel

  Jag har lite gelantin i då håller den sig fin och vit choklad 🙂 175 grader är nog okej men du kan pröva med 160 också. Men då bakade du den för lite kanske om den blev lös den ska ju sätta sig så jag skulle baka lägre temperatur och lite längre.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.